About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wildfire
Wildfire
4 jaren geleden

De kapitein van een zeilschip kan voortdurend zitten nadenken of en wanneer de wind zal keren. Wanneer het gebeurt, moet hij gewoon zijn zeilen aanpassen.

Idem voor beleggers: de vraag ‘Stevenen we af op een berenmarkt?’ kan met 100% zekerheid bevestigend worden beantwoord. De betere vraag is: Wat doen we als de berenmarkt haar aanvang lijkt genomen te hebben? En ook: Hoe zullen we onze ‘zeilen’ veranderen?
Het antwoord is verschillend voor alle beleggers: ben je 17 jaar of 77? Zit je in weinig riskante beleggingen of in veel risicovollere zaken enz.

Peter
Peter
4 jaren geleden
Antwoord aan  Wildfire

Een belegger en de kapitein van een zeilschip hebben inderdaad vele gelijkenissen.

Als we de parallel doortrekken kunnen we zeggen dat de kapitein de verandering van windrichting of windsnelheid ook moet interpreteren; is het de dagelijkse verandering of is het de aanzet van grotere veranderingen en komt er een storm of zelfs een orkaan?

Jens
Jens
4 jaren geleden

Geen woord over de langetermijnrente, terwijl dat natuurlijk de voornaamste verklaring is voor de hoge waarderingen. Enkel in de context van een extreem lage rente houden de huidige hoge waarderingen steek. Naarmate de inflatie aantrekt (zoals we gisteren nog zagen in 3 Europese landen tegelijk) en de ECB uit de markt verdwijnt als massale opkoper van obligaties, met de daaropvolgende stijging van de langetermijnrente, zullen aandelenwaarderingen onvermijdelijk moeten dalen.

Zoals Warren Buffett al in 1999 zei:
“Interest rates act on financial valuations the way gravity acts on matter: The higher the rate, the greater the downward pull.”

Leon
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jens

Op 6 maart 2000 stond de €STOX50 op 5.405. Gisteren op 12 december 2017 stond hij op 3.600,35. Ik betwijfel zeer of er überhaupt nog een inhaalbeweging van ca. 50% ooit zal komen. En indien toch, dan heeft de €STOX50 nog niet eens zijn maximum overstegen? Vele fondsen zitten nu nog met verliezen en slechte rendementen, zeker als het rommel betreft! Andere hebben intussen al redelijk kunnen bijbenen. Niet onbelangrijk, in welke tijdspanne een fonds een correctie van 20% kan goedmaken. Hoe vlugger, hoe beter natuurlijk. Maar, dat is enkel voor de (heel) goede fondsen weggelegd. Zie ook artikel “Is de crash van 2008 verteerd?” van Al Fonds van 4 augustus 2015.

Peter
Peter
4 jaren geleden
Antwoord aan  Leon

Waarom is de stand van de EStoxx belangrijk voor jou?

De Euro STOXX geeft de prijs weer van de 50 grootste Euro bedrijven. Als dusdanig is dit een povere graadmeter voor “de markt” en de evolutie daarvan.

Dat de E STOXX 50 vandaag lager staat dan in 2000 wil vooral zeggen dat de marktkapitalisatie van de 50 grootste euro bedrijven nu kleiner is dan de 50 grootste bedrijven op die datum in 2000. Heeft op zich niet zoveel belang. Ook, waarom neem je eigenlijk 6 maart 2000 als ijkpunt? Velen beschouwen de markt op dat moment als totaal niet representatief.

Als je een graadmeter van ”de markt” wil, stel ik voor dat je:
1. kijkt naar een return index die ook de dividenden meerekent – als ik me niet vergis had de eurostoxx reeds voor de 2007, de crash van 2000 verteerd.
2. niet enkel naar de 50 grootste bedrijven kijkt maar naar de hele markt.
3. je zicht uitbreidt en ook de bedrijven van landen zoals Zwitserland, Denemarken, uk, Zweden, …. meeneemt.

mark
mark
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jens

@Jens Wat je schrijft klopt. Vraag me wel af of hetgeen je schrijft het eerst zal gebeuren in de VS of in Europa. Zowel Fed als ECB willen verstrakken maar wel zo geleidelijk mogelijk wat het bruskerende effect misschien zal beperken.

@alfonds Wat bedoelde die in laatste zin met die stop loss. Zetten die onder hun volledige aandelenport letterlijk een stop wat me vreemd lijkt.

Jens
Jens
4 jaren geleden
Antwoord aan  mark

In de VS staat de FED al veel verder dan de ECB hier, en noteert de langetermijnrente ook al een pak hoger (2,4% daar vs. 0,3-0,6% hier). De ECB heeft zeker de intentie om een zeer geleidelijk beleid te voeren, maar de inflatie controleer je niet. Als die uiteindelijk aantrekt – en hoe kan dat anders met het expansieve beleid dat de ECB al jarenlang voert – zal ze onvermijdelijk sneller moeten schakelen, zelfs als dit de aandelenmarkten pijn doet. Een langetermijnrente van 2,4%, zoals in de VS, doet nog niet echt pijn. Pas bij een rente van pakweg 4% zouden de multiples in aandelenwaarderingen toch naar beneden moeten, net zoals hun koers.

Er zijn natuurlijk ook bedrijven die voordeel halen uit een hogere rente, bv. omdat ze een grote nettokaspositie hebben of een groot pensioentekort…

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

10
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x