Azië ligt duidelijk op koers om een dominante rol te spelen in de 21e eeuw. Dat brengt een stortvloed aan beleggingsmogelijkheden met zich mee, schrijft Viswanathan Parameswar, Head of Investments Asia, bij Schroder Adveq.
Op tien jaar tijd is de Chinese e-commerce markt gegroeid van 1% van de wereldwijde verkopen tot de grootste markt in 2016, met 40% van de transacties in waarde. Ondertussen wordt mobiele technologie breed geadopteerd in India. In de twee dichtstbevolkte landen ter wereld vinden dynamieken plaats die de 21e eeuw zullen vormgeven. Schroders wijst in dit verband op de vier M’s die de Aziatische consument kenmerken: millennials, middenklasse, metropool en mobiel.
Er zijn, nog afgezien van de Covid-19 crisis, vanzelfsprekend onzekere factoren, zoals handelsspanningen, fragmentatie op het vlak van 5G en regionale rivaliteit. Desondanks zijn er onmiskenbaar sociale en demografische trends, die voor extra momentum in Azië zorgen. Na eerst de fabriek van het westen te zijn geweest, heeft de regio zich hervormd tot innovatieleider op een zich steeds verder ontwikkelende thuismarkt.
Wereldwijde beleggers hebben aandacht voor de regio, zowel via private equity als via de kapitaalmarkten. Volgens CB Insights zit China al bijna op de helft van het aantal ‘unicorns’ van de VS (start-ups met een waarde van meer dan 1 miljard dollar), met 118 tegenover 238. India stijgt snel op deze wereldwijde ranglijst en komt met 24 op de derde plaats. Intussen heeft de wereldwijde vraag naar Chinese activa een recordhoogte bereikt tijdens de pandemie, met buitenlandse deelnemingen in Chinese obligaties en aandelen die tot en met augustus ongeveer 150 miljard dollar bedragen.
De Covid-19 crisis versterkt bestaande trends. De ontwikkeling van digitale innovatie wordt versneld. Dit betreft onder andere mobiele communicatie, digitale gezondheidszorg, mobiele betalingen en e-commerce.
China lijkt de enige grote economie te zijn die groei realiseert in 2020. Daar vinden ook nog steeds beursgangen plaats : tot juli van dit jaar kregen maar liefst 118 nieuwe bedrijven een beursnotering. Dit zal versterkt worden door opname van de Chinese munt in mondiale indices. Het consumptieverhaal van India is de perfecte aanvulling op de opkomst van China. Beide vertegenwoordigen twee pijlers van de Aziatische vooruitgang van de 21e eeuw. India is harder geraakt door de Covid-19 crisis, maar de vooruitzichten blijven sterk. De pandemie dwingt India ertoe om de digitale transformatie nog sneller te omarmen.
Er liggen enorme uitdagingen te wachten, niet in de laatste plaats veroorzaakt door de aanwezige regionale spanningen. Maar met een sterkere aanwezigheid van Aziatische landen op het wereldtoneel komt er ook meer erkenning van hun belangrijke diplomatieke rol in organisaties, zoals de VN en WEF. De dynamiek, ambitie en innovatiekracht van de vier M’s bieden bijna grenzeloze mogelijkheden voor Azië.
Ik ben Johan, oprichter van MijnKapitaal.be. Deze website werd opgericht om op een objectieve en onafhankelijke manier financiële zaken bespreekbaar te maken. Op professioneel niveau werk ik als Business Intelligence Consultant voor internationale ondernemingen. Het analytische en communicatieve aspect in combinatie met mijn passie voor economie en informatica laten mij toe om een goed zicht te krijgen op beleggen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be