Om het jaar 2012 af te sluiten, publiceren we de meest recent uitgetekende grafiek van de Baltic Dry Index. De Baltic Dry Index is geen index van het verbruik of de prijs van frisdranken zoals sommige misschien zouden kunnen vermoeden. Het is ook geen index die de evolutie van de prijzen van de Baltische ( Noorwegen ) Noordzee-olie weergeeft of daarmee in verband staat. Hij geeft in elk geval een duidelijk beeld. Of deze index nu een zicht geeft op de toekomst of eerder aangeeft waar we momenteel staan, daar kan je uren van gedachten over wisselen en dat kan uitmonden in felle discussies.
Deze index is de graadmeter voor de tarieven van de bulkscheepvaart. Hij wordt dagelijks gepubliceerd door de Baltic Exchange en de koers wordt samengesteld op basis van tarieven die betaald worden om grondstoffen te vervoeren op de 25 drukst bevaren scheepvaartroutes. Nog meer uitleg of info ?: Wikipedia kan je helpen.
Men gebruikt deze index, en niet bijvoorbeeld de prijs van koper, goud, petroleum enz.. , omdat die laatsten soms een vertekend beeld geven onder invloed van speculatie. In deze index is dit quasi onmogelijk omdat niemand plaats gaat reserveren in een zeeschip als hij niks te vervoeren heeft. Daarom blijkt deze index een erg goed beeld te geven van de wereldeconomie: draait de economie op volle toeren, dan valt er veel te vervoeren; ligt de economie op apegaaien, dan valt er ook weinig te vervoeren.
Sommigen geven deze index een voorspellend karakter en dan zou ik mijn hart vast houden als ik de grafiek nu bekijk. Ik hou het liever op een duidelijk beeld op het momentum, alhoewel dat ook al niet zo een schitterend plaatje oplevert…
Aan voorspellingen ga ik me niet wagen, want zelfs mensen die er meer van kennen dan ik, slaan er ook regelmatig naast. Een gereputeerd analyst van het Zwitserse Pictet vond de vooruitzichten van Thrombogenics een tijdje geleden nog weinig belovend: dit aandeel haalde dit jaar een meerwaarde van 126,6 %… Een onderzoek naar 16 voorspellingen van Nouriel Roubini ( die de kredietcrisis voorspelde ) tussen begin 2009 en maart 2010 leverde als resultaat: geen enkele juist. De bekende zwartkijker, Marc Faber, die volle zalen trekt met zijn presentaties, raakt toch nog in 71 % van de gevallen aan een juiste inschatting.
Gaat men zich baseren op buikgevoelens ( en neem van me aan dat er zo een massa zijn ) dan zou men zeker zijn spaarcenten niet in Japanse Yen aangehouden hebben: nochtans één van de enigste landen in de wereld waar u dit voorbije jaar uw koopkracht zou behouden hebben. Ik ga al de rampspoedberichten over Griekenland niet herhalen: nochtans de beurs waar u in 2012 een rendement van 34 % zou behaald hebben als u daar belegd had.
En de strafste voorspelling van de laatste maanden ( of moet ik jaren zeggen ? ): tot spijt van velen is de wereld de voorbije week niet vergaan… Verdomd, de zon ging ’s morgends weer op ( weliswaar achter zware regenwolken ) en onze aardbol heeft zelfs niet één moment gehaperd.
Ik geef je dan ook de grafiek zonder verdere uitleg:
Of toch nog: schitterend ziet het er zeker nog niet uit. Sinds begin vorig jaar staat deze index op een verlies van 63,44 %. Maar om het positief te houden: we staan ongeveer op hetzelfde peil als begin 2009: op dat moment zowat het dieptepunt van de kredietcrisis. Op dat moment zijn vele aandelen en fondsen met een fikse remonte begonnen. Maar het kan misschien ook nog veel lager ?
Misschien zijn er toch nog andere visies of inschattingen ? We vernemen ze graag.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Komt er begin in deze index. Lijkt naar boven te gaan…ijzer vraag China ?
Sommigen beweren dat deze index niet meer relevant is door overaanbod. Maar hij gaat inderdaad omhoog. Door het feit dat hij veel minder gevolgd wordt, kan je er nu moeilijker info over vinden. Misschien iemand van de lezers ?
“The only thing we can learn from history, is that nobody ever learns anything from history…” 😉
Nog enkele interessante artikels over de BDI en zijn al-dan-niet voorspellende kracht:
http://bit.ly/TYgzMU
http://bit.ly/TYhcpP
http://read.bi/TYgGb7
http://bit.ly/TYi2mf
De essentie van deze analyses is dat daar waar tot voor enkele jaren geleden de BDI in zekere mate een voorspellende kracht had voor de evolutie van de aandelen- en grondstoffenmarkten, dat in recente jaren NIET meer het geval is, omdat de BDI recentelijk zeer sterk beïnvloed wordt door een overaanbod aan capaciteit. Met name er zijn veel te veel bulkvracht schepen op de markt momenteel in verhouding tot de vraag naar bulk transport, waardoor de tarieven voor het vervoer van bulkvracht nog nauwelijks correlatie vertonen met de economische groei.
De meeste waarnemers hebben de BDI dan ook afgevoerd als mogelijks betrouwbare indicator, en hechten er geen waarde meer aan.
Conclusie: Door het overaanbod in capaciteit zou deze index nu een achterlopende indicator zijn. Daar heb je dus weinig aan. Alhoewel, op momenten van weinig vraag, heb je bijna altijd overcapaciteit… Ik kwam hier net nog een citaat tegen over voorspellingen: Iemand die liegt over het verleden is een leugenaar; iemand die liegt over de toekomst noemen ze een waarzegger. Neem het nu niet persoonlijk op want het is zeker niet persoonlijk bedoeld.
Inmiddels heb ik de studie gevonden (vrij snel via Google). Al Fonds, heb jij inmiddels die 52 pagina’s al gelezen? Ik vind die heel moeilijk om te lezen qua inhoud. Misschien kan jij helpen? Waar daarin vinden we het concrete antwoord op mijn vraag? Welke tips kan je ons meegeven uit deze studie die wij in de praktijk kunnen toepassen bij de keuze van fondsen om aan te kopen of te verkopen?
@Esperto: waar kunnen we die studie vinden? (URL)
Leestip: G Bakshi, G Panayotov, G Skoulakis, “The Baltic Dry Index as a predictor of global stock returns, commodity returns, and global economic activity”, 2011 Hierin analyseert men de voorspellende waarde van BDI met behulp van econometrie. Men vindt wel degelijk enkele significante verbanden. Zeggen dat BDI geen voorspellende kracht heeft, is dus te kort door de bocht.
Het antwoord op de vraag van Vowani.
Voor welke specifieke sectoren heeft de BDI een voorspellende kracht? Welke voorbeelden zijn er uit de voorbije jaren te puren waarbij men door het kijken naar de BDI (beter dan door het niet kijken er naar) kon voorspellen dat je winst zou maken door in bepaalde sectoren in te stappen? Toon eens een set van data waarop de BDI laag of hoog stond, en dat een signaal was om een bepaald fonds te kooen. Liefst meer dan 5, want toevallige voorbeelden zijn altijd wel te vinden die zullen kloppen.
De hier volgende reactie van Esperto kan jou mischien een antwoord geven.
Zoals je zelf zegt, deze index heeft blijkbaar geen enkele voorspellende kracht. Wat is de toegevoegde waarde dan van dit artikel voor ons als beleggers? (buiten louter educatief over wat de BDI is, maar dat kunnen we ook in Wikipedia lezen). Wat moeten we er nu mee? Raad je ons aan die BDI nu regelmatig te volgen? Helpt die BDI ons mee om te bepalen welke fondsen we moeten kopen of verkopen? Indien wel, hoe dan? Indien niet, wat was dan de reden waarom je erover schrijft?
Deze index geeft ons een duidelijk zicht, en dat wordt ook gezegd in het artikel, op de toestand van de wereldeconomie. Laat ons het zien zoals de dokter die onze bloeddruk neemt. Ik neem aan dat de mensen die met aandelen en fondsen bezig zijn een iets bredere kijk op de wereld willen hebben. In die zin kan die index dan toch weer iets voorspellend hebben: als de index erg laat staan, dan zal je van bepaalde sectoren niet echt onmiddellijk veel winst moeten verwachten… Als men zich op een krantenredactie van elk artikel gaat afvragen waarom ze dat schrijven ( of publiceren ) dan blijft er van elke krant niet de helft over. Uit de enquete over de financiële kennis van de doorsnee Vlaming bleek die kennis ondermaats. Hoeveel percent van de Vlamingen zo er zo voor de vuist weg weten wat de BDI is ?
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be