In een maand tijd is – tot woede van president Trump – de renminbi met 5% verzwakt. Het roept de vraag op of China haar munt inzet in een nieuw offensief in de handelsoorlog met de VS. Maar Craig Botham, specialist opkomende markten bij Schroders, denkt van niet. China brengt volgens hem de munt weer in lijn met het handelsgewogen valutamandje.
Als alleen gekeken wordt naar de wisselkoers van de dollar en renminbi, verliest men belangrijke factoren uit het oog. Volgens Botham is de koers van de munt tegenover een gewogen mandje met valuta een betere graadmeter dan alleen tegenover de dollar. Dan blijkt dat de wisselkoers veel stabieler is. Men kan dus niet zomaar zeggen dat de Chinese beleidsmakers de munt devalueren als tegenreactie op de Amerikaanse heffingen. De recente verzwakking van de Chinese munt volgt op een periode van stijging. De laatste correctie brengt de wisselkoers met de dollar terug op het niveau van medio 2017.
Valuta-oorlog is ook niet zonder gevolgen
Is het een optie voor China om de valuta in te zetten in de handelsoorlog? Een devaluatie van 25% kan ineens de heffingen van 25% teniet doen. Maar daar zitten wel de nodige gevolgen en kosten aan, stelt Botham.
De blootstelling van China aan de dollar is beperkt. De uitstaande schulden zijn vooral in lokale valuta en in bezit van de eigen bevolking. Een groter risico vormt een eventuele kapitaalvlucht. Dat gebeurde ook na de devaluatie in 2015. Een herhaling is zeker mogelijk, maar volgens Botham zijn de omstandigheden nu totaal anders dan toen. De economie staat er nu veel beter voor.
Als de verwachtingen groeien dat afwaardering van de munt aanhoudt, dan kan de druk wel toenemen om kapitaal elders onder te brengen. Een kapitaalvlucht uit het bankensysteem kan voor grote problemen zorgen. Een devaluatie moet dit risico zien te vermijden. De centrale bank moet dan ingrijpen om de geloofwaardigheid overeind te houden. De kapitaalcontrole van overheidswege is effectief, maar niet volmaakt, meent Botham.
Stabiliteit is de Chinezen meer waard
Het zou minder ingrijpend zijn om de munt ineens fors te verlagen. Maar ook dat is een risicovolle stap. Daarom denkt Botham dat een devaluatie niet het eerste wapen is waar de beleidsmakers naar zullen grijpen. Het is zeker niet kosteloos en de uiteindelijke gevolgen voor de financiële stabiliteit zijn moeilijk te voorspellen. Stabiliteit is waar de Chinese centrale bank nu meer waarde aan hecht.
Geen bewuste neerwaartse trend van Chinese munt
Botham vindt het veel aannemelijker dat China de eigen munt in lijn wil houden met het handelsgewogen valutamandje. Dus een verzwakking ten opzichte van de dollar, als de dollar sterker wordt tegenover de hele wereld. Verder zit er geen bewuste neerwaartse trend in de wisselkoers, stelt hij.
Mochten echter de EU, VS en andere landen samenzweren tegen China en tarieven opleggen aan de meerderheid van de Chinese exportgoederen en het land op die manier straffen voor het schenden van internationale handelsregels, dan kan een devaluatie aan aantrekkingskracht winnen.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be