Als we even rondom ons kijken wat er allemaal staat te gebeuren, dan verandert er op ’t eerste zicht niet zo heel veel. Kijken we naar prestaties van de laatste 5 jaar dan lijkt alles rozengeur en maneschijn: de BEL20 op 5 jaar elk jaar ruim meer dan 5% hoger, de DAX zelfs meer dan 7% en de Dow Jones bijna jaar per jaar 12% hoger (Cijfers afgesloten op 1/10/2018)
We weten echter allemaal dat bomen niet tot in de hemel groeien en daarom gaan we eens kijken naar de evolutie van de laatste maanden.
De 10-jarige rente in de VS staat op zijn hoogste punt van de laatste 7 jaar (vandaag 3,29%). Iedereen hoor je hier in Europa klagen over de lage rente. De rente van de Belgische OLO10 is echter dit jaar al met 43% gestegen. Vermits we erg laag begonnen zijn, valt dat zo niet op in een grafiek.
Die werd tegenover de USD bijna 4% minder waard. Als we enige waarde hechten aan de trendlijnen dan zien we daar dat die waardedaling waarschijnlijk nog niet ten einde loopt, alhoewel een duidelijk signaal er wel anders uit ziet.
Die is sinds 01/01/2018 met bijna 7% gedaald.
Voor niet-Belgen is onze index misschien een klein kleutertje, een spielerei… De DAX, en dat is toch geen kleine index, is dit jaar ook al ruim 4% kwijt.
Gaan we dan naar de EUROSTOXX50 (de 50 grootste ondernemingen van Europa) heeft sinds die datum ook al bijna 3% ingeleverd. Een signaal dat Europa het toch niet zo best doet. Donald Trump meet zijn resultaten aan de hand van de Dow Jones die dit jaar met bijna 8% groeide en de NASDAQ die meer dan 16% aan waarde toevoegde.
De dreigementen voor een handelsoorlog hebben hun impact niet gemist.
Dit jaar reeds een verlies van ruim 4%…
Als we dan horen of lezen in verschillende vooruitzichten dat de VS, nadat de “Trumpeffecten” zijn uitgedoofd, afstevent op een recessie, wat staat er ons dan nog allemaal te wachten ?
Diegenen die een risicovolle portefeuille uitbouwen, moeten goed beseffen met wat ze bezig zijn. Misschien nog niet per direct ageren, maar toch al eens nadenken over een plan B misschien ?
Zie jij het anders ? Laat het ons weten.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Maar mixerfonds mogen we toch gewoon bijhouden zelfs bij negatieve marktsignalen?
Ik zou zelfs durven aanraden om te profiteren van bepaalde opportuniteiten. Bijvoorbeeld als je van fondsen, die je zeker wil aanhouden, je gemiddelde aankoopprijs kan verlagen door een bijkomende aankoop aan soldenprijzen.
Ok. Dank je wel voor de tip!
Is Carmignac Patrimoine dan nu een solden?
Als jij in een winkel binnen stapt waar er solden worden aangeboden, koop jij dan alles op ? Of enkel datgene wat je kan gebruiken ? Als je dat fonds al een tijdje in portefeuille hebt, dan ga je waarschijnlijk jouw gemiddelde aankoopprijs niet verlagen door een bijkomende aankoop ?
Deutsche Bank adviseert om Carmignac Patrimoine te verkopen. Reden :1. presteert zeer pover. -5 % Sedert begin dit jaar , wat te veel is voor een gemengd fonds.Ook over de voorbije jaren hebben ze niet gepresteerd zoals ooit voorheen. 2. Morningstar heeft Carmignac nog een ster afgenomen, dus nu maar 2 sterren meer, wat betekent gebuisd. 3.DB heeft contact genomen met het management van Carmignac Patrimoine en wat ze van hen vernomen hebben, kon hen niet overtuigen.
Wat nu ? Verkopen ? Ik vraag me af of Carmignac Patrimoine geen veel te log vehikel is geworden door hun omvang, waardoor het moeilijk wordt tijdig in te grijpen of opportuniteiten te vinden.
Houden of verkopen laat ik nog even in het midden. Dat ze te log zijn geworden, is niet het punt. Er zijn al verschillende voorbeelden gegeven die aantonen dat ze de markten niet verstoren bij aankopen of verkopen en dat het schip nog zeer wendbaar is. Ze werken veel met afgeleide producten en die kan je snel aankopen en snel weer verkopen als je dat nodig vindt. Da’s heel wat anders dan aandelenposities opbouwen.
We gaan hier zeker uitgebreid op terugkomen, ook omdat we iets moeten doen met Carmignac Investissement dat niet meer voldoet voor de Flexer. Carmignac Patrimoine is nog niet door onze drempel gegaan, maar we mogen niet blind zijn dat beide fondsen wel dezelfde marktvisie delen en dat we misschien proactiever moeten optreden.
Binnenkort ga ik als mystery shopper zelf langs bij DB om hun verhaal te aanhoren (ssst, niet verklappen). Ze mogen mij eens een alternatief voorstellen dat tegelijk erg defensief is én de afgelopen tijd beter gepresteerd heeft. En al langer bestaat dan enkele jaren, want DB brengt regelmatig alternatieven die nog niets bewezen hebben.
Wordt vervolgd …
Lees ik hier niet meer gespreid instappen in Investissement ?
Dan kopen we Carmignac patrimoine, Carmignac investissement en ethna aktiv het best niet meer bij?
In de commentaar bij de Flexerfonds infofiche hebben we al aangegeven dat CI niet meer voldoet aan de voorwaarden wegens te lage mediaan. Daar is de conclusie duidelijk, want dit is geen tijdelijk dipje meer.
Voor CP en EA is dit minder duidelijk want beide fondsen voldoen strikt genomen nog altijd. We komen daar in de toekomst zeker op terug.
Aan mij werd er “NN Patrimonial Balanced” (LU0119196268) dakfonds voorgesteld als mogelijk alternatief voor CP. Het lijkt wel een mooi en lang verhaal te zijn . Wat denken jullie ?
Het fonds dat jij opgeeft is de distributievariant. Voor mensen die niet aan ’t rentenieren zijn, zeker niet de beste oplossing. Voor de Mixer of de Flexer zou de Acc-variant niet in aanmerking komen: alle resultaten over 5 jaar zijn niet positief. Tot hiertoe doet CP dat wel… Ook is CP een stuk minder volatiel: daar is dat dilemma weer volatiliteit versus rendement. Op dit moment een hartverscheurende keuze… want is dit het moment om je portfolio volatieler te maken ? Je kan de Acc-variant in de screenings vinden om er een oordeel over te vellen.
Ik heb dit even in de screening opgezocht en het faalt op meerdere parameters om in onze Mixer opgenomen te worden.
Dit komt een beetje overeen met mijn vrees: banken duwen je richting meer risicovolle fondsen, omdat die het natuurlijk de laatste tijd beter doen dan meer defensieve fondsen. Maar als je dat hogere risico niet bewust kiest, kan je wel eens voor heel onaangename verrassingen komen te staan.
En eigenlijk moeten we CP en Ethna nog het voordeel van de twijfel geven vind ik…Als ik de grafief van CP bekijk, is het eigenlijk te veel gestegen op korte tijd begin 2015 (als je vergelijkt met andere voorgaande jaren). Ik denk dat we nu misschien iets onder zijn gemiddelde prestaties zitten, maar toch ook niet zoveel eronder of vergis ik me? En bovendien moeten we afwachten wat het nieuwe management ervan af brengt…
We moeten inderdaad opletten dat we dezelfde fout niet maken zoals sommige banken blijkbaar doen: mensen richting meer risico sturen voor betere rendementen. Kapitaalbehoud in extreme omstandigheden blijft voor de Mixer prioritair.
En ik denk dat het niet een kwestie is van de cliënt in de richting van meer risico te sturen, maar vooral om de cliënt regelmatig fondsen te verkopen en terug aan te kopen, waar de bank geld aan verdient…
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be