Beleggingstrends en regelgeving drijven de groei van de ETF-markt. Sinds het eerste product gekoppeld aan de prestaties van Amerikaanse aandelen in 1993 op de markt kwam, hebben Exchange Traded Funds, ofwel ETF’s, een lange weg afgelegd. In Europa vond de eerste ETF-lancering pas begin 2000 plaats. De rest is geschiedenis.
Vanaf dat moment hebben beleggers over de hele wereld ETF’s omarmd en voorlopig lijkt niets verdere groei in de weg te staan. Vandaag zijn er wereldwijd bijna 6900 passieve producten op de markt waarvan 1757 in Europa. Die producten hebben een gezamenlijke waarde van ruim USD 5600 miljard waarvan slechts 16% afkomstig uit de Europese markt.
Ondanks dat ook hier de markt zich inmiddels ten volle heeft ontwikkeld, zal die snelle groei de komende jaren blijven aanhouden zegt UBS Marcel Danen, Executive Director Head Passive & ETF Specialist Sales Benelux in het interview. De oorzaken voor die vlucht vooruit zijn veranderingen in moderne beleggingstrends, mede aangezwengeld door steeds strengere regelgeving. Hieronder kunnen jullie hun opinie lezen.
Simpel gezegd hebben beleggers via ETF’s gemakkelijk en goedkoop toegang tot een breed aanbod aan beleggingen die ook nog eens transparant en liquide zijn. Reden waarom inmiddels zowel de institutionele belegger als de tussenpersonen en de retailmarkt de voordelen van ETF’s onderschrijven zegt UBS. En naast de VS en Europa ontdekken ook steeds meer Latijns Amerikaanse en Aziatische beleggers de voordelen. Een portefeuille gebouwd op ETF’s is in feite aantrekkelijk voor iedere belegger die wat kapitaal wil opbouwen of extra inkomsten wil genereren. Omdat trackers meestal een stuk goedkoper zijn dan actief beheerde fondsen is de kans op een goed rendement hoog.
De exponentiele groei van de ETF-markt betekent tegelijk ook dat steeds meer beleggers kunnen profiteren van blootstelling aan een enorme variatie van verschillende aandelenmarkten, sectoren, regio’s en assetklassen die eerder niet of moeilijk toegankelijk waren voor het brede publiek.
Ook spelen veranderingen in het distributielandschap verdere ETF-expansie in de kaart. Het verbod op retrosessies onder MiFiD2 heeft de focus op kostentransparantie verder verscherpt wat op zijn beurt weer tot vereenvoudiging van beleggingsportefeuilles heeft geleid. Lage kosten en transparantie zijn eigenschappen die ETF’s bij uitstek bieden.
Naarmate de ETF-markt tot bloei kwam, is ook de variatie toegenomen. Wat ooit begon als een tracker die simpelweg een aandelenindex volgde, biedt nu een brede waaier aan verschillende ETF-smaken. Tegenwoordig zijn er zelfs ETF’s die bijvoorbeeld alleen de aandelen van whiskybedrijven volgen. Dit nogal speculatieve voorbeeld terzijde, zien we de komende jaren mooie kansen voor obligatietrackers. De verwachting is zelfs dat deze producten, net als duurzame ETF’s overigens, sneller zullen groeien dan de ETF-markt als geheel.
Deze rijke variatie houdt gelijke tred met verdere product- en indexontwikkelingen, van ‘plain vanilla’ tot zeer innovatieve varianten. De meeste productontwikkeling vindt momenteel plaats in het duurzame segment, en in factor- en thematische beleggingen. Het afdekken van valutarisico wordt inmiddels gezien als een basisfunctionaliteit.
Tegen 2025 kunnen passieve fondsen zo’n 25% tot 28% van de Europese beleggingsfondsenmarkt uitmaken. Ter vergelijking eind maart 2019 was dat 17,3%. (*). Wij zien ETF’s als de drijvende kracht achter deze groei. (*) Morningstar
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Vanwaar deze sterk veranderde opinie? 10 maanden geleden las ik in een tegenreactie op de topic samenstelling Mixer het volgende: …”Zelfs met de huidige bewegingen blijven de fondsen in de Mixer heel wat minder volatiel dan 90% van de ETF-fondsen. Kom achteraf niet klagen want een verwittigd man/vrouw zou er twee moeten waard zijn”.
Dag Toon, Bedankt voor je reactie! Zoals u kan lezen in het artikel in het artikel niet onze opinie, maar een interview. Onze mening is ongewijzigd.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be