About the author

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

44 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jens
Jens
5 jaren geleden

Ik herinner me nog de thread ’tips voor 2017/2018′ op een financieel forum.

Een poster: “Obligaties in TRY. 9% per jaar. Waarom zou je nog verder zoeken?”
Tja.

Becardi
Becardi
6 jaren geleden

Het bovenstaande artikel vind ik pertinent en relevant.
Ik “geloof” trouwens ook in technische analyse.
DESONDANKS ben ik enkele weken terug toch ingestapt in een tracker op de Turkse beurs.
De reden: hoofdzakelijk omwille van de politieke turbulentie en de decenniumlange devaluatie van de Turkse lira is de beurs daar nu vrij goedkoop (Shiller PE +/- 8). Bovendien bevindt de Turkse beurs zich nu op een belangrijk steunniveau (2011 en 2014 getest).
Ben ik daarmee te vroeg? Misschien wel. Misschien had ik kunnen wachten op een doorbraak van EUR/TRY. De toekomst zal het uitwijzen. Ik ben wel bereid om lager nog een schijf bij te kopen.
Wachten tot alle lichten op groen staan lijkt mij wel niet aangewezen, anders kan je 30 jaar tevergeefs blijven wachten, terwijl je beleggingsportefeuille steeds minder gespreid is, terwijl je voortdurend minder belegd bent, …

juluscesar
juluscesar
6 jaren geleden

Het zou toch goed zijn om naast de bank-obligaties-voorbeelden ook wat voordeelden van supranationale instellingen erbij te plaatsen. Ik blijf er immers bij dat naast de risico’s en nadelen van dergelijke obligaties die ik nu volop ervaar je toch ook altijd moet kijken naar de crediteur.

Redactie
6 jaren geleden
Antwoord aan  juluscesar

Van de fondsbeheerders heb ik gehoord dat de solvabiliteit van de uitgever van de obligatie één van de belangrijkste elementen is. Het heeft geen zin om op zoek te gaan naar hoge rendementen als de uitgever die uiteindelijk niet kan terugbetalen.

juluscesar
juluscesar
6 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Daarom mssch ook best in het artikel ook eens obligaties zetten in Turklse lyra van KFW (Kredit für Wiederaufb) en EIB (european-investment-bank)….niet dat ik hier iedereen wil overtuigen om in TRY te gaan (op dit moment het tegendeel) om om eens de blik te verruimen naast de uitgiftes van onze huisbanken.

juluscesar
juluscesar
6 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

De eerste zin van het artikel:”Bezorgde lezers die obligaties in TRY in portefeuille hebben vragen advies” Dus dacht ik dat het om obligaties ging;

frajile
frajile
6 jaren geleden

ik zit nog met twee obligaties in de Rub, laten we hopen dat met de Amerikaanse president het beter verloopt met de Rub

juluscesar
juluscesar
6 jaren geleden

Ondertussen gaat nog steeds maar slechter met de TRY. Allerlei redenen liggen aan de basis; tenzij er een Trump wonder (of is hij juist mede oorzaak voor de verdere afkalving ?) aankomt zal er weinig tot geen opbrengst zijn…en dan zijn er nog de kosten bij dergelijke obligaties.
Ter illustratie voor de lezers: een obligatie in TRY met afloop sept 2021 staat nu in mijn portfolio op 12% verlies dit aan een koers van 90% en een dividend van bruto een kleine 9 %.
Tussentijds verkopen zit er dus al zeker niet in; eens je in vreemde munten gaat weet je dit wel vooraf maar mocht het kwaeder gaan met de TRY en de ovligatie is einde looptijd dan ga ik mssch toch wel passen om opnieuw hierin te duiken. BRL en RUb lijken op dit moment inderdaad toch een ander verhaal te schrijven.

Redactie
7 jaren geleden

Ik hoop dat er niet al te veel lezers jouw advies gevolgd hebben.

julus cesar
julus cesar
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Zag dit zelf niet als een advies maar als een vaststelling.

IK begrijp zeer goed jullie afkeer van een volatiele munt maar volledigheidshalve dient altijd ook “waarde’ van de krediet verstrekker erbij geplaatst te worden.

In dit geval is dit niet de “turkse staat” maar meestal supra nationale instellingen. Naar mijn mening bestaat er geen beter kredietwaardigheid op dit moment. En ja de TRY doet het niet geweldig en er is een koerssprong(heu;… val) na de gebeurtenissen aldaar…maar die is nog minder laag dan de laagste stand van de try het laatste najaar. Misschien gaat de TRY de richting op van de Britse pond en zal het opnieuw 10% vallen de komende week.
Tja en we zijn vertrouwd met de euro maar zoals Bredero reeds zei….

Waar ik het wil hebben; ofwel heb je een vertrouwde munt en een mindere kredietwaardigheid van de verstrekker en koop je bv papier van een grotere europese Bank of spaarrekening van een kleinere Belgsiche bank om toch nog een beetje opbrengst te hebben….ofwel neem je een erg volatiele munt met een goede kredietwaardigheid van de verstrekker.
En misschien keert ooit(na jaren of decennia wachten) het tij voor die munt (of in negatieve zin voor de euro) in kwestie en kan je winst nemen zoals AF zijn vriend op BRL 😉
Maar ja de TRY is de BRL niet. Citaat ROBO 1 sept vorig jaar. “Puur op basis van trend is de BRL op dit ogenblik geen aanrader, maar de munt heeft in het verleden wel herstelkracht getoond.”
De BRL geen aanrader in september vorig jaar ??? Kijk voor jezelf eens na waar de koers nu staat.

Wel helemaal akkoord dat dit niet direct iets is dat je moet doen met de hoofdbrok van jouw kapitaal daarvoor hebben we bv de mixer.

Nogmaals mijn bijdrage was geen advies maar een poging om het verhaal helemaal te vertellen.
Verder blijft volgens mij muntkoersen voorspellen van dezelfde orde als ‘goud’ voorspellen…maar een beetje andere valuatie of edelmetaal in de korf kan geen kwaad…..natuurlijk kan je dit ook gewoon overlaten aan de fonds beheerder zoals bv Flossbach.

julus cesar
julus cesar
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Hey Robo ik heb zelf aangegeven dat je de TRY niet mag vergelijken met de BRL misschien heb jij dat ten onrechte als negatieve kritiiek gezien ?
Je gaat verder niet in op mijn vgl tussen de kredietwaardigheid/volatiliteit munt /opbrengst.
Het lijkt er verder inderdaad op dat de TRY in een spiraal naar beneden zit….maar kan jij aangeven dat hoe het met de euro zal vergaan ? Munten staan immers altijd in relatie met elkaar of moet ik schrijven tegen over elkaar. ?

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  julus cesar

Was ook niet bedoeld als een persoonlijke aanval, maar in deze komkommertijd waar de verleiding om van mijn PC weg te blijven groot is, wou ik eens een steen in de kikkerpoel gooien.

juluscesar
juluscesar
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Mssch zouden we beter onze gedachten eens laten bij de vele slachtoffers van de laatste gebeurtenissen. Altijd iemands vader, moeder of kind…

juluscesar
juluscesar
7 jaren geleden

Robo bedankt voor de berekening van hierboven; Het brengt misschien maar op zoals een spaarboekje…..
Klopt als een bus maar misschien moet er wel bij vermeld worden dat de crediteurs van dergelijke (bv ook in RUB) obligaties dikwijls een zeer goeie supranationale reputatie hebben.

jeroen van Grol
jeroen van Grol
7 jaren geleden

Turkije heeft het moeilijk dezer jaren. Oorlog/vluchtelingen Syrië, Erdogan die het land democratisch/seculier laat afglijden en daardoor int. financ. reputatieschade realiseert. Buren als Iran (gaat boomen) en Irak. Een Israël met zo’n mafkees als Netanyahu. Echter het land komt er goed uit. Kijk naar Turkisch Airlines, nieuw vliegveld na vliegveld, ontwikkeling hub naar USA, jonge goed opgeleide bevolking, de meesten willen verder/moderner/democratischer. Slimme hardwerkende mensen. Komt allemaal goed. Het Ottomaanse Rijk bestond niet voor niets. Het zijn mannetjesputters die Turken. Aanhouden en bijkopen die TL deposito’s, indien je een lange adem hebt, 2 tot 5 jaar. En gedurende die lange looptijden (steeds verlengen) pak je wel een rente van 9,5% op jaarbasis. Ik zie het risico niet.

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  jeroen van Grol

Velen zeggen wel dat ze een lange adem hebben, maar als de zaken eens op -5% staan, dan beginnen er al heel wat naar lucht te happen.
Als ik in zoiets zou beleggen met een lange adem, dan zou ik dat zeker niet doen met gestructureerde producten (met vaste einddatum). Ik zou dan opteren voor open-ended producten waarvan ikzelf over de “einddatum” kan beslissen.

Ewald
Ewald
7 jaren geleden

Zeer goede en korrecte analyse maar alles is natuurlijk relatief. Als je 10K lira aankocht in 2008 aan 0.43 met een gemiddelde rendement van 9% dan heb je vandaag aan een koers van 0.31 toch nog ongeveer 4% bruto, Niet echt geweldig (USD was zeker beter geweest) maar toch ook geen ramp.

Lucky
Lucky
7 jaren geleden

Mijn obligatie wordt in cash omgezet eerstdaags. Enige suggestie wat ik doe met TRY?

iMac
iMac
8 jaren geleden

alvast dank voor jullie antwoord op mijn mail over de TRY en de ZAR, zal mijn conclusies eruit trekken

jean claude
jean claude
8 jaren geleden

Hetzelfde gebeurt blijkbaar met de Brasiliaanse Real die ook door vele banken en brokers aangeraden werd voor een hoge positief rendement te halen .

peterdedonder
peterdedonder
8 jaren geleden

Bedankt Robokat om met kleur te werken. Zo haal je er de updates snel en makkelijk uit.

Ronald
Ronald
8 jaren geleden

Zar is in hetzelfde bedje ziek…ik woon er part time, en geef daar terplaatse
Zar uit, mij maakt het dus niet uit…investeren in zar zou ik toch niet direkt aanraden…koop dollars!

iMac
iMac
8 jaren geleden

ik zit met 4 obligaties in TRY, en kan niet anders dan bij vervaldatum opnieuw aankopen in dezelfde munt, als ik overschakel naar € heb ik enorme verliezen , heb even gedacht om een deel om te zetten in ZAR ? wat denken jullie hiervan

Jipi
Jipi
8 jaren geleden

Schitterend werk !
Kan je hetzelfde eens doen voor de noorse kroon. Natuurlijk is dit een andere story maar met de dalende olieprijzen en het Nokiadebacle schijnt er aan de daling van de kroon ook geen eind te komem en men kan zich afvragen of hier ook geen verlies dient genomen te worden.

Yves
Yves
9 jaren geleden

ik zou tenminste wachten tot na de verkiezingen. Als er dan een “stabielere” regering komt is er volgens mij meer kans op herstel. Of het loopt zoals zo vaak tegenwoordig en de miserie wordt nog groter doordat ze het resultaat aanvechten of geen regering kunnen vormen.

Harry
Harry
9 jaren geleden
Antwoord aan  Yves

De verkiezingen op 30 maart betroffen lokale verkiezingen. Presidents- en parlementsverkiezingen laten nog op zich wachten in Turkije. De lokale verkiezingen zijn inmiddels geweest en hebben weinig verschuivingen in gemeenteraden en burgemeestersposten teweeg gebracht. En de centrale bank van Turkije heeft vaker laten zien, zelfstandig te kunnen handelen; los van de regering.

jean claude
jean claude
8 jaren geleden
Antwoord aan  Yves

De resultaten van de volgende verkiezingen zullen , in ieder geval , maar een korte meerderheid aan de regeringspartij(en) leveren en de politische situatie zal waarschijnlijk niet stabieler worden .

filip
filip
9 jaren geleden

Waarom is een belegging in TRY op lange termijn fundamenteel verlieslatend ? Wat gedaan met obligaties die vervallen:
1) terug beleggen in TRY obligaties op ongeveer 3 jaar met een uitgever met hoge rating (yield ongeveer 10%) of 2)verlies nemen en overschakelen op andere valuta ; welke zijn volgens u een alternatief ?

Sebastiaan
Sebastiaan
9 jaren geleden

En toch, ik blijf geloven dat de Lira zal herstellen.

Beginnen met beleggen in Lira ga ik wel niet doen, te onzekere toekomst. Maar mocht ik al Lira in portefeuille hebben, ik zou bijkopen.

Redactie
9 jaren geleden
Antwoord aan  Sebastiaan

Ik wil jou wel willen geloven, maar… ik zou toch nog wel wat wachten.

E10
E10
9 jaren geleden

goede analyse

Yves
Yves
9 jaren geleden

ik volg het HSBC fonds (LU0213961682) al een tijdje. Heb het ook in portefeuille gehad, maar verkocht toen het door de drempel ging en wou vorige week terug instappen. Gelukkig niet gedaan want de laatste waarde is nog eens 12% lager dan die ervoor. Dit geeft een bijna halvering op 7 maanden tijd. Nog even wachten dus.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

44
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x