About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
jules cesar
jules cesar
8 jaren geleden

Komt er begin in deze index. Lijkt naar boven te gaan…ijzer vraag China ?

Vowani
9 jaren geleden

“The only thing we can learn from history, is that nobody ever learns anything from history…” 😉

Vowani
9 jaren geleden

Nog enkele interessante artikels over de BDI en zijn al-dan-niet voorspellende kracht:

http://bit.ly/TYgzMU

http://bit.ly/TYhcpP

http://read.bi/TYgGb7

http://bit.ly/TYi2mf

De essentie van deze analyses is dat daar waar tot voor enkele jaren geleden de BDI in zekere mate een voorspellende kracht had voor de evolutie van de aandelen- en grondstoffenmarkten, dat in recente jaren NIET meer het geval is, omdat de BDI recentelijk zeer sterk beïnvloed wordt door een overaanbod aan capaciteit. Met name er zijn veel te veel bulkvracht schepen op de markt momenteel in verhouding tot de vraag naar bulk transport, waardoor de tarieven voor het vervoer van bulkvracht nog nauwelijks correlatie vertonen met de economische groei.

De meeste waarnemers hebben de BDI dan ook afgevoerd als mogelijks betrouwbare indicator, en hechten er geen waarde meer aan.

Vowani
9 jaren geleden

Inmiddels heb ik de studie gevonden (vrij snel via Google). Al Fonds, heb jij inmiddels die 52 pagina’s al gelezen? Ik vind die heel moeilijk om te lezen qua inhoud. Misschien kan jij helpen? Waar daarin vinden we het concrete antwoord op mijn vraag? Welke tips kan je ons meegeven uit deze studie die wij in de praktijk kunnen toepassen bij de keuze van fondsen om aan te kopen of te verkopen?

Vowani
9 jaren geleden

@Esperto: waar kunnen we die studie vinden? (URL)

Esperto
Esperto
9 jaren geleden

Leestip:
G Bakshi, G Panayotov, G Skoulakis, “The Baltic Dry Index as a predictor of global stock returns, commodity returns, and global economic activity”, 2011
Hierin analyseert men de voorspellende waarde van BDI met behulp van econometrie. Men vindt wel degelijk enkele significante verbanden. Zeggen dat BDI geen voorspellende kracht heeft, is dus te kort door de bocht.

Vowani
9 jaren geleden

Voor welke specifieke sectoren heeft de BDI een voorspellende kracht? Welke voorbeelden zijn er uit de voorbije jaren te puren waarbij men door het kijken naar de BDI (beter dan door het niet kijken er naar) kon voorspellen dat je winst zou maken door in bepaalde sectoren in te stappen? Toon eens een set van data waarop de BDI laag of hoog stond, en dat een signaal was om een bepaald fonds te kooen. Liefst meer dan 5, want toevallige voorbeelden zijn altijd wel te vinden die zullen kloppen.

Vowani
9 jaren geleden

Zoals je zelf zegt, deze index heeft blijkbaar geen enkele voorspellende kracht. Wat is de toegevoegde waarde dan van dit artikel voor ons als beleggers? (buiten louter educatief over wat de BDI is, maar dat kunnen we ook in Wikipedia lezen). Wat moeten we er nu mee? Raad je ons aan die BDI nu regelmatig te volgen? Helpt die BDI ons mee om te bepalen welke fondsen we moeten kopen of verkopen? Indien wel, hoe dan? Indien niet, wat was dan de reden waarom je erover schrijft?

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x