About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

46 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
platin
platin
3 jaren geleden

Ethna is beschikbaar wel fr of en versie gebruiken.
deze week werkte nl niet

costaadeje
costaadeje
3 jaren geleden

Klopt het dat de calculator van Ethna Aktiv E nog altijd niet beschikbaar is voor 2017?

costaadeje
costaadeje
4 jaren geleden

Eind vorig jaar bezat ik 19,49 aandelen en valt het bedrag in dividende redelijk hoog (11,87 €) uit in verhouding met het aantal stukken die ik bezit. Klopt dat of heb ik iets verkeerd gedaan?

Peter
Peter
6 jaren geleden

Sorry voor de basic vraag, maar gezien Ethna Aktiv T kapitaliserend is, krijg je toch geen dividend? Waarom moet je dan dividend aangeven. Ik dacht dat voor kapitaliserende fondsen (zoals Ethna Aktiv T) je alleen die 1,32% TOB bij uitstap moest betalen, wat eerlijk gezegd als genoeg is.

Geldt hetzelfde overigens voor Ethna Dynamisch?

Peter
Peter
6 jaren geleden

Dus bij Ethna Aktiv en Ethna Dynamisch betaal je geen 1,32% TOB bij uitstap, juist?

Maar als je zelf moet aangeven, waarom staat op MeDirect bij Ethna Aktiv dat je toch ook meerwaardetaks moet betalen?

Blijkbaar is die meerwaardetaks alleen als het fonds uit meer dan 25% oblis bestaat, dus vraag ik mij af of dit dan ook voor Ethna Dynamisch het geval is wat blijkbaar maar voor 23,99% oblis in port heeft volgens de info op MeDirect?

Allemaal zeer verwarrend eerlijk gezegd.

Peter
Peter
6 jaren geleden

1. Om verwarring te vermijden.. wat je dus bedoelt met “beurstaks”, is dat sommige banken bij verkoop van Ethna Aktiv, 1,32% aanrekenen wat dus niet mag. Maar dat je meerwaardetaks moet betalen op het olbigedeelte is normaal?

2. Betaal je bij verkoop Flossbach meerwaardebelasting? Blijkbaar is het belangrijk dat de beheerder, in deze Flossbach, zelf aantoont welk deel uit vastrentend komt, anders riskeer je 25% op de totale meerwaarde.

Karien
Karien
6 jaren geleden

De simulators zijn enkel bedoeld voor particuliere beleggers. Hoe zit het als je belegt via een vennootschap ? Wat en hoe moet dan aangegeven worden in de vennootschapsbelasting ?

costaadeje
costaadeje
7 jaren geleden

Dan wordt het wel erg omslachtig om de aan- en verkopen allemaal netjes in te brengen..

costaadeje
costaadeje
7 jaren geleden

Volgend jaar moet ik voor het eerst van mijn aangekochte fondsen Ethna aktiv en CP in mijn belastingaangifte inbrengen. Wanneer ik dit fondsen maandelijks aankocht (en zelfs een stuk verkocht) in het kader van het keyplan en ook nog eens éénmalig aankocht via een andere bank, dien ik telkens de respectievelijke aan- en verkopen apart te vermelden of mag ik ook gewoon aangeven hoeveel stuks ik op 31 december 2014 van Ethna aktiv en CP in bezit had (door de optelsom te maken van de stuks die ik bij verschillende banken in bezit heb)?

eddyl
eddyl
7 jaren geleden

Aangezien alleen de kapitalisatie versie beschikbaar is in hun tool (en de nav’s niet gelijk lopen) zegt de logica mij dat de distributie versie (zoals bij andere fondsen en etf’s) niet moet aangegeven worden in de belastingsaangifte.

costaadeje
costaadeje
7 jaren geleden

Zijn er nog andere fondsen waarvan je interesten/dividenden in je belastingaangifte dient in te brengen (behalve Ethna Aktiv en Carmignac Patrimoine)?

Filip
Filip
7 jaren geleden
Antwoord aan  costaadeje

Volgens mij ook voor het mixerfonds Rouvier patrimoine Fr0000401366

luc1961
7 jaren geleden

Het bedrag dat je moet aangeven is niet veel. Wat ik een beetje eigenaardig vind dat men meer dan het dubbele moet aangeven bij Carmignac P dan bij Ethna actif ET voor hetzelfde bedrag.

jules cesar
jules cesar
7 jaren geleden

Wat als je een versie hebt van Ethna die ‘uitkeert’ ? Dus een DIS versie.

eddyl
eddyl
7 jaren geleden

Ik heb ook een aantal deelbewijzen van de Ethna distributie versie en blijkbaar moet deze niet aangegeven worden in de personenbelasting?

costaadeje
costaadeje
7 jaren geleden

Ok bedankt. Voor mij is aangifte pas vanaf volgend jaar noodzakelijk, aangezien ik pas sinds dit jaar deelbewijzen van die fondsen bevat. Maar wou nu toch al even navragen hoe ik alles in mijn aangifte moet inbrengen, aangezien ik dit volgend jaar voor het eerst zelf moet invullen.

costaadeje
costaadeje
7 jaren geleden

Dien je voor Carmignac Patrimoine als Ethna – aktiv ook je interesten aan te geven of enkel dividenden? En gebeurt de aangifte nog steeds in dezelfde rubriek(en) zoals vorig jaar?

Bloemkool
Bloemkool
7 jaren geleden

De rijkentaks afgeschaft? De rijkentaks is juist uitgebreid naar niet-rijken.

costaadeje
costaadeje
7 jaren geleden

En als je zowel Carmignac Patrimoine als Ethna – aktiv deelbewijzen hebt, tel je het bedrag in dividenden (dat de calculator opgeeft) van beide fondsen dan op?

E10
E10
8 jaren geleden

dank u voor de deskundige begeleiding

luc1961
8 jaren geleden

Volgens mij klopt de simulator niet. Wat als je 50 stuks invoert voor 2011 heb je maar 8,943 euro

TK14
TK14
8 jaren geleden

Robokat,

Bij het bekijken van de Ethenea simulator op hun website, stel ik nu vast dat, bij een ingave van x aantal deelbewijzen voor de berekening van 2012, deze naast de berekening van de ontvangen dividenden ook een tweede berekening maakt, nl. “Het bedrag in vastrentende (obligaties) en
monetaire beleggingen waargenomen in 2012 (Deel 2, Vak XIII. A.2.d.,3°a.)”. Waartoe dient deze berekening? Moet dit berekend bedrag eveneens jaarlijks in de personenbelasting worden opgenomen of enkel bij verkoop van deelbewijzen in het betrokken jaar?
Wanneer ik voor jaar 2012 bv. 50 deelbewijzen (zelfde aantal als in uw vb. hierboven) ingeef, dan geeft dit een (bruto)dividend van 9,023 euro en “een bedrag in vastrentende (obligaties) en monetaire beleggingen” van 479,685 euro… Indien dit laatste getal ook jaarlijks moet aangegeven worden in de fiscale rubriek waarnaar verwezen wordt, dan betekent dit toch een serieus rendementsdaling van het fonds…? In positief geval, aan welk tarief wordt dit dan getaxeerd (25%?)?

Eddyl
Eddyl
8 jaren geleden

Vorige week kreeg ik ook hoge bedragen die moesten aangegeven worden. Vandaag alles eens herhaald en nu lijken de bedragen realistischer.

andre
andre
9 jaren geleden

en wat als je niets invult in de aangifte ondanks dat je deelbewijzen Ethna Aktiv op effectenrekening hebt?

vak
vak
9 jaren geleden

Moeten naast de dividenden ook niet de interesten ontvangen door het fonds aangegeven worden zoals bij Carmignac ?

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

46
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x