Sommige beleggingsfondsen, waaronder deze van Carmignac, moet je jaarlijks in je belastingaangifte opnemen. Dit klinkt ingewikkelder dan het is, daarom even deze korte handleiding hoe je dat precies doet.
De meeste Carmignac fondsen zijn gemeenschappelijke beleggingsfondsen naar Frans recht (GBF). Je mag dat direct terug vergeten, maar we onthouden één specifieke consequentie: de inkomsten van het fonds worden niet belast aan de bron, zoals bij de meeste andere fondsen wel gebeurt. Je moet die inkomsten zelf aangeven in je belastingaangifte.
Probeer vooral je hoofd niet te breken waarom dit zo is. Het is een vervelend gevolg van de rechtsvorm van het fonds. Sommige mensen vinden dit allemaal heel ingewikkeld, en durven daarom geen Carmignac fondsen te kopen. Ik wil even aantonen dat het in de praktijk allemaal niet zo moeilijk is.
De Carmignac simulator vind je in deze link.
Stel als voorbeeld dat je in 2016 reeds 10 deelbewijzen Patrimoine in bezit had, en er in april 2017 nog 1 deelbewijs had bijgekocht. Dan ziet de berekening via de simulator er als volgt uit:
(klik om te vergroten)
Het aan te geven bedrag is in dit voorbeeld 22,875 euro en hier op zal je ongeveer 6,86 euro belastingen betalen.
Voor Carmignac Patrimoine zal het bedrag aan vastrentende beleggingen altijd op nul staan. Dit is immers een fonds dat onderhevig is aan Reynderstaks/meerwaardebelasting en zo vermijd je een dubbele belasting op hetzelfde.
Voor andere Carmignac fondsen (bv. Investissement) kan dit wel een bedrag opleveren, want die fondsen zijn niet onderworpen aan de Reynderstaks. Dan moet je het bedrag van de dividenden en intresten samen tellen en aangeven.
De plaats waar je de aan te geven bedrag(en) moeten invullen, wordt netjes door de calculator aangegeven. Dit komt overeen met code 1444 of 2444 op je aangifte.
Heb je meerdere GBF fondsen, dan moet je natuurlijk eerst de bedragen samentellen vooraleer je ze invult.
That’s it ! Geef nu zelf toe, dit is toch niet zo moeilijk of ingewikkeld ?
En nu allemaal snel die belastingaangifte invullen ! En wie in de verleiding komt om de aangifte van zijn Carmignac fondsen per ongeluk te “vergeten”, bedenkt best dat de fiscus steeds meer zicht krijgt op je kapitaal.
Uitsmijter: de simulator werkt enkel correct voor de versies van de Carmignac fondsen die officieel in België verdeeld worden. Via buitenlandse brokers kan je soms versies aankopen die voor andere landen bedoeld zijn. Je mag de resultaten van de simulator niet zomaar toepassen op die versies, want dit zijn echt andere fondsen. Het is dan aan die broker om je de juiste informatie te bezorgen zodat je een correcte aangifte kan doen.
Carl De Ridder (@RoboKat_MK)
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Op de simulator van Carmignac staan verschillende fondsen waarvoor ik een simulatie maak en het resultaat ingeef in mijn belastingaangifte. Bij Investissement en Emergents staat ook een “bedrag aan vastrentende (obligaties) en monetaire beleggingen waargenomen in 2017”. Moet ik dit bijtellen bij de dividenden of laat ik dit bedrag, naar analogie met de interesten bij het Flossbach fonds, weg.
Dit zijn 2 fondsen die niet onderworpen zijn aan de meerwaardebelasting (Reynders taks), in tegenstelling tot Flossbach. Daarom moet je in dit geval de intresten wel bijtellen. Maar gelukkig zijn dit hele kleine bedragen.
De Carmignac simulator zet het intrest bedrag voor Patrimoine wel altijd op nul, wat de correcte manier van handelen is voor Patrimoine en verwarring uitsluit.
Ik heb het artikel een beetje bijgewerkt om dit verder te verduidelijken.
waar kan je de simulator vinden voor aangifte ink 2017/aj 2018
Ik heb de layout wat aangepast zodat je de link in het artikel makkelijker zou zien staan. Hopelijk zie je die nu?
Misschien googlen op Carmignac calculator ?
Mag of moet ik dat bedrag verdelen over mezelf en mijn echtgenote?
De twee mogelijkheden kunnen.
Hallo allemaal,
weet iemand wanneer de fiscale calculator van Carmignac voor 2016 online staat? Ik wou mijn belastingaangifte indienen maar zit hier dus vast…
Zelfde probleem hier. Ook de andere fondsen zijn er nog niet klaar mee blijkbaar.
Wat zijn jullie allemaal erg ongeduldig. 😉 We worden zelfs bestookt via e-mail met die vraag.
Ervaring leert dat de calculatoren meestal ergens begin mei online komen.
Ik zie bv. dat de publicatiedatum van bovenstaand artikel 1 mei 2014 was, dus dat zal toen het moment geweest zijn dat die toen online kwam.
Voor de duidelijkheid: wij weten dit ook niet, dus het heeft geen zin om dat te vragen. Zodra we merken dat ze er allemaal zijn, kijken we na of de diverse artikels rond dit thema aangepast moeten worden en dan publiceren we een globaal artikel.
De berekening van dividenden over het jaar 2016 is actief op de web-site van Carmignac. Succes met de aangifte.
De calculators voor Carmignac Patrimoine en Ethna Aktiv zijn voor 2014 ondertussen wel al beschikbaar voor wie interesse heeft…
Weet iemand ondertussen of er voor het fonds Flossbach von Storch al een calculator voorhanden is en waar die te vinden is?
Ja, er staat een artikel klaar over dat onderwerp. Publicatie binnenkort.
Indien je zo een Carmignac of Ethna koopt of meerdere kopen. Moet je dit aangeven! En wat als je bv voordelen hebt omdat het belastbaar inkomen laag is en je wigw , omnio bent? Stijgt dan je belastbaar inkomen??? Heb onlangs gelezen dat een iemand zijn voorwaarden kwijt was voor minder remgeld en dokterskosten hier op deze website!
GBF fondsen moet je inderdaad in je belastingaangifte opnemen, zoals hierboven in het artikel beschreven. Dat wordt inderdaad bij je belastbaar inkomen geteld. Maar de bedragen per deelbewijs zijn wel erg klein, zie maar het voorbeeld in het artikel, waar je voor 15 deelbewijzen Carmignac maar 43 euro belastbaar inkomen hebt of 2,86 euro per deelbewijs.
In augustus verkocht ik 0,8 eenheden van Carmignac Patrimoine A. In 2014 heb ik verder nog bijgekocht. Moet ik in de calculator ook aangeven dat ik in augustus 0,8 eenheden in augustus 2014 heb verkocht? Als ik het goed begrijp, moet ik de roerende voorheffing op de dividenden in de belasting zelf inbrengen? En wanneer het fonds door de bank wordt verkocht, wordt dan nog eens de reynders-taks afgetrokken op de meerwaarde of houdt men daarbovenop ook nog eens roerende voorheffing af op de dividenden?
Je moet alle transacties in de calculator inbrengen en het resultaat overnemen in het juiste vak op de aangifte.
De meerwaardebelasting slaat op het obligatiegedeelte van het fonds. Op de dividenden zou je nogmaals RV betalen indien je kiest voor een distributiefonds. Om die dubbele heffing te vermijden is het vaak interessant om voor de kapitalisatievariant te gaan.
Hoe moet je dit aangeven bij een getrouwd koppel (gemeenschap van goederen) en de effectenrekening staat maar op 1 van de 2? Moet je alles bij de partner zetten die de effecten rekening heeft of moet je elk de helft aangeven?
Flossbach von Storch Multiple Opportunities is een gemeenschappelijk beleggingsfonds naar Luxemburgs recht. Moet dit aangegeven worden in de belasingsaangifte ? Dit staat te lezen op de site van DB (in een artikel van Trends van 6 nov 2014) https://www.deutschebank.be/media/pdf/veilig-met-een-risico-nl.pdf
Waarvan akte. We komen hier zeker op terug als het tijd is om de belastingaangifte in te vullen.
de simulator om de belastingsaangifte te kunnen doen staat op de website van het fonds
op 1/1/2013 bezat ik van vorige jaren 70 stukken Carmignac Patrimoine A. tijdens het jaar 2013 heb ik verder geen transacties gedaan (noch bijgekocht, noch verkocht) moet ik nu toch nog dividenden/intresten aangeven zoals hierboven vermeld in mijn aangifte 2014 (inkomsten 2013) ?
Ja, dat is een jaarlijkse plicht, want het gaat over de dividenden die het fonds zelf in dat jaar heeft ontvangen.
– hartelijk dank voor uw antwoord : als ik het goed begrijp moet ik enkel dividenden aangeven (geen intresten dus ) – volgens die simulator voor 70 stuks = 208,35 euro , aan te geven in vak VII, 1444-11 – wat is het mogelijke gevolg als je dit niet aangeeft ?
Idd enkel de dividenden. Niet aangeven is een vorm van belastingontduiking met bijbehorende boetes.
Ik merk dat de simulator enkel gaat voor fondsen aangekocht tot en met 2012. Hoe zit het dan voor 2013 ? Is daar een aparte simulator voor, en hoe kan ik dit terugvinden ?
euh, ik weet niet waar je dat uit concludeert, maar je kan perfect aanduiden dat je in 2013 aankopen hebt gedaan –> “Heeft u nog andere transacties uitgevoerd voor deze fondsen in de loop van het jaar 2013?”
Wanneer je Carmignac Investissement in bezit hebt, vertelt de calculator ook dat je een bedrag (in mijn geval kleiner dan een halve EUR) moet invullen in “Deel I, Vak VII. A. 2. d 2°”. Hoort dit thuis in onderdeeltje a of b?
Gezien het onmogelijk is dat je daar reed 4% hebt op laten afhouden, zou dit a (vak 1154) moeten zijn.
Op welke manier worden de inkomsten van M&G Optimal Income Fund aangegeven in de belastingaangiften ?
Dit fonds is niet geregistreerd voor verkoop in België, dus je bevindt je een beetje in niemandsland.
Mijn ervaring is dat een Belgische broker normaal gezien het nodige doet, dus afhouden van RV en meerwaardebelasting. In dit geval zal je wel dubbel belast worden: de Britse overheid zal intrest, dividend- en meerwaarde taks aanrekenen, en in België dus ook nog eens.
Als je via een buitenlandse broker werkt, moet je alles zelf aangeven in A.2. zoals hierboven. De juiste getallen moet je dan wel ergens zien te pakken te krijgen.
Is het dan interessant om MG Optimal aan te kopen als je zowel in Groot-Brittannië als België wordt belast?
Bovenstaande informatie is verouderd, we zullen eens kuis moeten houden in de reacties :-).
Voortaan wordt dit fonds misschien nog enkel in België belast?
Het is een fonds als een ander. Ieder fonds is onderhevig aan belastingen in meerdere landen. Stel dat een fonds belegt in het Franse GDF Suez, dan zal het op de dividenden de Franse bronheffing moeten betalen en in Belgie nog eens de RV.
We hebben al tal van artikels geschreven over deze complexe materie, waar we dergelijke dingen uit de doeken doen. Als je dat interesseert, dan kan je best die artikels eens rustig doornemen. Maar het helpt niet om aan al die belastingen te ontsnappen, onwetenden slapen nog altijd het best.
Maar het loont eigenlijk wel nog de moeite om MG Optimal income in portefeuille te hebben ondanks de belastingen die we erop betalen?
De belasting is niet meer dan op een ander fonds. Bovendien is dit fonds één van de toppers in de MijnKapitaal Mixerfonds. Eén van de volgende dagen komt er een artikel dat uitlegt hoe men de mensen lokt met vrijstelling van RV. Die dient men daar niet te betalen, maar terwijl je je blij maakt over die vrijstelling van RV wordt je gepluimd waar je bijstaat.
Het is een vraag die je bij iedere belegging kan stellen, maar bedenk dat de belastingen op de interne inkomsten van fondsen verrekend zijn in de NAV. Beoordeel dus de prestaties van het fonds en niet de fiscaliteit.
Weet iemand of de kapitalisatievariant van het MG optimal income fonds een SICAV of een gemeenschappelijk beleggingsfonds is?
M&G lanceert momenteel slechts 5 fondsen in Belgie en dat zijn allemaal kapitaliserende fondsen. Distributie niet aangeboden in BE. Deze 5 fondsen zijn geen GBF ofte FCP’s en ook geen (Luxemburgse) Sicavs. Het zijn Britse “Open Ended Investment Companies”: te vergelijken met een Sicav en ook zo te behandelen. Hoe kan je dat allemaal controleren? Je geeft in Morningstar de Isincode van jouw fonds in. Dan kom je op de synthesetab van het fonds. Daar klik je links op de Tab Management: op die tab zie je rechts bovenaan het soort fonds… Simpel toch… als je het weet.
Ok Bedankt…
Nog een klein vervolgske aan mijn antwoord gebreid.
@Robokat (Carl De Ridder). Dank voor uw duidelijk antwoord. Uit het hele forum over dit fonds begrijp ik dus dat we jaarlijks individueel de opbrengsten aan dividenden zelf moeten opgeven in de belastingsaangifte, maar dat bij verkoop de bank (b.v. Rabobank) zelf de inhouding verricht m.b.t de meerwaardebelasting i.v.m. de obligaties+cash. OK. Een laatste vraagje: de instapkosten van 1% zijn deze extra te betalen? of worden deze van het instapbedrag afgetrokken? Met dank bij voorbaat.
Instapkosten worden extra bij het aankoopbedrag bijgerekend.
@Robokat (Carl De Ridder). Met dank voor uw zeer duidelijke informatie m.b.t. de jaarlijkse procedure nodig bij Carmignac Patrimoine wat betreft de belastingsaangifte. Kan u een even duidelijke uitleg geven bij verkoop van het fonds. Stel ik heb ooit voor 10.000 euro aangekocht en verkoop vandaag voor 12.000 euro. Kan je hiervoor (met fictieve cijfers) beschrijven hoeveel belasting ik dan moet betalen? Moet ik dan nog iets betalen op de meerwaarde ontstaan door het deel dividenden? Want die zijn in de loop van de tijd toch al jaarlijks belast geweest. Of moet ik alleen iets betalen op de meerwaarde ontstaan door de intresten van de obligaties? Is dit 12.000-10.000=2.000 en daarop 21%? 25% of zit het slimmer in elkaar? Met dank bij voorbaat.
Dit is de zgn. Reynders taks of meerwaarde taks op kapitalisatiefondsen met meer dan 40% vastrentende waarden. Je kan die helaas niet zelf berekenen.
Bij verkoop zal de bank nagaan hoeveel % obligaties het fonds op dat ogenblik bevat (stel bvb. 40%). Vervolgens gaat men de meerwaarde bepalen tussen aan- en verkoop. In jou voorbeeld dus 2.000 euro. Men neemt dan 40% van die 2.000 euro en daarop betaal je dan 21% RV.
Patrimoine is daar dus niet anders in dan het doorsnee mix- of obligatiefonds.Je kan wel een idee krijgen van het percentage obligaties + cash als je de portefeuille opvraagt via Morningstar, maar die informatie is altijd van het vorige kwartaal: http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0GBR04F90&tab=3
Lijkt me … raar aangezien je slechts enig resultaat ziet als je verkoopt. Stel op het einde van het jaar dat zo’n fonds onder je aankoopprijs staat, moet je toch betalen?
Andere vraag, wat is je advies voor Carmignac gezien de crisis? Heb eindelijk eens wat winst, blijven zitten?
Het is een heffing op de dividenden die het fonds heeft ontvangen in de loop van het jaar, net zoals je RV betaalt op dividenden die je zelf ontvangt. Dat is nu eenmaal zo bij GBF’en.
Om dit te relativeren, per deelbewijs was dat in 2011 een heffing van 6,17 euro, of een schamele 0,11% van de inventariswaarde. Dit stelt echt niets voor.
En wat CP zelf betreft: het fonds houdt sterk rekening met een negatieve evolutie in Europa en. Indien de toestand erger wordt, zal je nog veel plezier beleven aan CP, zoals je nu bij iedere dip van de euro al kan merken.
ik heb ook zo’n fonds gekocht voor ± 50.000 euro. Maar in 2011 heb ik geen euro verdiend (sabatjaar) als ik dat aangeef of niet, ik ga er toch niets op betalen ? ofwel ?
Als je inkomen onder het belastingvrij minimum zit, dan denk ik dat je inderdaad niets zal betalen. Je zal dat met zekerheid weten als je dit in TOW invult en de berekening laat uitvoeren.
Je kan ook via Tax-Calc nu al berekenen. Dat is de anonieme variant van tax-on-web die je het hele jaar door kan gebruiken.
Ik veronderstel dat je het enkel moet aangeven als je winst neemt.
Neen, dit is iets wat je ieder jaar moet doen, ook al hou je het fonds bij.
Ik heb het niet over herverpakte fondsen in Tak 23 maar over fondsen die volgens mij ook FCP’s zijn. Om er enkele te noemen: Eurobloc Equities ( IE0004352823 °) en US Equities Alpha ( IE0031069275 ): allebei van Axa Rosenberg.
Ik ken deze fondsen niet, maar er zullen ongetwijfeld nog dergelijke fondsen zijn. De jaarlijkse details zal je bij het fondshuis moeten opvragen via je bank.
Als je meerdere “fiscaal transparante” fondsen in je portefuille hebt, dan moet je inderdaad de som maken van de inkomsten per fonds om dit op je belastingaangifte in te vullen. Een beetje vervelend, maar het einde van de wereld niet. Mits die fondsen dan van superieure kwaliteit zijn natuurlijk, anders zoek je beter iets anders.
Naar het schijnt, zijn er ook fondsen van Axa Rosenberg waarbij men op die manier de taksen moet aangeven. Die hebben IE in de Isincode en niet FR zoals Carmignac. Er zullen er misschien nog andere zijn en dan is het toch niet zo simpel ?
@De kleine spaarder: je doelt op een aantal tak23 producten die de Carmignac producten herverpakken, zoals Piazza Carmignac Patrimoine. Hier is de belastingaangifte niet van toepassing, maar je betaalt daarop wel 1,1% taks op iedere storting.
En wat is het nu voordeligst? De 1,1% taks éénmalig bij een tak23 of jaarlijks de RV betalen? Is dit een argument om voor een tak23 te kiezen? Graag uw visie hierop.
De taks op tak23 bedraagt nu 2% i.p.v. 1,1%. Dit jaar betaal je ongeveer 0,14% RV op de inventariswaarde. Het duurt dus pakweg 15 jaar voor je “break even” bent t.o.v. de 2% instaptaks. En dat is dan gerekend zonder de jaarlijkse beheerskosten op de tak23.
Ik heb dat gekocht via het Fund Invest Plan van Keytrade. Dan zit je met een stuk meer transacties, en wordt het wat moeilijker.
Daarenboven heb ik er nog een op naam van mijn kinderen, moet ik dat ook aangeven?
@blackbelt: Beleggingen op naam van minderjarige kinderen zouden in de belastingaangifte van de ouders moeten opgenomen worden. Ook die inkomsten tellen mee om de grens van 20.020 euro te berekenen voor de extra heffing van 4%. Het geld bij de kinderen parkeren zal dus niet helpen.
@sloeberke: dan doe je een klein beetje aan belastingontduiking. Net zoals de vele Belgen die vergeten de rente op hun verschillende spaarboekjes samen te tellen en alles boven 1830 euro aan te geven.
Nu de fiscus steeds meer en meer over je te weten komt, zou ik dat toch afraden.
Weer iets bijgeleerd. Bedankt Robokat. Maar de vraag die ik altijd al wou stellen, maar nog nooit gedurfd heb: Wat gebeurt er als ik dat zou vergeten aan te geven ?
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be