About the author

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

23 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Natalie
Natalie
7 jaren geleden

C+F Immo Rente kan je zelfs beetje als mixfonds bekijken. Uit fiche link hierboven:

“Het compartiment ‘C+F Immo Rente (CFIR) streeft naar hoog rendement en stabiliteit. Het heeft tot doel minimum 50% te beleggen in effecten die voornamelijk representatief zijn voor de vastgoedsector in brede zin. Hieronder verstaan we: Bevaks; aandelen die in vastgoed, in vastgoedmaatschappijen of in vastgoedontwikkeling beleggen; vastgoedcertificaten; enz… De
mogelijkheid bestaat om bijkomstig in effecten uit een andere sector te beleggen, waarbij de keuze uitgaat naar een hoog rendement. Voor het overige mag het compartiment in obligaties met een minimum rating A3 bij Moody’s of A- bij Standard&Poors, in thesaurieinstrumenten en in liquiditeiten beleggen.”

Zou dit dus in deze tijden een goede belegging kunnen zijn en wat zijn de risico’s om mee rekening te houden (rente, etc)? Nogmaals dank.

Natalie
Natalie
7 jaren geleden

Een vastgoedfonds dat niet vermeld wordt maar met historisch een veel gunstiger verloop dan andere (bvb maar -15% in 2008) is C+F Immo Rente.
Termijngrafiek zie: http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000PVAX&tab=1
isin kap: BE6251904601 | isin dis: BE6251905616 (zou dis nemen vanwege geen taks bij uitstap)

Volgens de fiche heeft het naast vastgoed (73%) ook +20% staats- en bedrijfoblis en nog wat cash, zie:

Zou dit een goede belegging kunnen zijn? Via Keytrade kan ik daar aangeraken.

Ik twijfel vooral omdat Robokat in een andere artikel schreef dat vastgoed rentegevoelig is en sommige ooit met een grote kater wakker zullen. Maar vraag mij toch af of dit fonds geen goede belegging zijn.

Natalie
Natalie
7 jaren geleden
Antwoord aan  Natalie

PS. Volgens C+F kan dit fonds in theorie overal verdeeld worden “omdat het een EU paspoort heeft”. Geen idee waarom ze dat als argument gebruikten. Maar is dus niet exclusief voor klanten bank Delen wat ik initieel dacht.

evita
evita
7 jaren geleden
Antwoord aan  Natalie

Natalie, u kan dit fond blijkbaar kopen bij Keytrade.
Telefonisch dan ? Online komt het niet te voorschijn.

AK
AK
7 jaren geleden

een andere categorie misschien zijn de vastgoedcertificaten, zijn hier niet thuis omwille van het unieke pand waarin ze zitten (tegen spreidingsprincipe) maar soms zijn ze toch in beschouwing te nemen als je de risico’s in kaart brengt en becijfert ik denk aan beaulieulaan, de huurder is stabiel en het dividend is meegenomen, misschien kent iemand deze nader en kan er wat meer over kwijt want er is niet zoveel info over, alvast bedankt ,ik denk ook aan basilix nu het verkocht werd, is de outcome redelijk transparant en biedt weerom zicht op mooie coupon.

Phjo
Phjo
7 jaren geleden

Ik ben van nature terughoudend om iets te kopen dat je gemiddeld 30% meer betaalt (premie) dankzij intinsieke waarde. Het downside risico is veel groter in deze type activa.

zoeker
zoeker
7 jaren geleden

En wat te denken van deze wereldwijde vastgoedtracker van Lyxor met dividentrendement van 4.02 %

FR0010833574 ? lijkt me wel iets zeker ivm wereldwijde spreiding

Blackbelt
Blackbelt
7 jaren geleden

Ik heb ook Cofinimmo en WDP in portefeuille.
Ik heb een mooie koersstijging, en ik krijg elk jaar een dividend of wat extra aandelen (WDP).

Aan de huidige koers zou ik WDP ook niet kopen, maar toch geen zin om ze te verkopen.
Zo lang ze een dividend van meer dan 3% uitdelen blijven ze rustig waar ze zijn.
Ik verwacht echter ook dat als de rente stijgt, dat de huurinkomsten mee stijgen (op zijn minst met de inflatie). Met een hogere rente gaan de eigenaars van gebouwen ook een hoger huurrendement verwachten.

Jean
Jean
7 jaren geleden

Ik wil geen reclame maken voor de vastgoedsector, maar ik beleg zelf een deel van mijn portefeuille in Belgische vastgoedbedrijven (GVV’s) (Aedificia, Retail Estates, WDP, Montea, Wereldhave, Home Invest, Cofinimmo). Elk van die GVV’s koopt en verhuurt panden binnen haar specialisatie. Je kan dus zelf kiezen om te beleggen in winkelpanden, rusthuizen, opslagplaatsen, kantoorgebouwen, appartementen,….

Ik kan alleen vaststellen dat deze beleggingen zeer stabiel, acyclisch en rendabel zijn. Over de laatste 5 jaar halen zij een AV1 van gemiddeld 13.8%, met gemiddeld 95% positieve resultaten (PERC1) en een gemiddelde LOW van -3%. (Als je Cofinimmo buiten beschouwing laat, kom je op 0% negatieve resultaten). Daar komen de meeste beleggingsfondsen niet bij in de buurt.
Zij keren dan ook nog eens (verplicht) 80% van hun winst uit als dividend (zo’n 3 à 4% van hun koers)
Dat de GVV’s acyclisch zijn, mag blijken uit hun actueel gemiddeld rendement sedert 1/1/16: 4.7%.

Hoewel zij voor puristen strikt genomen geen beleggingsfondsen zijn, komt hun activiteit voor mij als belegger op hetzelfde neer. Zij beheren een portefeuille aan activa waar ik als kleine belegger van kan profiteren.

Ander voordeel is dat je bij aankoop (of verkoop) via bv Keytrade met limietorders kan werken zodat je controle hebt op de aankoopkoers (of verkoopkoers) en dat je orders vrijwel onmiddellijk uitgevoerd worden. Wat bij beleggingsfondsen dagen duurt en zonder enige controle op de toegepaste NIW.

Jean
Jean
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Beurzen reageren op korte termijn altijd extreem. Dat was in 2008 zo, en dat kan bij een forse rente opstoot ook wel weer gebeuren (en niet alleen voor GVV’s). GVV’s kunnen nu investeringen in nieuwe panden financieren aan extreem lage rentevoeten. Bij stijgende rentes zullen die uitbreidingsinvesteringen minder snel rendabel worden en dus tijdelijk wegen op de koersen. Dat klopt. Maar zulke golfbewegingen zijn onvermijdelijk in elke beleggingsvorm.
Ik beleg op lange termijn en mijn gezond verstand zegt: een vennootschap die bv. in een vergrijzende maatschappij enkele tientallen rusthuizen uitbaat met vrijwel gegarandeerde maandelijkse huurinkomsten kan (behoudens extreem mismanagement) nooit in financiële problemen komen en is vrij immuun voor de economische conjunctuur. Ik vind GVV’s dan ook uitermate defensief. Het nettodividend rendement van 3% pak je altijd mee. Koerswinst is een leuke bonus voor wie niet panikeert bij tijdelijke, ongunstige (rente)omstandigheden.
Bij echte vastgoedzeepbellen zoals bv. in Ierland tien jaar geleden moet je natuurlijk wel tijdig je conclusies trekken. Maar daar zijn we, volgens mij, in België nog niet aan toe.

Ann
Ann
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Om die reden staan er sinds kort ook enkele GVV’s op mijn verlanglijstje, maar ze staan momenteel idd veel te duur. Ik wacht geduldig af, tot ze binnen mijn vooropgestelde NIW komen…
Alleen is het als beginner nu niet echt eenvoudig om te starten. Maar ik heb 1 belangrijke les geleerd : geduld. En vroeg of laat komt er een koopkans.

Jean
Jean
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Mja, daar valt veel voor te zeggen.
Anderzijds, als een bedrijf blijft groeien en zijn geproduceerde meerwaarde blijft stijgen, waarom zou de koers dan niet mee blijven stijgen?

In het geval van de GVV’s, als zij nu hun activa (en dus hun winst) kunnen uitbreiden dank zij supergoedkope leningen, waarom zou de koers dan niet mee kunnen stijgen (los van tijdelijke correcties)?

Ik denk hierbij aan het voorbeeld van Colruyt. Ik volg dit aandeel nu niet meer, maar De Belegger poneerde jaar na jaar dat Colruyt te duur geprijsd was. Maar ondertussen bleef Colruyt groeien en bleef het aandeel even dapper stijgen.

Een glazen bol, dat hebben we nodig.

juluscesar
juluscesar
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Hey, kunnen jullie dan in de glazen bol al een rente stijging zien aankomen ?

Bart Gijssens
Bart Gijssens
7 jaren geleden

Een andere bewering die vaak gedaan wordt is dat het koersverloop anders is dan dat van de algemene beurs, en dat daardoor dit soort beleggingen een diversificatie vormen binnen een bredere portefeuille. Klopt er iets van die bewering? Mijn buikgevoel zegt van niet omdat dergelijke fondsen niet alleen beleggen in woningen, maar ook in kantoren, opslagplaatsen etc. Die zouden toch ergens de algemene economische cyclus moeten volgen, al dan niet met een faseverschil?

Kristof S.
Kristof S.
7 jaren geleden

Is alweer een zeer goed betoog Robokat. Zo zie je hoe (sommige) banken geen scrupules hebben, wanneer men nieuwe beleggers wilt lokken.

Nu, ik zelf ben/was van mening dat vastgoed in hetzelfde rijtje zit of thuishoort als de zogenaamde goudfondsen, grondstoffen … maw zéér risicovol.

Desalniettemin maakt ’t wel deel uit van mijn kernportefeuille, maar dan ook voor slechts een geringe waarde. Op die manier weegt de volatiliteit niet door en wordt het grote risico opgevangen door de kernfondsen.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

23
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x