De wanbetalingen op consumentenschulden in de VS zijn gedaald dankzij de steunmaatregelen die de overheid wegens de coronacrisis in het leven heeft geroepen. Nu een recessie dreigt en het werkloosheidspercentage stijgt, zullen extra steunmaatregelen nodig zijn, zo zegt Fidelity International.
Uit de grafiek blijkt dat 3,6 procent van de uitstaande consumentenschulden op 30 juni jongstleden een achterstand in betaling kende. Dat is een daling van een volledig procentpunt ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019. Het percentage wanbetalingen op studentenleningen daalde in het bijzonder, aangezien de meeste studentenleningen van de overheid worden gedekt door de corona-steunmaatregelen die die VS in het leven heeft geroepen. Bij de door de overheid gegarandeerde hypotheken daalde het aandeel wanbetalingen van 3,5 procent in het eerste kwartaal naar 3,1 procent in het tweede kwartaal van dit jaar.
Nu de werkloosheid echter flink is toegenomen (10,2 procent in juli) en de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal op jaarbasis met 32,9 procent is gekrompen, dreigt een recessie. Deze dreiging onderstreept het belang van de wekelijkse looncheques-regeling van $600 voor werklozen. Deze regeling liep 31 juli af. Maar de dreigende recessie en de stijgende werkloosheidscijfers wijzen erop dat de tijdelijke steunmaatregelen van de Amerikaanse overheid waarschijnlijk niet ’tijdelijk’ zullen zijn.
Ik ben Johan, oprichter van MijnKapitaal.be. Deze website werd opgericht om op een objectieve en onafhankelijke manier financiële zaken bespreekbaar te maken. Op professioneel niveau werk ik als Business Intelligence Consultant voor internationale ondernemingen. Het analytische en communicatieve aspect in combinatie met mijn passie voor economie en informatica laten mij toe om een goed zicht te krijgen op beleggen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be