Nu de wereldeconomie getroffen lijkt te worden door het coronavirus, moeten beleggers kijken of zij zich voor de korte termijn defensiever kunnen positioneren , zegt Luca Paolini, chief strategist van Pictet Asset Management.
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege het virus, maar de uiteindelijke gevolgen zijn nog onduidelijk.
Voorlopig vergelijken beleggers de situatie met de SARS-epidemie in 2003. Omdat die epidemie snel tot stilstand werd gebracht, was het herstel net zo sterk als de daling en bleef het economische effect voor het jaar per saldo neutraal. Een herhaling hiervan versterkt de argumenten om in opkomende markten te beleggen.
Er zijn echter verschillen: het coronavirus lijkt minder dodelijk, maar ook lastiger om in toom te houden. Verder is het heel belangrijk dat het Chinese aandeel in de wereldeconomie vier keer zo groot is dan in 2003.
De Fed en andere centrale banken zijn waakzaam. De Chinese centrale bank pompte na het Chinese Nieuwjaar liquiditeit in het systeem. Waarschijnlijk hebben begrotingsmaatregelen echter een directere impact op de bredere economie.
Tijdens de SARS-crisis verlaagde de Chinese regering de belastingen drastisch. Waarschijnlijk doet ze dit keer iets soortgelijke om de schok voor de binnenlandse vraag en de productie te dempen als de quarantainemaatregelen na de vakantieperiode veel langer duren.
Waarschijnlijk worden later dit jaar ook de infrastructuurbestedingen verhoogd. Wij blijven zodoende neutraal voor aandelen, maar versterken onze weging voor defensievere activa. Voor obligaties stappen we van een onderweging over op een neutrale positionering.
Afgezien van het coronavirus zijn wij grotendeels neutraal wat de wereldwijde vooruitzichten betreft.
Amerikaanse aandelen lijken nog altijd erg duur, terwijl Britse en Japanse aandelen tegen aantrekkelijke waarderingen blijven noteren vergeleken met hun fundamentele factoren.
Lage waarderingen zijn niet de enige factor in beleggingsbeslissingen en wij zien redenen om in de VS eerder neutraal dan negatief te zijn.
Ten eerste kan de economie weer verbeteren. Dankzij de dalende hypotheekrente veert de huizenmarkt op en er zijn ook signalen dat investeringen buiten de woningmarkt zich herstellen.
Na de sterke stijgingen lijkt goud duur, hoewel het in een risicovolle wereld met een schamele obligatierente een aantrekkelijke indekking biedt. Wij blijven overwogen.
High-yield obligaties, technologieaandelen en de Mexicaanse peso lijken volgens onze analyses allemaal overdreven gekocht.
In de huidige omstandigheden zijn waardeaandelen aantrekkelijker dan groeiaandelen. Dit betekent een overweging in financiële waarden, die tot de goedkoopste aandelensectoren behoren en daarnaast profiteren van de stimuleringsmaatregelen van centrale banken.
Wij zijn onderwogen voor luxe consumentenproducten; deze sector krijgt waarschijnlijk de hardste klappen door het coronavirus.
Vooral bedrijven in China zullen sterk worden getroffen, omdat mensen thuis blijven vanwege quarantainemaatregelen en de vrees voor besmetting. Minder Chinese toeristen zijn ook negatief voor hotels en luxe goederen in andere landen (1).
Tactisch gezien vormen goud, de Zwitserse frank (die doorgaans stijgt als de economische situatie verslechtert) en Amerikaanse staatsobligaties onze extra verzekering tegen de gevolgen van het coronavirus.
Op middellange termijn kunnen riskantere segmenten van de vastrentende markt het goed doen. Hiertoe behoren obligaties uit opkomende markten met een aantrekkelijke rente. De valuta’s van opkomende landen zijn ook sterk ondergewaardeerd en dit is een belangrijke rendementsbron voor beleggingen in obligaties uit opkomende landen in lokale valuta’s.
Chinese onshore obligaties zullen kapitaal aantrekken zodra deze later in de maand worden opgenomen in de maatgevende JP Morgan GBI-EM Index (2).
Bedrijfsobligaties uit ontwikkelde markten mijden we. De Amerikaanse rentecurve lijkt te wijzen op een verdubbeling van de wanbetalingsquote voor effecten met lagere ratings in de komende vijf jaar. We verwachten dat de dollar op lange termijn zwakker wordt, terwijl het Britse pond het hoogste stijgingspotentieel heeft tegenover de Amerikaanse munt.”
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be