About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Reageer op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op
kiwibanaan
Gast
kiwibanaan

Inderdaad, zeer complex en de fiscus weegt zwaar door, dat blijkt uit een artikel vandaag van Netto.

http://netto.tijd.be/sparen_en_beleggen/beleggen/Hoe_beleggen_in_aandelen_na_nieuwe_takslawine.9168323-2213.art?token=89e0b4ac695438a8b239905f4b31d1a2&utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=FINANCE&utm_content=&utm_term=&ckc=1

Volgens hun berekening in dat voorbeeld blijkt bij pure aandelenfondsen de kapitalisatieversie, ondanks de tweede verhoging van de beurstaks bij verkoop (nu dus 1%), nog steeds interessanter dan de uitkeringsversie.

kiwibanaan
Gast
kiwibanaan

Ben zoals hier al ergens vermeld géén fiscaal specialist (dus corrigeer me als ik hieronder iets typ dat niet klopt), baseer me louter op enkele artikels die ik recent in de bib las in ‘Fondsen & Sicavs’ van Test-Aankoop (jan en feb edities). De maart editie heb ik nog niet gelezen, daarin staat vermoedelijk nog meer uitleg en in april zal dat zeker zo zijn, gezien men zonet de TOB (taks op de beursverrichtingen) verhoogde van 0.65 naar 1%. Voor aandelenfondsen blijft men de kapitalisatieversie aanraden. Alsook de weinige obligatiefondsen zonder Europees paspoort. Voor obligatie- en gemengde fondsen (>40% in… Lees verder »

Mier
Gast
Mier

Bedankt Kiwibanaan! Het blijft een complexe materie. Het is trouwens ook zo dat men door obligatie- en mixtfondsen zwaarder te belasten, men aandelenfondsen blijft stimuleren, zelfs met een taks van 1 % vanaf 1 mei bij verkoop op het ganse kapitaal, ipv 0.65%. Maar voor vele leken zoals ikzelf, is het niet niet altijd even duidelijk. Toch staart men zich teveel blind op de opbrengst alleen. De fiscus is een niet onbelangrijke speler in deze.

Mier
Gast
Mier

Invesco Balanced Risk Allocation heb ik aangekocht via DB.
Toch nog een vraag i.v.m. fiscaliteit: ik dacht dat het net omgekeerd was,nml dat ‘dis’ fiscaal minder gunstig is dan kapitalisatie?

Luc1961
Gast
Luc1961

Invesco Balanced-Risk Allocation Fund heb ik kunnen kopen bij Binckbank.

kiwibanaan
Gast
kiwibanaan

Misschien nog twee interessante mixfondsen van weer een heel andere orde :

– FvS Strategie Multiple Opportunities R (http://www.morningstar.de/de/snapshot/snapshot.aspx?id=F000003RRB)
– Invesco Balanced-Risk Allocatio Fund A (http://www.morningstar.be/be/snapshot/snapshot.aspx?id=F0000043PR)

Zal eens opzoeken langs welke weg deze evt. in België aangekocht zouden kunnen worden. Het tweede fonds heeft nog maar een relatief korte historie, dus moeilijk om al over te oordelen, maar de resultaten tot nu toe zijn al wel veelbelovend …

kiwibanaan
Gast
kiwibanaan

Op TA Invest staat een uitgebreid artikel over welke Carmignac fondsen onder die aangifteplicht vallen en hoe en waar je dat berekent en invult in de belastingaangifte : http://www.test-aankoop.be/invest/carmignac-gestion-en-de-fiscus-s667540.htm

Seppe
Gast
Seppe

Ethna heeft uitkering of kap. Welk is het interessantste ?

kiwibanaan
Gast
kiwibanaan

Blijkt inderdaad vreemd dat het rendement lager zou zijn. Temeer ook omdat de kap versie ook een lagere TER vermeldt (2.87 tov 3.4 %). Morningstar ‘bezondigt’ zich nog wel eens vaker aan het ‘fantaseren’ van statistieken, daar heeft Alfonds ook al een paar keer op gewezen. Zo ook in dit geval. Waar ze die percentages van halen, zou het ook niet weten, vermoedelijk ergens een simulatie op basis van de uitkerende versie, maar dan lijkt me hun berekening inderdaad onlogisch. Heb het eens geverifieerd met enkele ander sites zoals onvista.de (http://www.onvista.de/fonds/kennzahlen/performance.html?ID_INSTRUMENT=24894694) en de site van Ethna zelf (http://ethnafunds.com/de/Die%20Fonds/Ethna-AKTIV%20E%20%28T%29) De kapitalisatie… Lees verder »

Darts
Gast
Darts

Hoe zit het qua fiscaliteit wanneer men Carmignac vergelijkt met Ethna? Dient bij deze laatste ook de inkomsten verkregen uit dividenden vermeld te worden bij de belastingsaangifte zoals bij Carmignac?

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be