About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

44
Reageer op dit artikel

avatar
21 Comment threads
23 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
20 Comment authors
JensRobokatBecardijuluscesarAl Fonds Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Jens
Gast
Jens

Ik herinner me nog de thread ‘tips voor 2017/2018’ op een financieel forum.

Een poster: “Obligaties in TRY. 9% per jaar. Waarom zou je nog verder zoeken?”
Tja.

Becardi
Gast
Becardi

Het bovenstaande artikel vind ik pertinent en relevant. Ik “geloof” trouwens ook in technische analyse. DESONDANKS ben ik enkele weken terug toch ingestapt in een tracker op de Turkse beurs. De reden: hoofdzakelijk omwille van de politieke turbulentie en de decenniumlange devaluatie van de Turkse lira is de beurs daar nu vrij goedkoop (Shiller PE +/- 8). Bovendien bevindt de Turkse beurs zich nu op een belangrijk steunniveau (2011 en 2014 getest). Ben ik daarmee te vroeg? Misschien wel. Misschien had ik kunnen wachten op een doorbraak van EUR/TRY. De toekomst zal het uitwijzen. Ik ben wel bereid om lager… Lees verder »

juluscesar
Gast
juluscesar

Het zou toch goed zijn om naast de bank-obligaties-voorbeelden ook wat voordeelden van supranationale instellingen erbij te plaatsen. Ik blijf er immers bij dat naast de risico’s en nadelen van dergelijke obligaties die ik nu volop ervaar je toch ook altijd moet kijken naar de crediteur.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Van de fondsbeheerders heb ik gehoord dat de solvabiliteit van de uitgever van de obligatie één van de belangrijkste elementen is. Het heeft geen zin om op zoek te gaan naar hoge rendementen als de uitgever die uiteindelijk niet kan terugbetalen.

juluscesar
Gast
juluscesar

Daarom mssch ook best in het artikel ook eens obligaties zetten in Turklse lyra van KFW (Kredit für Wiederaufb) en EIB (european-investment-bank)….niet dat ik hier iedereen wil overtuigen om in TRY te gaan (op dit moment het tegendeel) om om eens de blik te verruimen naast de uitgiftes van onze huisbanken.

frajile
Gast
frajile

ik zit nog met twee obligaties in de Rub, laten we hopen dat met de Amerikaanse president het beter verloopt met de Rub

juluscesar
Gast
juluscesar

Ondertussen gaat nog steeds maar slechter met de TRY. Allerlei redenen liggen aan de basis; tenzij er een Trump wonder (of is hij juist mede oorzaak voor de verdere afkalving ?) aankomt zal er weinig tot geen opbrengst zijn…en dan zijn er nog de kosten bij dergelijke obligaties. Ter illustratie voor de lezers: een obligatie in TRY met afloop sept 2021 staat nu in mijn portfolio op 12% verlies dit aan een koers van 90% en een dividend van bruto een kleine 9 %. Tussentijds verkopen zit er dus al zeker niet in; eens je in vreemde munten gaat weet… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ik hoop dat er niet al te veel lezers jouw advies gevolgd hebben.

julus cesar
Gast
julus cesar

Zag dit zelf niet als een advies maar als een vaststelling. IK begrijp zeer goed jullie afkeer van een volatiele munt maar volledigheidshalve dient altijd ook “waarde’ van de krediet verstrekker erbij geplaatst te worden. In dit geval is dit niet de “turkse staat” maar meestal supra nationale instellingen. Naar mijn mening bestaat er geen beter kredietwaardigheid op dit moment. En ja de TRY doet het niet geweldig en er is een koerssprong(heu;… val) na de gebeurtenissen aldaar…maar die is nog minder laag dan de laagste stand van de try het laatste najaar. Misschien gaat de TRY de richting op… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Was ook niet bedoeld als een persoonlijke aanval, maar in deze komkommertijd waar de verleiding om van mijn PC weg te blijven groot is, wou ik eens een steen in de kikkerpoel gooien.

juluscesar
Gast
juluscesar

Mssch zouden we beter onze gedachten eens laten bij de vele slachtoffers van de laatste gebeurtenissen. Altijd iemands vader, moeder of kind…

juluscesar
Gast
juluscesar

Robo bedankt voor de berekening van hierboven; Het brengt misschien maar op zoals een spaarboekje…..
Klopt als een bus maar misschien moet er wel bij vermeld worden dat de crediteurs van dergelijke (bv ook in RUB) obligaties dikwijls een zeer goeie supranationale reputatie hebben.

jeroen van Grol
Gast
jeroen van Grol

Turkije heeft het moeilijk dezer jaren. Oorlog/vluchtelingen Syrië, Erdogan die het land democratisch/seculier laat afglijden en daardoor int. financ. reputatieschade realiseert. Buren als Iran (gaat boomen) en Irak. Een Israël met zo’n mafkees als Netanyahu. Echter het land komt er goed uit. Kijk naar Turkisch Airlines, nieuw vliegveld na vliegveld, ontwikkeling hub naar USA, jonge goed opgeleide bevolking, de meesten willen verder/moderner/democratischer. Slimme hardwerkende mensen. Komt allemaal goed. Het Ottomaanse Rijk bestond niet voor niets. Het zijn mannetjesputters die Turken. Aanhouden en bijkopen die TL deposito’s, indien je een lange adem hebt, 2 tot 5 jaar. En gedurende die lange… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Velen zeggen wel dat ze een lange adem hebben, maar als de zaken eens op -5% staan, dan beginnen er al heel wat naar lucht te happen.
Als ik in zoiets zou beleggen met een lange adem, dan zou ik dat zeker niet doen met gestructureerde producten (met vaste einddatum). Ik zou dan opteren voor open-ended producten waarvan ikzelf over de “einddatum” kan beslissen.

Ewald
Gast
Ewald

Zeer goede en korrecte analyse maar alles is natuurlijk relatief. Als je 10K lira aankocht in 2008 aan 0.43 met een gemiddelde rendement van 9% dan heb je vandaag aan een koers van 0.31 toch nog ongeveer 4% bruto, Niet echt geweldig (USD was zeker beter geweest) maar toch ook geen ramp.

Lucky
Gast
Lucky

Mijn obligatie wordt in cash omgezet eerstdaags. Enige suggestie wat ik doe met TRY?

iMac
Gast
iMac

alvast dank voor jullie antwoord op mijn mail over de TRY en de ZAR, zal mijn conclusies eruit trekken

jean claude
Gast
jean claude

Hetzelfde gebeurt blijkbaar met de Brasiliaanse Real die ook door vele banken en brokers aangeraden werd voor een hoge positief rendement te halen .

peterdedonder
Gast
peterdedonder

Bedankt Robokat om met kleur te werken. Zo haal je er de updates snel en makkelijk uit.

Ronald
Gast
Ronald

Zar is in hetzelfde bedje ziek…ik woon er part time, en geef daar terplaatse
Zar uit, mij maakt het dus niet uit…investeren in zar zou ik toch niet direkt aanraden…koop dollars!

iMac
Gast
iMac

ik zit met 4 obligaties in TRY, en kan niet anders dan bij vervaldatum opnieuw aankopen in dezelfde munt, als ik overschakel naar € heb ik enorme verliezen , heb even gedacht om een deel om te zetten in ZAR ? wat denken jullie hiervan

Jipi
Gast
Jipi

Schitterend werk !
Kan je hetzelfde eens doen voor de noorse kroon. Natuurlijk is dit een andere story maar met de dalende olieprijzen en het Nokiadebacle schijnt er aan de daling van de kroon ook geen eind te komem en men kan zich afvragen of hier ook geen verlies dient genomen te worden.

Yves
Gast
Yves

ik zou tenminste wachten tot na de verkiezingen. Als er dan een “stabielere” regering komt is er volgens mij meer kans op herstel. Of het loopt zoals zo vaak tegenwoordig en de miserie wordt nog groter doordat ze het resultaat aanvechten of geen regering kunnen vormen.

Harry
Gast
Harry

De verkiezingen op 30 maart betroffen lokale verkiezingen. Presidents- en parlementsverkiezingen laten nog op zich wachten in Turkije. De lokale verkiezingen zijn inmiddels geweest en hebben weinig verschuivingen in gemeenteraden en burgemeestersposten teweeg gebracht. En de centrale bank van Turkije heeft vaker laten zien, zelfstandig te kunnen handelen; los van de regering.

jean claude
Gast
jean claude

De resultaten van de volgende verkiezingen zullen , in ieder geval , maar een korte meerderheid aan de regeringspartij(en) leveren en de politische situatie zal waarschijnlijk niet stabieler worden .

filip
Gast
filip

Waarom is een belegging in TRY op lange termijn fundamenteel verlieslatend ? Wat gedaan met obligaties die vervallen:
1) terug beleggen in TRY obligaties op ongeveer 3 jaar met een uitgever met hoge rating (yield ongeveer 10%) of 2)verlies nemen en overschakelen op andere valuta ; welke zijn volgens u een alternatief ?

Sebastiaan
Gast
Sebastiaan

En toch, ik blijf geloven dat de Lira zal herstellen.

Beginnen met beleggen in Lira ga ik wel niet doen, te onzekere toekomst. Maar mocht ik al Lira in portefeuille hebben, ik zou bijkopen.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ik wil jou wel willen geloven, maar… ik zou toch nog wel wat wachten.

E10
Gast
E10

goede analyse

Yves
Gast
Yves

ik volg het HSBC fonds (LU0213961682) al een tijdje. Heb het ook in portefeuille gehad, maar verkocht toen het door de drempel ging en wou vorige week terug instappen. Gelukkig niet gedaan want de laatste waarde is nog eens 12% lager dan die ervoor. Dit geeft een bijna halvering op 7 maanden tijd. Nog even wachten dus.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be