About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

23
Reageer op dit artikel

avatar
9 Comment threads
14 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
evitaRobokatNatalieAKPhjo Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Natalie
Gast
Natalie

C+F Immo Rente kan je zelfs beetje als mixfonds bekijken. Uit fiche link hierboven: “Het compartiment ‘C+F Immo Rente (CFIR) streeft naar hoog rendement en stabiliteit. Het heeft tot doel minimum 50% te beleggen in effecten die voornamelijk representatief zijn voor de vastgoedsector in brede zin. Hieronder verstaan we: Bevaks; aandelen die in vastgoed, in vastgoedmaatschappijen of in vastgoedontwikkeling beleggen; vastgoedcertificaten; enz… De mogelijkheid bestaat om bijkomstig in effecten uit een andere sector te beleggen, waarbij de keuze uitgaat naar een hoog rendement. Voor het overige mag het compartiment in obligaties met een minimum rating A3 bij Moody’s of A-… Lees verder »

Natalie
Gast
Natalie

Een vastgoedfonds dat niet vermeld wordt maar met historisch een veel gunstiger verloop dan andere (bvb maar -15% in 2008) is C+F Immo Rente. Termijngrafiek zie: http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000PVAX&tab=1 isin kap: BE6251904601 | isin dis: BE6251905616 (zou dis nemen vanwege geen taks bij uitstap) Volgens de fiche heeft het naast vastgoed (73%) ook +20% staats- en bedrijfoblis en nog wat cash, zie: http://www1.cadelam.be/pdf/tech/CFIR_NL.pdf Zou dit een goede belegging kunnen zijn? Via Keytrade kan ik daar aangeraken. Ik twijfel vooral omdat Robokat in een andere artikel schreef dat vastgoed rentegevoelig is en sommige ooit met een grote kater wakker zullen. Maar vraag mij… Lees verder »

Natalie
Gast
Natalie

PS. Volgens C+F kan dit fonds in theorie overal verdeeld worden “omdat het een EU paspoort heeft”. Geen idee waarom ze dat als argument gebruikten. Maar is dus niet exclusief voor klanten bank Delen wat ik initieel dacht.

evita
Gast
evita

Natalie, u kan dit fond blijkbaar kopen bij Keytrade.
Telefonisch dan ? Online komt het niet te voorschijn.

AK
Gast
AK

een andere categorie misschien zijn de vastgoedcertificaten, zijn hier niet thuis omwille van het unieke pand waarin ze zitten (tegen spreidingsprincipe) maar soms zijn ze toch in beschouwing te nemen als je de risico’s in kaart brengt en becijfert ik denk aan beaulieulaan, de huurder is stabiel en het dividend is meegenomen, misschien kent iemand deze nader en kan er wat meer over kwijt want er is niet zoveel info over, alvast bedankt ,ik denk ook aan basilix nu het verkocht werd, is de outcome redelijk transparant en biedt weerom zicht op mooie coupon.

Phjo
Gast
Phjo

Ik ben van nature terughoudend om iets te kopen dat je gemiddeld 30% meer betaalt (premie) dankzij intinsieke waarde. Het downside risico is veel groter in deze type activa.

zoeker
Gast
zoeker

En wat te denken van deze wereldwijde vastgoedtracker van Lyxor met dividentrendement van 4.02 %

FR0010833574 ? lijkt me wel iets zeker ivm wereldwijde spreiding

Blackbelt
Gast
Blackbelt

Ik heb ook Cofinimmo en WDP in portefeuille.
Ik heb een mooie koersstijging, en ik krijg elk jaar een dividend of wat extra aandelen (WDP).

Aan de huidige koers zou ik WDP ook niet kopen, maar toch geen zin om ze te verkopen.
Zo lang ze een dividend van meer dan 3% uitdelen blijven ze rustig waar ze zijn.
Ik verwacht echter ook dat als de rente stijgt, dat de huurinkomsten mee stijgen (op zijn minst met de inflatie). Met een hogere rente gaan de eigenaars van gebouwen ook een hoger huurrendement verwachten.

Jean
Gast
Jean

Ik wil geen reclame maken voor de vastgoedsector, maar ik beleg zelf een deel van mijn portefeuille in Belgische vastgoedbedrijven (GVV’s) (Aedificia, Retail Estates, WDP, Montea, Wereldhave, Home Invest, Cofinimmo). Elk van die GVV’s koopt en verhuurt panden binnen haar specialisatie. Je kan dus zelf kiezen om te beleggen in winkelpanden, rusthuizen, opslagplaatsen, kantoorgebouwen, appartementen,…. Ik kan alleen vaststellen dat deze beleggingen zeer stabiel, acyclisch en rendabel zijn. Over de laatste 5 jaar halen zij een AV1 van gemiddeld 13.8%, met gemiddeld 95% positieve resultaten (PERC1) en een gemiddelde LOW van -3%. (Als je Cofinimmo buiten beschouwing laat, kom je… Lees verder »

Bart Gijssens
Gast
Bart Gijssens

Een andere bewering die vaak gedaan wordt is dat het koersverloop anders is dan dat van de algemene beurs, en dat daardoor dit soort beleggingen een diversificatie vormen binnen een bredere portefeuille. Klopt er iets van die bewering? Mijn buikgevoel zegt van niet omdat dergelijke fondsen niet alleen beleggen in woningen, maar ook in kantoren, opslagplaatsen etc. Die zouden toch ergens de algemene economische cyclus moeten volgen, al dan niet met een faseverschil?

Kristof S.
Gast
Kristof S.

Is alweer een zeer goed betoog Robokat. Zo zie je hoe (sommige) banken geen scrupules hebben, wanneer men nieuwe beleggers wilt lokken.

Nu, ik zelf ben/was van mening dat vastgoed in hetzelfde rijtje zit of thuishoort als de zogenaamde goudfondsen, grondstoffen … maw zéér risicovol.

Desalniettemin maakt ’t wel deel uit van mijn kernportefeuille, maar dan ook voor slechts een geringe waarde. Op die manier weegt de volatiliteit niet door en wordt het grote risico opgevangen door de kernfondsen.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be