In Londen had ik ook de gelegenheid om te praten met Martin Skanberg, fondsbeheerder van Schroders ISD European Equities. Van hem vernam ik het volgende:
Wij beleggen in Large Caps uit de eurozone en hanteren als strategie een zoektocht naar ondergewaardeerde aandelen. Daarbij kijken we naar ondergewaardeerde aandelen met als aandachtspunten de groei van de onderneming, de marge en de winst. De katalysator voor de aankoop is een wijziging: een wijziging in het management, een restructuratie, kapitaalswijzigingen, de politiek van dividenden, een overname of de mogelijkheden om dat te doen en de voorzorgen die een firma neemt.
In de volgende grafiek kan je de resultaten van ons fonds bekijken: zo zie je dat wij over een periode van 3 en 5 jaar onze benchmark kloppen. Ook de vermeldingen van enkele analisten.
Hier dan onze 10 voornaamste posities:
Op de volgende slide kan je de evolutie zien binnen het fonds: het belang van de energiesector stijgt, impact van banken en verzekeringen laten we verminderen.
Dat er zich door de politieke wijzigingen in 2016 regelmatig opportuniteiten opduiken, daar stamp ik geen open deur mee in: de reacties op zulke evenementen scheppen opportuniteiten waarvan we mogelijk gebruik maken.
In de nabije toekomst komen er nog heel wat op ons af en daarbij kan je nakijken hoe wij die bij Schroders inschatten en hoe we de gevolgen inschatten:
De bedrijfsleningen hebben hun niveau van voor de crisis weer bereikt. Bedrijven nemen geen leningen op om die bedragen dan als cash op te slaan.
De aandelen zijn ook goedkoop in Europa. Veel goedkoper dan Amerikaanse aandelen.
De fondsbeheerder merkt op dat Europese aandelen onder hun gemiddeld rendement scoren.
Red.: Je zou bijna stellen dat ze bij Schroders ook onze GOGIscore gebruiken. Toch één opmerking daarbij; wij gebruiken die score enkel maar om te kijken wanneer men best GEEN bijkomende stortingen in een fonds uitvoert en niet om uit te vissen wanneer het hét moment is om in te stappen. Als je immers zijn stelling doortrekt, dan zou je ook kunnen stellen dat ook Emerging Markets interessant zijn en daar durf ik toch geen uitspraken over doen. Misschien tijdens de volgende weken want ik heb ondertussen heel wat afspraken in mijn agenda staan om naar de outlook 2017 te gaan luisteren bij verschillende fondsenhuizen; gebruikt.
Misschien toch een verwittiging: Healthcare en consumentengoederen waren de sterkmakers van de voorbije periode. Men spiegelt hier de evolutie van Healthcare en consumentengoederen met de evolutie van de Techno juist voor de dotcom bubble. Komt daar ook een bubble ?
Die kan je vinden in de “Screenings per trimester” via de zoekfunctie want dit fonds zit al heel lang in mijn databestand. Het feit dat het nooit is opgevallen tijdens één van de vergelijkingen spreekt al boekdelen.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be