About the author

Johan

Ik ben Johan, oprichter van MijnKapitaal.be. Deze website werd opgericht om op een objectieve en onafhankelijke manier financiële zaken bespreekbaar te maken. Op professioneel niveau werk ik als Business Intelligence Consultant voor internationale ondernemingen. Het analytische en communicatieve aspect in combinatie met mijn passie voor economie en informatica laten mij toe om een goed zicht te krijgen op beleggen.

Related Articles

20
Reageer op dit artikel

avatar
7 Comment threads
13 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
juluscesarJensWild FireCP1234Al Fonds Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Jens
Gast
Jens

Goed voor zwart geld en belastingontduiking wil je zeggen (:

Precies een slechte ervaring gehad met ‘goedehuisvaderaandelen’ tijdens de bankencrisis? Zo zijn er wel meer.

juluscesar
Gast
juluscesar

Ik heb in mijn leven nooit zwart geld verdient…wel op vraag van mensen moeten betalen om een factuur te krijgen. Ik plaats dan ook de rest van jouw opmerking bij hineininterpretieren.

juluscesar
Gast
juluscesar

Goud kan je onderling schenken en generaties ver doorgeven. Da’s het enige wat ik op dit moment van goud met zekerheid kan zeggen. Maar mssch komen ze ook nog wel eens met een goudtax )-;

Jens
Gast
Jens

Je gaat toch geen goud kopen enkel omdat het blinkt? Wat levert het op? Je moet dat afwegen tegenover andere investeringen, bv. in de reële economie. Goud lijkt me een vreselijk inefficiënte bestemming van kapitaal, zoals een vakantiehuisje dat het grootste deel van het jaar leegstaat.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

en waardevast: in een van zijn artikels heeft onze Robokat aangetoond dat goud amper de inflatie countert.

CP1234
Gast
CP1234

Welk ander goed was er tijdens de geschiedenis van de mensheid meer waardevast dan goud ?

Wild Fire
Gast
Wild Fire

‘de geschiedenis van de mensheid’ is wel een heel breed begrip. De oudste homo sapiens is waarschijnlijk ongeveer 200.000 j. oud. Je zult wellicht bedoelen sedert de mens gouden munten maakte, een paar duizend jaar geleden maar het is interessanter om eens te vergelijken hoe de evolutie is verlopen de laatste 200 jaar. Vanaf dat ogenblik werden zowel aandelen, obligaties, goud en cash geld tegelijk gebruikt om waarde vast te leggen en zijn ook goede datasets beschikbaar zodat we de onderlinge verhoudingen kennen. Als je naar deze site surft http://bit.ly/2jfrgbS en tot de tweede afbeelding scrolt, dan zie je daar… Lees verder »

CP1234
Gast
CP1234

Wat leveren beleggingen op in aandelen, fondsen, trackers, … die soms na jaren ineens niets ( of bijna niets ) meer waard zijn ?
Jij zal natuurlijk enkel beleggen in zaken die altijd winstgevend zijn maar velen, waaronder ikzelf hebben al foute aankopen gedaan.
Daarom hou ik van een diverse portfolio, eentje waar wat goud mag inzitten en ook mijn vakantiewoning die 90% van de tijd leegstaat., naast de fondsen, aandelen, trackers en obligaties.

CP1234
Gast
CP1234

De fout die de meesten maken, goud reken je niet in euro’s of dollars maar in gewicht ! Heb ik vandaag 100gr goud dan heb ik morgen nog 100 en binnen een jaar nog steeds 100. Wat je er mee kan kopen kan natuurlijk wel verschillen van moment tot moment.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ruikt dat niet een beetje teveel naar een verkoopspraatje van goudverkopers.
Ik heb vandaag 10 trendy pulls. Volgend jaar heb ik er nog steeds 10, maar niet meer trendy. Niemand wil ze nog.

CP1234
Gast
CP1234

Verschil is dat al sinds het begin der tijden men die “pulls” wil hebben, maar blijf hier gerust het tegendeel beweren, zijn we al gewoon …

kurt
Gast
kurt

@CP1234 : Geef uw goudtips ? fysiek goud en/of munten, fondsen, ETF’s mining ? Welke en hoeveel % van uw portfolio.
zilver ? Koper ? Platina ?

CP1234
Gast
CP1234

Ik geef geen goudtips, ik heb er alleen een hekel aan als men goud, iets wat zolang de mens reeds op de wereld rondloopt en handel drijft steeds waardevol is gebleken en gebleven wil afschilderen als een randverschijnsel. De vergelijking van Al Fonds met zijn “pulls” is daar een mooi voorbeeld van … Goud moet je kopen als je er in gelooft, of het nu is als belegging, een verzekering, als verzameling of gewoon iets waar je je goed bij voelt. Ga je je steeds blindstaren op de goudkoers omgerekend in een bepaalde munt, blijf er dan vanaf, je gaat… Lees verder »

kurt
Gast
kurt

Bloomberg is mis. Onderstaande grafiek/tijdsas is juist. Piek in 1980.
http://www.stocktradingnieuws.com/tag/ontwikkeling-goudprijs
Toenmalig centraal bankier Volcker kon de rente optrekken tot 20 % en zo de stijging van de goudprijs breken omdat de staatsschulden toen nog laag worden.
Yellen of Dragi kunnen dit niet want dan exploderen de nu al gigantische staatsschulden (100 ? keer groter dan in 1980) van VS, Japan, Italië enzovoort en gaan deze landen in default.
De staatsschulden gaan al exploderen bij 5 % en een niet te overziene lawine veroorzaken.
De jaren 70 zijn het bewijs dat goud het wel goed kan doen bij hoge inflatie.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ik denk dat je opmerking terecht is, afgaand op mijn geheugen…
In die tijd vroeg ik mijn eerste HL aan en de bankier raadde mij als afsluiter aan om toen niet te bouwen, maar het geld in goud te investeren. Als ik dat inderdaad gedaan had, dan had ik mijn huis zowat een jaar later cash kunnen betalen.
Wie durft er echter zoiets?

Terloops: de gunstige HL liep toen aan 10%…

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ik denk dat je opmerking terecht is, afgaand op mijn geheugen…
In die tijd vroeg ik mijn eerste HL aan en de bankier raadde mij als afsluiter aan om toen niet te bouwen, maar het geld in goud te investeren. Als ik dat inderdaad gedaan had, dan had ik mijn huis zowat een jaar later cash kunnen betalen. Mijn eerste huis is inderdaad gebouwd in 1980
Wie durft er echter zoiets?

Terloops: de gunstige HL liep toen aan 10%…

Wild Fire
Gast
Wild Fire

Indien goud een fonds was, zou het dan nu een ‘spread’ of een ‘stop’ krijgen?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ga eens kijken in de GOGIscores. De grondstof goud zit daar al maanden bij en is daar verrekend in EUR.

kurt
Gast
kurt

uw grafiek ivm de tijdsas tijdens jaren 70 klopt niet. Piek goud 800 dollar was in 1980 en niet in 1976 (toen begon de 2 stijging). 1976 staat op grafiek bij 1973. 1974 op 1971.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ik heb die foto gekregen. Je stelt echter wel Bloomberg in vraag…
Bloomberg is zowat de heilige graal in financiële data.

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be