About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

41
Reageer op dit artikel

avatar
7 Comment threads
34 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
Al Fonds (Marc Person)ReubenRobokat (Carl De Ridder)NicoJos Vermeulen Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Nico
Gast
Nico

In het achterhoofd van veel beleggers zit de stierenmarkt die nu al zo goed als 10 jaar aanhoud. Een zekerheid is dat dit niet zal blijven duren. En als het echt slecht gaat, dan vluchten beleggers in alternatieve waarden. Is een goud(tracker) niet zo een vluchtwaarde tijdens een beurscrash?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Wist je dat goud tijdens de crisis van 2008 initieel wel even gestegen is, maar midden volle crisis gedaald is in waarde? Het is pas in 2009, toen de eerste tekenen van marktherstel er aan kwamen dat goud terug opveerde. Dat is nog duidelijker als je het vanuit goudkoers in euro bekijkt.

Jos Vermeulen
Gast
Jos Vermeulen

Ik zou graag investeren in NN Patrimoine. Valt dit af te raden in het huidige klimaat? Of kan zo’n defensief fonds wél aangekocht worden?

Victor
Gast
Victor

Zo zie je maar dat zelfs de beste analysemethodes om te komen tot een lijst van “goede fondsen” zeer sterke beperkingen hebben, omdat ze allemaal naar prestaties van het verleden kijken, en daar volgens bepaalde mathematische criteria een selectie uit filteren. Deze fondsen kunnen echter door toevallige omstandigheden over periodes van 1, 2 , 3 , etc net beantwoorden aan de ingestelde criteria, echter dat niet dat ze dit ook in de toekomst zullen doen (cfr Carmignac en Ethna). Biijvoorbeeld een verandering van de persoon die het fonds beheert kan alles veranderen (cfr CP waar dochter overnam van vader als… Lees verder »

kurt
Gast
kurt

Zolang de FED de rente blijft verhogen en Quantitative tightening (QT) toepast, zullen de beurzen blijven crashen.
Jerome Powell heeft de sleutel in handen en als hij nog 4 keer de rente gaat verhogen, gaan we serieus tegen een muur knallen, alleen kunnen we niet exact bepalen waar de muur staat. Als we 30 % lager staan, gaat hij de redder in nood spelen en het omgekeerde doen, nl QE 4.

Kevin
Gast
Kevin

Ik gebruik die Franky-Matic. Als ik de GOGI daar bekijk, krijg ik overal nog een spread. De formule ziet er als volgt uit: =ALS(EN(Fondsen[[#Deze rij];[AV1L120]]””;Fondsen[[#Deze rij];[Y1]]””); ALS(OF(Fondsen[[#Deze rij];[AM1L120]]<120;Fondsen[[#Deze rij];[AV1L120]]<0);"NOSCORE"; ALS(Fondsen[[#Deze rij];[Y1]]<(Fondsen[[#Deze rij];[AV1L120]]*0,2);"SPREAD";"NOGO"));"") Jullie schrijven 'Bij de reeds lang gekende GOGI verminderden wij de mediaan van de laatste 120 jaarresultaten met 10% (x 0,90). Bij de inverse variant doen we net het tegenovergestelde: de negatieve mediaan x 1,10 zodat de lijn nog lager uitkomt.' Ik heb het dus nu op '0,2' gezet maar ik blijft een spread krijgen. Hoe lossen jullie dit op? Ik denk dat het sowieso altijd beter is… Lees verder »

Het manneke
Gast
Het manneke

Ik heb de volgende wijziging doorgevoerd in de Frankymatic V1.9.1
Engelse versie van Excell maar je kan wel afleiden wat je moet wijzigen.

=IF(AND(Fondsen[[#This Row];[MED1L120]]””;Fondsen[[#This Row];[Y1]]””); IF(OR(Fondsen[[#This Row];[NBR1L120]]<120;Fondsen[[#This Row];[MED1L120]]<0);"NOSCORE"; IF(Fondsen[[#This Row];[Y1]]<(-Fondsen[[#This Row];[MED1L120]]);"ALLOW";"STOP"));"")

huub
Gast
huub

Wat heb je aan gespreid verkopen als het langere tijd blijft zakken? Kan u dit eens uitleggen.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Indien je 100% zeker weet dat het blijft zakken, dan zou je uiteraard niet gespreid verkopen. Maar weet jij dat met zekerheid? Misschien verkoop je dan wel net op het slechtst mogelijke moment.

Tom
Gast
Tom

Inderdaad een lastige beslissing bij Carmignac Patrimoine… Het fonds zit bij mij in een KeyPlan samen met 9 andere fondsen (vooral mix- en aandelenfondsen en één obligatiefonds). Het is het fonds dat momenteel op het grootste verlies staat (bijna -7%). Aangezien het momenteel zo slecht genoteerd staat en zo lang het een inverse GOGI Spread krijgt ga ik toch nog blijven aankopen, gewoon om de gemiddelde aankoopkoers nog wat naar beneden te krijgen. Bij een eventueel herstel hoop ik dan toch ietsje sneller terug in de groene cijfers te geraken. Best mogelijk dat dit heel lang kan duren natuurlijk maar… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Met de uitleg die ik daarover kreeg van een adviseur, is herstel niet zo evident als je zou denken. Bij een gewoon fonds met aandelen en obligaties, zal een fonds evenredig herstellen samen met de onderliggende aandelen en obligaties. De Carmignac fondsen zitten echter vol met afgeleide producten. Vaak ter indekking. Sommige van die producten worden bij hun afloop waardeloos. Dat stukje van het kapitaal zal dus nooit herstellen bij een marktherstel, de waarden zijn gewoon vernietigd wegens de herhaalde verkeerde keuzes die Carmignac maakte. Die adviseur raadde dus aan om van een herstel te profiteren door om te wisselen… Lees verder »

Tom
Gast
Tom

Oesje… Bij Carmignac hebben ze zich dan toch behoorlijk in de nesten gewerkt precies…

Wat ook wel opvalt is dat andere mixfondsen in mijn portefeuille (Ethna Aktiv, DNCA Evolutif, Invesco Balanced Risk Allocation Funds,…) ook Y1’s vertonen die behoorlijk dramatisch zijn op dit moment en veel lager zijn dan andere meer risicovolle pure aandelenfondsen. En een Y1 hebben die eigenlijk niet zo veel beter is dan Carmignac.

Bedankt voor je reactie in ieder geval Carl ik ga dan toch mijn beslissing herzien en Carmignac in het Keyplan dan op 0 zetten.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Door te kijken naar de Y1 krijg je een verkeerd beeld van het risico van die fondsen. Bijvoorbeeld, in oktober zijn aandelenfondsen veel sterker gedaald.

Aandelenfondsen hadden eerder dit jaar een grotere voorsprong opgebouwd waardoor op ze 1 jaar tijd toch nog altijd betere resultaten neerzetten. Maar dat zegt in feite weinig over het risico op lange termijn.

Georges van de velde
Gast
Georges van de velde

Ik heb Cp gedeeltelijk verkocht, 50%,en de opbrengst gearbitreerd in een meer risicovol aandelenfonds met fantastische returns maar ook met een sterk remonte nml Dpam sustainable, .Ik volg dit geruime tijd en de koersen volgen heel realistisch het financiële gebeuren. Eveneens volg ik Nn patrimonial agressief. Ik geloof dat hier niet met afgeleide producten gewerkt wordt. Het blijft een gok waard, want dat is frustrerend dat een gemengd fonds zulke verliezen tentoon stelt bij deze kleine correctie.

costaadeje
Gast
costaadeje

Ik heb voorlopig de winst die ik de voorbije jaren had opgebouwd binnengehaald. Om eerlijk te zijn, ik zou het mezelf niet kunnen vergeven mocht de mixer nog verder zakken en ik mijn reeds opgebouwde winst helemaal had kwijtgespeeld. Ik ben nu eerlijk gezegd aan het twijfelen of ik nu beter gewoon niet voor een spaarverzekering kies…maar ja, iedereen moet dit voor zichzelf uitmaken. Met Afer Europe had ik de laatste jaren telkens een heel mooi rendement die ik – eerlijk gezegd- niet meer zie halen met de mixer, maar dat is mijn persoonlijke opvatting natuurlijk…Ik vrees dat we de… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Uiteindelijk kan een tak21 niet ontkomen aan de wetten van de markt, want in essentie zijn dat grotendeels obligatieproducten. Een tak21 die toch ongewoon hoge rendementen blijft bieden, zou ik toch met enig argwaan bekijken. Daar zit dan onvermijdelijk op één of andere manier een hoger risico in.

Denk maar aan Ethias/Axa tak21 die rendementen aanboden die beduidend hoger waren de rest van de markt, maar intern zichzelf hadden opgeteerd.

costaadeje
Gast
costaadeje

Maar als ik moet kiezen tussen een defensieve belegging op de beurs die de komende jaren 1% opbrengt en een spaarverzekering die ook 1% opbrengt, dan is mijn keuze snel gemaakt. De inleg bij de spaarverzekering blijft behouden als je je geld 8 jaar kan missen, is zelfs je rendement onbelast. En niet vergeten dat Afer Europe in 2017 maar liefst 2,4% opbracht, wellicht zal dat in de toekomst wat minder zijn, maar ik klaag niet eerlijk gezegd. Zoals gezegd, dit is mijn persoonlijke opvatting, iedereen bekijkt de zaken anders natuurlijk…

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Maar als je je geld helemaal vrij beschikbaar houdt, kan je inspelen op een grote correctie. Met een spaarverzekering zit je 8 jaar vast.

Je denkt misschien, ik verkoop die tak21 op zo’n moment, maar dan zal je wellicht geconfronteerd worden met het begrip “conjuncturele vergoeding” . Da’s een boete die ze kunnen aanrekenen (bovenop de gewone uitstapvergoeding) indien je uitstapt op een crisis moment.

costaadeje
Gast
costaadeje

Mijn spaarverzekering loopt al vanaf midden 2015, dus in principe, als ik nu vandaag bijstort, kan ik mijn geld midden 2023 onbelast afhalen (ook het vandaag gestorte geld). Als ik stort in die tak 21-spaarverzekering, dan is het natuurlijk wel de bedoeling om erin te blijven tot midden 2023. Ik zou inderdaad nu kunnen inspelen op een grote correctie als – en ik zeg wel als – er een grote correctie komt. Net zoals jullie beschik ik niet over een glazen bol. Ik kan ook bijvoorbeeld 3 jaar langs de zijlijn blijven tot die grote correctie komt (en stel je… Lees verder »

costaadeje
Gast
costaadeje

Trouwens als ik ooit weer zou instappen, moet er eerst een correctie van minstens 40% of zelfs 50% of zelfs nog meer zijn geweest en zoals je weet, kan dat nog lang duren…Wie weet, krijgen we nooit nog zo’n correctie zoals in 2008, want toen was het wel heel heftig…en hoeveel komen zulke grote correcties in een mensenleven voor?

costaadeje
Gast
costaadeje

Ik had het het hier niet over een daling op fondsniveau, maar op het niveau van de BEL 20, NASDAQ, SP500,…dan kan ik nog eens rondkijken om in de flexer te stappen, maar zoals gezegd, dat kan nog enkele jaren duren…Ik zie wel, er is geen haast bij…

costaadeje
Gast
costaadeje

Ik kan niet goed volgen welk risico ik precies loop met het Waarborgfonds van Afer Europe -Aviva Vie? Je inleg is gegarandeerd, enkel het rendement weet je niet op voorhand. Vandaag is Aviva trouwens de zesde grootste verzekeraar ter wereld.

GejeM
Gast
GejeM

????? Ik dacht eigenlijk dat als de rente op obligaties stijgt, de waarde van de meeste obligatiefondsen zou dalen en omdat obligaties interessanter worden ook de prijs van de aandelen zou dalen, samen met de aandelenfondsen.

Karine
Gast
Karine

Begrijp niet goed waarom je nu de mixer zou gaan verkopen zoals sommigen hier schrijven ?
Het is toch net de bedoeling van nu te blijven aankopen in dalende beurzen om de aankopen zoveel mogelijk te spreiden in de tijd.

Morgane
Gast
Morgane

Ja ik heb begrepen dat de GoGi is aangepast aan de omstandigheden : STOP en SPREAD worden nu nader bepaald. CP heeft een spread gekregen door zijn felle daling en mag nu aangekocht worden volgens GOGI..

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be