Zeven verrassende feiten over belastingopbrengsten wereldwijd ( 3 augustus 2018 ) Belastingen zijn altijd een hot topic voor de personen en bedrijven die ze betalen. Het is daarom misschien niet verwonderlijk dat een poging van de OESO om belastinggegevens in 35 landen te verzamelen en te vergelijken enige aandacht zal trekken. Duncan Lamont, hoofd research en analyse bij Schroders, bespreekt de zeven meest verrassende bevindingen.
Ongeveer 80% van de bij het onderzoek betrokken landen heeft tussen 1990 en 2016 te maken gehad met een belastingverhoging. Hogere belastinginkomsten in alle belangrijke sectoren, met name de BTW en de vennootschapsbelasting, hebben de verhouding tussen belastinginkomsten en BBP op een recordhoogte van 34% gebracht. De redenen hiervoor zijn complex, met name de sterke stijging sinds de financiële crisis van 2008 is opvallend. Het is niet noodzakelijkerwijs een gevolg van de verhoogde schuldenlast van overheden die daarom belastingtarieven verhogen om meer geld in te zamelen.
Een opvallend verhaal is de tarievenoorlog op de vennootschapsbelasting. Landen bieden de laagste tarieven aan in een poging om bedrijven aan te trekken. Onderstaande grafiek uit een recent wetenschappelijk tijdschrift laat zien hoe het gemiddelde vennootschapsbelastingtarief over een langere periode een scherpe daling heeft gekend. Het is ook vermeldenswaardig dat de hogere bedrijfswinsten vóór belasting de algemene opbrengsten van de vennootschapsbelasting – ondanks lagere belastingtarieven – hebben verhoogd.
Dat is niets nieuws. Ondanks de daling van de vennootschapsbelastingtarieven zijn de vennootschapsbelastingen sinds 1990 in het geheel niet gedaald ten opzichte van het BBP. Gezien de geringe bijdrage ervan aan de totale inkomsten is een verlaging van de vennootschapsbelasting een veel minder direct dure maatregel dan een verlaging van de inkomstenbelasting, ondanks de toenemende tegenstand van het publiek. De regeringen hopen ook dat de verlaging van de belastingtarieven voor bedrijven hen aanmoedigt om zich in een land te vestigen of hun aanwezigheid uit te breiden en mensen in dienst te nemen die inkomstenbelasting betalen en belaste goederen en diensten kopen.
Belastingverhogingen zijn via de achterdeur naar binnen gesmokkeld. Belastingen die minder in de belangstelling staan, zoals BTW en sociale zekerheidsbijdragen, zijn de belangrijkste belastingen waar de last werd gevoeld.
De belastinginkomsten uit onroerend goed zijn, uitgedrukt als percentage van het BBP, in het Verenigd Koninkrijk hoger dan in welke andere grote economie dan ook, meer dan het dubbele van het OESO-gemiddelde.
Een verdere verhoging van de belastingdruk is geen realistische optie. De overheidsbegroting kan alleen worden verbeterd door te snoeien in de uitgaven (zoals een vermindering van zeer royale uitkeringen) en/of inspanningen te leveren om de productiviteit te verhogen, door een versoepeling van de arbeidswetgeving. Vooral het Italiaanse politieke klimaat maakt het niet gemakkelijk, in ieder geval niet op korte termijn.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be