Is het je ook opgevallen? De beurzen trekken zich tegenwoordig weinig aan van slecht nieuws. Brexit, de verkiezing van Trump, Noord Korea, … niets lijkt de stijging van de beurzen in de weg te staan. Terwijl enkele jaren geleden elk van deze gebeurtenissen genoeg zou geweest zijn om een correctie op gang te trekken, laat staan de combinatie ervan.
De beurzen blijven maar stijgen. Het is bijna 10 jaar geleden dat de vorige beurscrash toesloeg. In oktober 2007 kregen we de hoogste pieken, vandaar ging het 17 maanden lang bergaf tot in maart 2009. Maar ook de correctie van 2011 ligt intussen al bijna 6 jaar achter ons. We zitten dus in een ongewoon lange stierenmarkt.
Laten we even kijken naar de “angstbarometer” van de beurs, de VIX index. Deze meet hoe sterk de beurzen schommelen.
Misschien toont de grafiek dat niet zo duidelijk, maar de afgelopen 10 jaar heeft de VIX nog nooit zo laag gestaan als vandaag. Dit betekent dat de grote en kleine beleggers erg weinig risico in de beurzen zien.
Je mag de VIX niet zien als voorspeller van een crash, maar we merken toch op dat in de aanloop van de crash van 2008 de VIX ook erg laag stond.
Je zou haast nerveus worden van al die kalmte.
De alsmaar stijgende beurzen lokken steeds meer mensen die voor het eerst gaan beleggen. Banken dragen daar hun steentje aan bij en promoten beleggingen in fondsen en formules voor vermogensbeheer als alternatief voor spaarboekjes. Want “sparen brengt niets meer op, mijnheer en mevrouw“.
Het is een zichzelf versterkend proces: men krijgt angst om achter te blijven en al die mooie winsten mis te lopen. In mijn artikel “de psychologie van de belegger” heb ik dat al beschreven.
Die angst om winsten mis te lopen zien we ook opduiken bij ons lezerspubliek.
Uit de vele commentaren op GOGI zien we een enorm ongeduld tot er terug een SPREAD zal verschijnen. Er is dus een enorme drang om zo vlug mogelijk te beleggen, en dat begrijpen wij bij MK niet goed.
Ik vermoed dat een hele generatie van nieuwe beleggers het risico van beleggen onvoldoende inschat. Af en toe ga ik wel eens incognito naar seminaries die banken en vermogensbeheerders organiseren.
Dat men niets over risico zegt op dergelijke events, zal ik zeker niet beweren. Maar uitgebreid de risico’s uit de doeken doen en er zwaar de nadruk op leggen is er meestal toch ook niet bij. Je wil je klanten ook niet teveel afschrikken. Maar beseffen alle mensen dan wel voldoende dat ze niet meer bezig zijn met obligaties en kasbons?
Banken zijn slechte raadgevers als het aankomt op advies rond al dan niet instappen. De bankmedewerker die je adviseert heeft maar één doel: zijn verkoop objectieven voor die maand halen. Het risico ligt echter helemaal bij jou, niet bij de bank.
We weten niet hoe ver we van de top afzitten, die kan nog maanden of jaren ver weg zijn. Maar één ding is zeker: ooit komt er nog een grote correctie of crash. Pas dan zal die nieuwe generatie van beleggers voor het eerst geconfronteerd worden met grote koersverliezen.
Het gevaar bestaat dat –net zoals in 2008– die nieuwe beleggers voor goed afhaken. En dat zou erg jammer zijn.
Heb jij er al eens over nagedacht: wat indien je portefeuille binnen een half jaar op -20% staat? Of misschien zelfs -30% of -40%? Je weet niet of het één, twee of vijf jaar gaat duren voor die verliezen zijn weg gewerkt. Misschien zal het financieel systeem terug beven op zijn grondvesten. Grote bedrijven gaan failliet. En misschien lijkt er geen uitzicht dat het ooit nog beter wordt.
Wie 2008 als belegger heeft meegemaakt, zal dit alles wel herkennen. Wie toen nog niet belegde, doet er misschien goed aan om zich toch even in te leven. Zodat je daar toch wat mentaal op voorbereid bent.
Ik heb hier allerminst de bedoeling om je grote schrik aan te jagen. Of tenminste, … misschien wel een klein beetje.
Maar hoe kunnen we hier nu mee omgaan? We kunnen hier nog iets leren van meesterbelegger Warren Buffet. Ken je Buffet niet, dan moet je die naam beslist eens googlen.
Op de aandeelhoudersvergadering van vorige week, bleek dat Buffet 96 miljard dollar cash heeft zitten in de holding. Dat is 10 miljard meer dan een kwartaal geleden. Toen men hem in een interview vroeg waarom er zoveel cash is opgebouwd, verklaarde hij dat hij in feite cash haat omdat het niets opbrengt. En dat hij zonder aarzelen dat geld zou beleggen … indien hij opportuniteiten zag. Maar dat dit momenteel heel erg moeilijk is, want heel wat grote beleggers beleggen tegenwoordig met goedkoop geleend geld. Dat drijft de koersen te sterk op om nog interessant te zijn.
We kunnen heel wat leren van meesterbelegger Buffet. Misschien moeten we niet per se onze laatste euro beleggen? Misschien mag er wel een flinke dosis cash op een rekening blijven staan, zonder dat dit iets opbrengt? Cash die je dan kan inzetten NA De Grote Correctie.
Je hoeft dus gewoonweg niets te doen. Behalve leren om geduld te hebben. Veel geduld. En pas toe te slaan als niemand meer gelooft dat het ooit nog goed komt …
@RoboKat_MK (Carl De Ridder)
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Volgende grafiek spreekt m.i. boekdelen …
http://www.macrotrends.net/1319/dow-jones-100-year-historical-chart
verklein eens van 1980 tot nu en vink log scale af.
Wat met het idee om maandelijks een bedrag te verkopen bij de huidige GOGI STOP en bij GOGI SPREAD terug maandelijks bij te kopen of ….. het verkochte bedrag gebruiken om in te spelen op een echte correctie of crash? Nu zijn volgens verschillende bronnen de aandelen wat “duur “.
Het is inderdaad goed dat je wat cash achter de hand houdt om op een correctie te kunnen inspelen.
Ha, ik kan ook eigenlijk niet wachten…. tot er wat ambiance komt op de markten. Het is o zo saai op dit moment 🙂
En inderdaad als het risicobesef weg is dan is het misschien tijd om winst te pakken en even uit te stappen?
En men spreekt hier alleen van “aandelencrash” en niet van een “bondscrash” die ook vroeg of laat komt als de rente gaat stijgen en waaraan onze mixer zekers heel gevoelig zou zijn.
Ik beleg normaal maandelijks gespreid in fondsen via rabo en keyplan. oa in fondsen hier vermeldt op de site. De vorige aankoopronde heb ik nu toch ook wel even opgeschort om dan volgende maand weer te evalueren. Als je de beursgrafieken bijna verticaal naar omhoog ziet wijzen is het waarschijnlijk geen goed moment om bij te kopen… Aan de andere kant is er ook nog altijd de inflatie die invloed heeft op het cash spaargeld. Het blijft een moeilijke oefening.
Is het dan niet de moment om tijdelijk mijn Mixerfonds te verkopen en terug te kopen eens de tijd daar rijp voor is?
Dat is niet de boodschap die ik met dit artikel wil brengen.
De Mixer is ontworpen voor “buy&hold”, je kan die dus perfect aanhouden. Wie probeert te “market timen” (verkopen en later terug kopen op het juiste moment) heeft op lange termijn meestal slechtere rendementen. Dat is wetenschappelijk bewezen.
Er zijn maar 2 randvoorwaarden: je hebt het belegde geld de eerstvolgende 5 jaar niet nodig. En je moet in staat zijn om tijdelijk koersverliezen te negeren. Vandaar dat je je hier mentaal wat kunt op voorbereiden, zodat je niet in paniek verkoopt bij een daling. Want die daling komt er ooit wel eens aan.
Voor meer risicovolle portefeuilles allerhande ligt dat natuurlijk anders. Een flink stuk cash opbouwen is daar dan wel een goed idee. Niet noodzakelijk door te verkopen, maar door niet meer bij kopen. Dat is psychologisch erg moeilijk, want dan zie je al die mooie winsten aan je voorbij gaan. En wie weet voor hoe lang nog?
Ik zit met dezelfde “schrik” als Robokat en blijf eigenlijk op de zijlijn en dit al geruime tijd . Maar iedere dag weer zie ik de koersen klimmen…. Robocat zegt iets interessants over Buffett. Iedereen die belegt heeft die naam al wel eens gehoord, maar mijn vraag nu: kan ik van hieruit ook beleggen in het Hathaway fonds van Buffett en hoe moet ik dat dan doen ? Als Buffett zo voorizchtig is dan zal zijn fonds toch ook wel minder risicovol opgebouwd zijn ? Bedankt op voorhand
Je kan beleggen in de holding via aandelen in Berkshire Hathaway. Vergis je echter niet: zo’n aandeel moet je op heel lange termijn bekijken. in 2008 is dit immers ook in waarde gehalveerd. Dus niet voor wie een defensieve belegging zoekt. Maar de rendementen op lange termijn zijn wel exceptioneel.
Het Berkshire Hathaway A aandeel kost nu $245.849 per stuk. Voor de kleine belegger is er ook het B aandeel dat je voor $169 kan krijgen.
Ik blijf wachten op toch minstens een kleine correctie om nog iets te kopen maar vrees dat dit nog lang kan duren. Wat ik echter overal lees is dat veel pensioenfondsen die traditioneel in bonds belegden in aandelen zijn gekropen en daar blijven zitten om toch nog enige return te halen. Dat was ook de verklaring volgens velen van de korte dip na de Brexit. Vraag mij af wat er dan moet gebeuren opdat die situatie terug zou normaliseren.
ivm mixerfondsen: Volgens oudere info zijn er defensieve en minder defensieve mixfondsen in de totale lijst van mixerfondsen Mijn Kapitaal Zou een verstandige beheerder van jullie selectie mixfondsen ook geen rekening houden met een mogelijke grote correctie of crash zodat een minuswaarde van 15 a 20 % uitgesloten wordt?
Je hebt dat in eigen hand. Wij hebben het hier meestal over de Mixer in maximale samenstelling (14 fondsen), maar je kan zelf kiezen om bv. de meest dynamische fondsen weg te laten. Maar je rendement zal dan ook navenant zijn.
Het hangt er toch ook veel van af waar in je belegt?
Tegenwoordig bouw ik vooral nog op in flexibele dynamische fondsen en mijn absolute favoriet die al een veel zwaarder gewicht toebedeeld kreeg is: Deutsche Concept Kaldemorgen. Ik vertrouw er op dat dankzij die flexibele benadering bij een correctie de schade beperkt zal blijven. Ik ontdekte een fonds dat sterk gelijklopend presteerd als de Kaldemorgen, en dat is de Deutsche Bank Best Allokation Fund. Ook hier een mooie positie in opgebouwd. Andere in deze soort: Deutsche Invest Multi-Opportunities of de M&G Dynamic Allocation Fund.
Naast dergelijke fondsen heb ik een zwak voor Emerging Bonds welke goed vertegenwoordigd zijn in Templeton Emerging Markets Bonds, maar evenzeer in Templeton Global Bond Fund en Templeton Global Total Return. Hier vertrouw ik vooral op Michael Hasenstab, die een enorme goede track record kan voorleggen. Dergelijke obligaties die professioneel beheerd worden brengen stukken beter op dat Euro-obligaties, en ook hier zorgt de beheerder voor de keuzen van de munt, looptijd, regio, uitgever…
Daarnaast zorg ik voor opbouw in maandelijks en viermaandelijks uitkerende fondsen, zoals de JP Morgan Global Income Fund, de Invesco Pan-European Income Fund, Fidelity Global Multi-Asset Income Fund, M&G Optimal Income Fund.
Als aanvulling ook nog de Nordea Stable Return Fund en Private Invest Best Managers en tot slot Private Invest Stability.
Ik denk met deze kernselectie redelijk veilig te zitten, dus hierin verder opbouwen zie ik niet als “riskant”. Akkoord?
We zeggen niet dat je niet meer mag beleggen.
Maar het is altijd interessant om ook een oorlogskas op te bouwen. Gelijk hoe dynamisch of defensief je portefeuille ook is, het zou spijtig zijn dat je geen geld achter de hand houdt om van een grote correctie te kunnen profiteren. Die hoeveelheid cash moet dus significant groot zijn.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be