Sinds augustus staan heel wat vastgoedbevaks onder druk. In onderstaande tabel geven we enkele voorbeelden van het koersverloop sinds hun hoogste koers in augustus.
We zien een gelijkaardig fenomeen bij een aantal vastgoed beleggingsfondsen. De terugval heeft duidelijk te maken met de sterke stijging van de langetermijnrentes van de laatste tijd. Hierdoor stijgen op termijn de financieringskosten voor de vastgoedsector en wordt die relatief minder aantrekkelijk. Beleggers zien stilaan meer alternatieven voor de relatief hoge dividenden die de bevaks uitkeren en verplaatsen hun geld naar andere beleggingen. En hierdoor dalen de koersen. De koersdalingen betekenen niet dat deze bevaks nu reeds koopwaardig zijn. Nu we een duidelijke stijgende trend zien op de langetermijnrente, zijn verdere dalingen niet uitgesloten. Wat trouwens geldt voor alle defensieve dividendaandelen. Je moet –zoals altijd– iedere bevak op zijn eigen waarde beoordelen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Spijtig dat er geen updates komen rond vastgoed op deze site. Als we even gaan kijken naar de Lyxor Epra EU tracker, dan zien we de voorbije jaren een sterke stijging. Als we gaan kijken naar de GVV’s die in Brussel noteren, de meeste hebben er een serieuze stijging op zitten de voorbije jaren. De meeste GVV’s zetten mooie prestaties en resultaten neer, hebben een professioneel management,… Ze profiteren bovendien van de lage rente om zich goedkoop te financieren. Daarnaast heb je de beleggers die op zoek zijn naar rendement en dat niet meer vinden in vastrentende producten. Ik beleg steeds een deel van mijn portefeuille in vastgoed, direct of indirect. Diversificatie is belangrijk. Meeste GVV’s zijn op dit moment wel duur op Euronext Brussel. Bij een rentestijging is een (serieuze) correctie dan ook niet uitgesloten. Op dit moment loopt de IPO van XIOR, boeiende tijden !!!
Als je mij de Isincode van die Lyxor-tracker kan opgeven, dan probeer ik hem mee te nemen in de Gogi. Van GVV’s kennen wij te weinig: dan durven wij daarover niet schrijven. Als er lezers zich geroepen voelen om over GVV’s iets te schrijven, dan zijn ze welkom. Publiciteit of schrijven over de eigen winkel is geen goed idee.
Het laatste stukje wat je schrijft is belangrijk. GVV’s zijn rentegevoelig en het is misschien geen goed idee om de hoge rendementen achterna te lopen. Een alternatief voor vastrentende producten zijn ze daarom allerminst, want de risico’s zijn helemaal verschillend. Er zullen velen ooit nog met een grote kater wakker worden. Kandidaat gastschrijvers met kennis van zaken mogen zich altijd bij ons melden.
@Robokat (Carl De Ridder) In mijn post van daarnet bij het recentere vastgoed artikel verwijs ik dus naar deze comment van jou (cfr rentegevoeligheid en risicio op grote kater) indien je zou afvragen. 😉 Geen idee overigens waarom het C+F Immo Rente fonds niet 100% in vastgoed zit en dus ook een stuk oblis en cash aanhoudt.
Het is hier stil, verdere dalingen waren inderdaad niet uit te sluiten. Na een stijging is er een nieuwe daling gekomen. Maar wie durfde te kopen op datum van het artikel heeft in veel gevallen ondertussen een mooi dividend binnengehaald en stukken die boven aankoopkoers noteren. Alleen heerst momenteel de idee dat op langere termijn de rente alleen maar kan stijgen ( vermits ze zo goed als niet meer kan dalen ) en de koers van de vastgoedbevaks dus zouden moeten dalen. Dan maar wachten tot we in dat scenario verzeild zijn geraakt.
Wanneer komt hier eens een update. Ik ben alvast tevreden over de Cofinimmo en WDP die ik in 2013 kocht (op de goede momenten). Voor mij hoort wat vastgoed thuis in een goede portefeuille.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be