RES-packs-tuttimus-promo NEW (ON 14/08 - OFF 30/09)

About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

15 Comments

 1. 1

  Jipi

  Dank voor de toelichting,
  Ik zit als rationeel ingnieur toch met een aantal vragen naar de financiële specialisten toe.
  Begin dit jaar was er nog een bijna consensus dat de dollar stevig zou blijven, velen verwachten zelfs een pariteit. DB raadde dan ook aan meer in dollar te beleggen.
  Een ander voorbeeld is KBC , die bevolen aan in Duitse aandelen te beleggen maar de DAX presteert alles behalve als beste Europese beurs.
  Soms krijg ik de indruk dat al die zogenaamde specialisten er eigenlijk ook niet veel van kennen…….
  Groeten

  Reply
  1. 1.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Als het gaat over valutakoersen, dan ben ik er van overtuigd dat die totaal onvoorspelbaar zujn. “Specialisten” doen daar inderdaad allerlei voorspellingen over met goed opgebouwde redeneringen. Maar al te vaak loopt het dan toch anders.

   Reply
   1. 1.1.1

    NoNothing

    Kan u dan even verklaren hoe GOGI er wel in geslaagd is de stijging van de euro te voorspellen?
    Of is de euro beginnen stijgen omdat GOGI een STOP aangaf?

    Reply
    1. 1.1.1.1

     Robokat (Carl De Ridder)

     GOGI voorspelt in feite niets.

     Op de grafiek kan je mooi zien dat de stijgende euro/dalende USD (rechterkant grafiek) is voorafgegaan door een tegengestelde beweging (linkerkant grafiek). Dit had een beduidende invloed op de fondskoersen. GOGI kan dit wel detecteren en gaat dan over tot een STOP tot de fondskoersen terug normaliseren. Op die manier vermijd je de piek in de grafiek.

     Het werkingsprincipe van GOGI is hiermee nog eens aangetoond. In 2015 vond exact hetzelfde plaats.

     Reply
  2. 1.2

   Al Fonds (Marc Person)

   Als we zouden weten wat er allemaal achter de schermen gebeurt om munten te laten devalueren of ze te ondersteunen. Dat gaat soms over immense bedragen om de economie aan te zwengelen of te beschermen.
   De ECB pompte 2.000 miljard (als ik me niet vergis is dat een getal met 12 nullen) in de markt om de inflatie op gang te krijgen en… de inflatie wil niet.

   Reply
 2. 2

  Corippo

  Sluit me helemaal aan bij de gegeven uitleg. Mooi zo. Aan de ingenieur Jipi.. specialisten in het bankwezen zijn voornamelijk gespecialiseerde technici. Er lopen niet zoveel mensen met “visie” rond. Zijn er die wel dan noemen we die ‘visionairen’ en niet specialist. En de goede visionairen zijn ook maar goed als hun visie bevestigd wordt. Maw je zult moeten roeien met de riemen die je hebt en met MK die je in het water houdt.
  Nu de dollar toch redelijk relatief laag staat tov de euro en wetende dat de fondsen hoofdzakelijk met dollars gekocht zijn, is dit misschien geen slecht instapmoment als je referentiemunt de Euro is. Je bent dan niet aan het ‘hedgen’ maar wel aan het anticiperen.

  Reply
 3. 3

  Benjamin

  de obligatie aandelen zijn flink gezakt, GOGI geeft spread aan, is het interesant om de verliezen in te perken door bij te kopen of deze helemaal laten links liggen.
  heb een portefuille mix van aandelen, obligatie en gemengde fondsen.

  Mvg
  Benjamin

  Reply
  1. 3.1

   Al Fonds (Marc Person)

   GOGI geeft geen koopsignalen. Het duidt alleen aan wanneer het niet goed is om een fonds aan te kopen. Op de andere momenten kan het.
   Aan jou te beoordelen of het dan zin heeft om het obligatiegedeelte van jouw portefeuille te vergroten.

   Reply
 4. 4

  Benjamin

  @Al Fonds,

  ik begrijp de GOGI goed, maar wat is jullie advies over pure obligaties?

  Mvg

  Benjamin

  Reply
  1. 4.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Je kan zo’n vraag nooit in het algemeen beantwoorden. Kredietwaardige obligaties bieden tegenwoordig nauwelijks rendement. Als je dus een obligatie kan kopen met een mooi rendement, moet je altijd goed uit je doppen kijken wegens risicovol.

   Reply
 5. 5

  Marc Multifonds

  ipv voor hedged fondsen te gaan ,zou het zin hebben om deel van usd fondsen om te zetten in usd cash en dat aan te wenden om in crypto munten zoals bitcoin te beleggen ? in de hoop dat die na geruime tijd meer usd opbrengen. waarmee men dan terug usd fondsen kan aankopen. indien ondertussen de usd terug sterker geworden is tov de euro zou men dan mogelijks meer euro opbrengst hebben dan niets te doen. of zie ik hier iets over het hoofd? dit is natuurlijk speculeren op zowel de crypto munten in usd en de usd/eur koers en kan slecht aflopen. op analoge wijze zou men naar andere munten kunnen switchen. just a thought…

  Reply
  1. 5.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Beleggen en bitcoin horen niet in één zin thuis. Bitcoin is pure speculatie, waarvan de koers omhoog gaat zolang er maar gekken zijn die bereid zijn meer te betalen dan de vorige gek.

   Ooit was dit hetzelfde met tulpenbollen en dat is ook niet goed afgelopen.

   Reply
 6. 6

  jef desmarets

  Beste
  De Stop Spread taktiek zal dus anders uitpakken als je in euro’s of in dollars belegt. Een Amerikaan zal een stop melding krijgen waarbij een Europeaan , voor hetzelfde in dollarbelegd
  fonds, een spread krijgt. Lijkt me niet logisch en misschien wel een zwak punt in het systeem.
  Beste groeten

  Reply
  1. 6.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Het is perfect logisch en net een sterk punt van het systeem. Al wat telt is dat je niet gaat beleggen tijdens fases van overdrijving. Want dan vergroot de kans op een correctie.

   Het maakt niet uit of de koersoverdrijving nu veroorzaakt wordt door beurskoersen of valutakoersen. Wat telt is dat het risico op korte termijn verliezen verlaagd wordt vanuit het standpunt van de belegger. En dat kan perfect verschillend zijn voor een Europeaan en een Amerikaan.

   Reply
 7. 7

  Mark

  Geen idee waarom het artikel beweert dat fondsen geen valuta hedging zouden toepassen. Op de site van bijvoorbeeld FVS Multi Opps vind je een lijntje ‘valuta’s na afdekking’. Als ik verslagen van mixfondsen lees doen de meeste dit, maar dat zijn bewuste keuzes, dus niet alles of niks.

  Een hedged variant van een fonds nemen zou ik daarom niet doen, omdat dan alle vreemde munten automatisch worden afgedekt en je zo de strategie van de fondsbeheerder doorkruist denk ik.

  Wat mij wel een goed idee lijkt is dat VS fondsbeheerders een variant van hun fonds maken waarbij alleen USD posities bijkomend worden afgedekt, dus dat wij volledig dezelfde return krijgen als hun VS clienteel. Misschien kan je dat eens met hen bespreken als je die kans hebt.

  Reply

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2012 - 2017 MijnKapitaal.be