Als men in een gesprek of een presentatie duidt op een nakend gebeuren, dan toont men de gesprekspartner meestal ook hoe men zich daartegen kan wapenen of hoe men van zo’n opportuniteit kan profiteren. Dat gebeurde hier natuurlijk ook. Heb je het eerste gedeelte van dit artikel niet gelezen, dan moet je dat zeker eerst hier doen. Je gaat daar ook de info vinden van de man hiernaast en begrijpen waarom we hier met deze zaken doorgaan.
Heb jij misschien ook al eens gedacht hoe interessant het zou kunnen zijn om eens met zo’n fondsmanager te praten? Je zal hier onmiddellijk  gaan zien dat je als leek dan misschien met meer vragen naar huis gaat, dan dat je gekomen bent.
Als je even gaat bedenken wat er zoal duurder wordt door die inflatie, dan krijg je snel de antwoorden op een rijtje:
De vraag naar grondstoffen stijgt en dan denk ik zowel aan landbouwgewassen, als aan metalen (koper, nikkel… en zelfs goud als ik dat bij de metalen mag rekenen). Ook energie tot zelfs vastgoed… Â Het ene al meer dan het andere.
Dit was dan ook het overzicht van de mogelijkheden die Matthew Michael ons presenteerde:
Waar zo’n buitenlandse professional zich niet mee bezig houdt, zijn de typisch Belgische reglementitis: “speculeren” in grondstoffen was voor één van onze Belgische ministers notdone en werd dus bij verordening uitgesloten. Misschien hadden ze “graaien” ook best ineens vermeld. In de kolom BE kan je zo zien welke fondsen (JA) je makkelijk zal kunnen vinden. Nu zal een UCITS SICAV ook nog wel kunnen “in vrije dienstverlening” als je maar de vraag op de juiste manier stelt en vooral oplet voor de mogelijk transactiekosten. De Part II SICAV wordt al iets ingewikkelder.
Verder wil ik al onmiddellijk ook waarschuwen voor de mogelijke volatiliteit van deze fondsen: dit zijn geen “goede huisvaderfondsen” om op te nemen in een portefeuille met buy and hold-strategie. Dit zijn zaken die je absoluut dient op te volgen en alzo niet voor iedereen geschikt. Als wij echter alleen maar mogen schrijven over de braafsten in de klas, dan zouden wij snel uitgepraat of te misschien te saai zijn.
Met opzet heb ik bepaalde zaken niet vertaald of verduidelijkt: vooral de mensen met weinig ervaring zou ik deze raad willen meegeven: “Als bepaalde begrippen voor jou te onduidelijk zijn, stap dan zeker niet in zo’n product”. Verrassingen kunnen meevallen, maar kunnen ook erg tegenvallen…
Ik heb enkel de cijfers vanaf 2010 bewaard omdat de cijfers vanaf 2007 niet veel meerwaarde betekenden bij deze fondsen.
Alhoewel: omdat die cijfers bij bepaalde fondsen toch beschikbaar waren, heb ik er de resultaten van 2008 laten bijstaan. Daar kan je duidelijk aan zien dat deze fondsen niet zonder gevaar zijn.
Zijn de codes en afkortingen  in deze tabel voor jou nieuw en onbegrijpbaar: hier ga je alle info over die codes en ook over onze screeningmethode terugvinden.
Toch één verklaring: als daar 23 staat in de kolom PERC1 10, dan wil dat zeggen dat er sinds 2010 maar 23% van de jaarrendementen positief eindigde. Wij berekenen die elke halve maand. Je dient dus werkelijk het goede moment te kiezen…
Begrijp je nu waarom grondstoffen tijdens de vorige maanden en jaren amper ter sprake kwamen.
Als de inflatie zich echt doorzet, dan zal dat wel veranderen.
Dat was toch wel de overtuiging van Matthew Michael.
Kijk ook volgende week dinsdag (7/02) naar de GOGIscore: je gaat ze daar allemaal terugvinden. Het zal moeten veranderen want anders vrees ik dat je al te laat bent om nog in te stappen. Diegene die ik al had kregen immers een STOP.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Theoretisch gezien heeft die beheerder gelijk. Grondstoffen/edel metalen en agriculture noteren laag, terwijl de S&p en Nasdaq op all time high staan. Dus bij inflatie nog veel potentieel, maar wel actief op te volgen. Natuurlijk moet iedereen beleggen volgens de volatiliteit die hij/zij kan verdragen. Krijgen we een sell off zoals in 2008 dan gaan deze fondsen mee de dieperik in. Maar ik weet niet of Al fonds nog de cijfers heeft van de vorige crash tussen 2000 en 2002. Toen hebben bv. Blackrock World Gold en Blackrock World Mining (noemde toen nog Merill Lynch) veel beter gepresteerd dan de fondsen die belegden in de wereldindex. (First Eagle Amundi heeft het toen ook nog positief weten te houden). Noemden ze dat toen geen salami crash ?
Ik had de indruk dat mijn contactpersoon eerder wou aangeven dat de grondstofprijzen zouden gaan stijgen, niet zozeer door de aantrekkende economische activiteit, maar vooral door de tekorten die zich overal aandienen. Als er van iets te weinig is, dan gaat de prijs omhoog, zelfs als de economie het niet goed zou doen op dat moment.
Inderdaad, ook al gelezen dat komende jaren aanbodtekort komt in zilver, koper, zink enz… Ze moeten ook dieper gaan ontginnen om iets te vinden, wat de productiekosten omhoog drijft. Het is interessanter voor de prijsvorming om de grondstoffen een paar jaartjes extra in de grond te laten zitten, opzettelijk schaarste uitlokken. Een beetje lui zijn kan lonen. 🙂
Als je weet dat het werk waaraan je wil beginnen, niet veel gaat opbrengen…
In belgie inflatie reeds 2,9 perc. Wereldwijd ben ik nt v op de hoogte. Moest deze zich doorzetten denk ik dat fidelity cons uit de flexer een veel veiliger alternatief is.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be