About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

40
Reageer op dit artikel

avatar
13 Comment threads
27 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Kleine GarnaalTK14VowaniPhilRobokat Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
TK14
Gast
TK14

Net zoals Jhn heb ik een uitgebreide port vastgoedbevaks, die ik aankocht tussen mei 2012 en juni 2013, en die al een mooi rendement (zowel koersstijging als dividend) opleverden. Best tevreden mee… Sinds enige tijd (na de daling van de obligatiefondsen) ben ik de core van mijn fondsenportefeuille aan het uitbouwen met een aantal mixfondsen. Naast Carmignac Patrimoine en Ethna Aktiv, die ik eerst als enigste mixfondsen had, kocht ik de laatste tijd volgende mixfondsen bij: – BlackRock Global Allocation A2 Eur – Rouvier Patrimoine – Invesco Pan European High Income A Acc Mijn volgende aankoop, de komende week, is:… Lees verder »

Jhn
Gast
Jhn

Heb een gelijkaardig traject afgelegd. Ikzelf heb maar een kleine basis met kernfondsen. Weet nog niet goed of ik dit ga verder opbouwen. Na de opkuis van 2013 en de herorientering, koop ik nu geen fondsen meer bij. Ik laat nu de fondsbeheerders hun werk doen, via MS zie ik dat ik nu 5 maand lang winst maak. Eerlijkheid gebied toe te geven dat ik mijn verlies ook verkocht heb. Ik ga er van uit dat er dit jaar weer een dip komt, dan koop ik nog eens bij. Komt die er niet dan laat ik mijn huidige port groeien.… Lees verder »

JM
Gast
JM

Interessante discussie! In theorie zou ik ook liefst beleggen in een aantal mixfondsen en de fondsbeheerders hun werk laten doen. In de praktijk lijkt mij dat echter niet haalbaar. Als ik het goed begrepen heb, leggen fondsen zichzelf een aantal “regels” op: 1) beleggen altijd tussen de x % en de y % en obligaties 2) beleggen altijd tussen de x % en de y % in aandelen 3) maximum % active share (afwijking van de index) Deze 3 zaken zorgen er toch voor dat een fondsbeheerder voor een groot stuk machteloos moet toekijken? Deze fnuiken toch een hoog rendement?… Lees verder »

Vowani
Gast

@JM: inderdaad, men moet flink wat huiswerk doen om de “goede” fondsen te vinden. En dat betekent niet enkel kijken naar de “cijfertjes” (rendement, volatiliteit, kosten, beheerd vermogen, aantal jaren actief, …), maar ook nauwkeurig de prospectus lezen van het fonds, zodat je weet welke vrijheidsgraden en methodes de beheerder mag toepassen. Je kan daarin lezen in welke soorten instrumenten zoals cash, obligaties, aandelen, grondstoffen, opties, etc … zij mag beleggen, in welke regio’s, in welke sectoren, en dit alles voor welk deel van het fonds dit mag. Ik zie het kiezen van goede fondsen dan ook als een taak… Lees verder »

Phjo
Gast
Phjo

@ vowani: deel volledig je reflectie. Waarom zouden wij als individu beter beheren dan de professional?De rol van belegger is zijn profiel en kwaliteit van beheerders bewaken. Op zich al een verantwoordelijkheid die voldoende tijd en aandacht vergt. En zeker niet inspelen op momentum, trends en wat dan ook door beginnen te traden met fondsen, althans dat is mijn visie. Reken daarbij dat activallocatie voor 90% het rendement bepaalt. Vandaar dat ik gewonnen ben voor het idee van een portefeuille van mixfondsen. Al moet ik Robokat bijtreden dat het vinden van kwalitatieve goede een moeilijk proces is. Moeten dit er… Lees verder »

Vowani
Gast

@Phjo: goede feedback, dank! Kan je een paar voorbeelden geven van de holdings waar je naar verwijst?

Phil
Gast
Phil

@ Vowani: Ackermans & Van Haaren is er zo eentje. Ze controleert verschillende – al dan niet beursgenoteerde – bedrijven, actief in verschillende sectoren en regio’s (bouw, bagger, vastgoed, rusthuizen, financiële dienstverlening, palmolie, …). Een gemiddelde jaarlijkse aangroei over 10 jaar (2003-2012) van meer dan 14% per jaar. Financiere de l’Odet is een frans pareltje van Vincent Bollore met activiteiten in transport, logistique, energie, media, telecommunicatie, plantages en automobiel en blootstelling aan Afrika. Bollore heeft een neus voor zaken en beheert zijn vermogen overheen de jaren met een duidelijke visie. En zo zijn er nog meerdere voorbeelden …. Buy &… Lees verder »

Vowani
Gast

@Phil: dank!

Jhn
Gast
Jhn

@all of you 🙂
Holdings interesseren mij ook, heb er geen op dit moment.
Wat ik wel heb is vastgoedbevaks en ben er ook zeer tevreden over.
WDP
Aedifica
Leasinvest
Home invest
Intervest Offices
Cofinimmo
Voor een starter als ik, zijn zo aandelen een goede leerschool.
Met een milder risico niveau, maar toch met een dividend en winst op termijn.
Enjoy

Vowani
Gast

@Jhn, ik heb ook vastgoedbevaks. Soms wat volatiel (geen erg, is een belegging voor langere termijn), maar mooi dividend. Makkelijke manier om ook vastgoed in portfolio te hebben, veel eenvoudiger en minder gedoe dan zelf huis of appartement verhuren, en beheerd door professionals.

Kleine Garnaal
Gast
Kleine Garnaal

Ook aanwezig in volgend fonds, samen met andere vastgoedbevaks in de EU: BE0058187841 Petercam Securities Real Estate Europe – B

Blackbelt
Gast
Blackbelt

@Al Tuurlijk gaan die zakken, maar in dat geval betaal je geen beheersvergoeding. Mijn punt is: als je je als fondsbeheerder dermate beperkingen oplegt (bv één land, één beperkte sector, ..), dan ben ik overtuigd dat het beter is om een tracker te kopen. Je blijft dan zelf nog echt instaan om alles zéér nauw op te volgen, en op tijd in en uit te stappen. Als ik vandaag bij voorbeeld geloof dat de spaanse markt echt recht aan het kruipen is, dan zal ik eerder een tracker zoeken van de spaanse beurs, dan één of ander fonds Spanish equities.… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

@Blackbelt: ik vind een aantal elementen in jouw antwoord.
1° Econofuture zit wel degelijk al in mijn fondsenoverzicht: Isincode begint met BE620… dus vrij vooraan.
2° Dit sluit aan bij het vorige: hoe veiliger een belegging, hoe minder opwaarts potentieel. Dat lijkt me bijna een natuurwet.
3° Trackers beter dan fondsen ? Ik heb hier ooit eens “Belgium-fondsen” vergeleken met de BEL20 Total Return ( de index inclus de dividenden ) en toen bleken de meeste fondsen die index te verslaan. Ik zal binnenkort die vergelijking nog eens opnieuw maken.

evita
Gast

Op spaargids.be schrijft iemand het volgende: geografische of macro-economische(politieke) vooruitzichten tellen niet mee in hun ( MijnKapitaal.be) screenings, louter resultaten uit het verleden.
Wat antwoord je daarop ?

Kevin Gardedieu
Gast
Kevin Gardedieu

Uiteindelijk is het ook weer de mix die het doet. Enkele dingen kopen en houden, anderen op trends spelen. Het is zoals in de koers: meerijden en dan plots demareren.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

@Blackbel: eigenlijk ben ik het volledig eens met jou. Misschien slecht gecommuniceerd maar traden ben ik, zijn we, echt niet van plan. Voor de kernfondsen ga ik ook duidelijk voor buy and hold. Een ietsje beter moment om aan te kopen of bij te kopen, kan natuurlijk wel helpen. De verliezen onder controle houden en eventueel beperken kan ook nooit kwaad. En de kosten: die zijn al bij al nogal snel onder controle. Zitten wachten tot -25 % weer positief wordt, kost ook rendement. We blijven de fondsen ook screenen op de manier dat we gewend waren: met een aanpassing… Lees verder »

Blackbel
Gast
Blackbel

Ik ben het niet eens met de conclusie om te beginnen traden met fondsen.
Iedere keer heb je kosten, en die betaal je zo al voor het beheer.

Mijn conclusie is dat 2013 een erg risicovol jaar is geweest. Elk moment kon en kan het kaartenhuisje invallen, en daarom zitten nogal wat patrimoniumfondsen met veel cash en obligaties.

Mijn strategie blijft grotendeels buy en hold voor fondsen, en dan aanvullen met wat aandelen die naar mijn mening ondegewaardeerd zijn.

luc1961
Gast

Ik zie dat maar 18% van de fondsen meer dan 20% winst noteerden in 2013. Toch heb ik er ook een paar zoals een Belgisch fonds : Belequity (tak23) en ING banking en Insurance. Ook een paar met verlies nl. Aberdeen emerging markets en Blackrock world mining. We zullen zien in 2014. Misschien juist het omgekeerde.

Yves
Gast
Yves

Ik ben zeer blij met dit artikel, want ik zat me dit al een hele tijd af te vragen. Als de beurzen het zo goed doen, en een groot deel van mijn portefeuille uit aandeelfondsen bestaat, waarom zijn mijn resultaten dan niet goed? De instapperiode zal natuurlijk een belangrijke factor zijn, maar wil dat dan zeggen dat er vanaf januari tot mei zoveel meer stijging was op de beurs dan erna? Anders zou het verlies toch vlugger weggewerkt moeten zijn. Ook heb ik van enkele kleinere daling geprofiteerd om de kernfondsen bij te kopen. 1 ding is zeker: ik heb… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Wat ik in mijn eigen portefeuille al heb kunnen vermijden met naar die trends te kijken, is in een fonds te stappen of bij te storten waarvan je bijna op voorhand wist dat het verder zou dalen. Ik denk ook dat dat ( het beheersen van het risico ) één van de belangrijkste opdrachten is voor een belegger: vermijden dat je teveel verliezen opstapelt. Hoevelen zitten er immers niet te wachten tot hun verlies van 20 à 25 % weer is weggewerkt ? En zoals gezegd en geschreven en dat blijven we herhalen: beleggen is geen exacte wetenschap. De dag… Lees verder »

Vowani
Gast

Ben benieuwd of het trendvolgen goede resultaten zal opleveren in 2014. 2013 was geen goed jaar voor trendvolgers, er was teveel korte-termijn volatiliteit in de langere-termijn trends. Immers, met trendvolgen maak je pas flinke winst als er echt stevige trends zijn (sterke stijgingen) die gedurende langere tijd aanhouden. Indien de stijgingen niet sterk zijn, slechts van beperkte duur of met volatiliteit die groter is dan de ingestelde “trailing stop” limieten, dan maakt men met trendvolgende systemen meestal minder winst dan met “buy & hold”. Immers, een trendvolgend systeem moet een signaal afgeven dat er een trend begonnen (of beëindigd) is.… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Mijn collega vermeldt terecht dat onze media niet het volledige plaatje tonen. Toch spijtig dat een “specialist” niet de volledige waarheid komt vertellen ? Niet de volledige waarheid ? Jij rekent in je portefeuille toch niet in Japanse Yen ? Die is namelijk vorig jaar wel zo’n 26,60 % afgewaardeerd ten opzichte van onze EUR. Die 26,60 % dien je daar dus wel af te trekken als je niet in het land van de rijzende zon woont. En als de USD niet de munt is in jouw portemonnee, trek dan ook 5,01 % af van de Amerikaanse index. En plots… Lees verder »

© 2012 - 2019 MijnKapitaal.be