Impact beleggen is snel gegroeid. Vroeger was dit het domein van institutionele en vermogende beleggers. Door de opkomst van beursgenoteerde impact-aandelenfondsen kwam dit ook in het bereik van particulieren die met hun geld het verschil willen maken.
2020 was een belangrijk jaar voor de klimaatactie. “We hebben een aanzienlijke vooruitgang geboekt nu de landen hun milieudoelstellingen definiëren”, zegt Randeep Somel van M&G. De Britse regering heeft een alomvattend plan geschetst, net als de Europese Unie met de EU Green Deal.
De Europese landen hebben altijd voorop gelopen op het gebied van duurzaamheid, en dat is ook zo gebleven. Het voorgestelde EU-stimuleringspakket zal wordt aan uitgaven voor duurzame projecten gekoppeld. Van zijn kant kondigde China aan dat het klimaatbeleid in het nationale plan zal worden opgenomen, terwijl Joe Biden aangaf dat de VS de klimaatovereenkomst van Parijs opnieuw zal ondertekenen. Na de toezeggingen van de VS, China en de EU is het voor andere, kleinere landen moeilijk om dit niet te doen.
“De groei van impact beleggen zal alleen maar toenemen naarmate meer mensen zien dat het mogelijk is om een financieel rendement te behalen en dat het tegelijkertijd positieve voordelen oplevert voor de samenleving en het milieu“, zegt John William Olsen.
Het Global Impact Investing Network schat de omvang van de markt voor impact beleggen op 715 miljard dollar beheerd vermogen – tegenover 114 miljard dollar in 2017. Een andere drijvende kracht achter de groei is het simpele feit dat impactstrategieën tastbaarder en gemakkelijker te begrijpen zijndan milieu-, sociale en governancebeleggingen.
Er is heel wat te doen over ‘duurzaamheidsbubbels‘. Het klopt dat het toekomstige groeipotentieel en een veelbelovend intuïtief product beleggers ertoe kunnen aanzetten om dezelfde richting te hollen. Elektrische auto’s en IPO’s van tech starters hebben daarom veel weg van bubbels. Belangrijk om weten is dat sommige beleggers bereid zijn meer te betalen voor een aandeel omwille van niet-financiële criteria die moeilijk te evalueren zijn met een financieel model. Er zijn ook heel wat bedrijven die minder ‘in de mode’ zijn en die impactvolle producten en diensten leveren – zoals microkredietverstrekkers in ontwikkelingslanden, onderwijsinstellingen of bedrijven in de gezondheidszorg.
“Een trend om te volgen is de verschuiving naar digitalisering”, zegt Randeep Somel. Technologie is niet gecreëerd om de wereld groener en schoner te maken – maar het helpt ons wel om er te geraken, omdat het ons helpt om onze eigen CO2-voetafdruk te verminderen. Het moeilijkste om te veranderen is het gedrag. “De pandemie heeft velen van ons gedwongen om onze werk- en leefpatronen te veranderen. Naarmate er meer vragen komen over de uitstoot en de ecologische voetafdruk, wordt het voor individuen en bedrijven lastiger om terug te keren naar vroegere gewoonten”.
“Na een turbelent jaar is het duidelijk dat wereldwijde investeringen op grote schaal nodig zijn om een robuust post-pandemisch herstel te ondersteunen”, zegt Ben Constable-Maxwell. “Er zijn nog maar 10 jaar te gaan om de doelstellingen van de Verenigde Naties voor duurzame ontwikkeling te verwezenlijken en er moet dringend actie worden ondernomen om de deadline van 2030 te halen. Zoals in het 2020 SDG reckoning report wordt benadrukt, heeft de COVID-19-crisis de aandacht en de middelen weggetrokken van talloze maatschappelijke problemen die een grote financieringsbehoefte hebben. Om de ongelijkheid te verminderen, de armoede te verlichten, het onderwijs te stimuleren en de gezondheidszorg te verbeteren, moet 2021 een scharnierjaar worden voor duurzame ontwikkeling. Regeringen, NGO’s en bedrijven hebben allemaal een grote rol te spelen, maar – meer dan ooit – moet impact beleggen een cruciaal element zijn in het ondersteunen van de oplossingen”.
De huidige pandemie is niet alleen een grote gezondheidscrisis, maar ook een belangrijke sociaal-economische crisis. De verspreiding van het coronavirus heeft de bestaande ongelijkheden verscherpt – waardoor de kloof tussen de achtergestelde bevolkingsgroepen en de meer ontwikkelde delen van de wereld groter is geworden.
Vergeet niet dat onderwijs van fundamenteel belang is voor de aanpak van de meeste wereldwijde uitdagingen die in de Structural Development Goals van de VN vermeld worden. Onderwijs geeft mensen de vaardigheden om de samenleving en de toekomstige generaties te helpen begrijpen en bij te dragen aan de samenleving. Het is verontrustend dat het onderwijs een van de domeinen is die het meest te lijden heeft onder de sluiting van scholen in het kader van de pandemie.
Mijn grootste zorg”, zegt Veronique Chapplow, “is dat de maatschappelijke uitdagingen vergeten worden naarmate de aandacht verschuift naar een netto zero-uitstoot. De toenemende aandacht voor een groen post-pandemisch herstel is zeer welkom, maar dit betekent niet dat de maatschappelijke problemen door de mazen van het net moeten vallen – zeker niet na een jaar van ongeziene toename van de ongelijkheid”.
John William Olsen besluit: “COVID-19 is een katalysator voor verandering gebleken, met een golf van ‘green deals‘ en de bereidheid van regeringen om geld te versluizen naar een duurzaam herstel. De pandemie heeft ook knelpunten aan het licht gebracht – met name aan de sociale kant. Het bewustzijn bij de overheden is er, maar na een recessie kan het een stuk makkelijker zijn om zich te focussen op de milieuproblematiek om de economie weer op gang te brengen. Desondanks denken we dat we het komende jaar een tweede golf van sociale overheidsmaatregelen zullen zien.
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be