Stilaan beginnen meer en meer spaarders en beleggers in te zien dat de rendementen op hun spaarboekje(s) nu echt niet meer aantrekkelijk zijn. Men gaat dan eens rond te kijken en zoeken naar een alternatief. Het is algemeen bekend dat men het, bij zijn eerste stappen in de beleggingswereld, dicht bij huis gaat zoeken en dan misschien kiest voor een fonds dat belegt in Belgische aandelen…
Alhoewel dicht bij huis instinctief een goed en veilig idee lijkt, is dat misschien totaal anders in de beleggingswereld. In de visie van mijn collega Robokat is het nooit een goed idee om te beleggen in één land of in één sector. Als het immers in dat land slecht gaat, dan heeft de beheerder geen kans of toelating om elders betere opportuniteiten te gaan zoeken. Als je wil beleggen in Belgie, dan zou je moeilijk kunnen aanvaarden dat er bijvoorbeeld allemaal Spaanse of Italiaanse aandelen in de fondsenportefeuille zitten.
Om ons een idee te kunnen vormen, ben ik op 1/05/2014 de Belgische fondsen gaan screenen. Niet gaan kijken wat zo’n fonds presteert op één periode (verder dan dat komen de banken gewoonlijk niet; zie verder) maar zoals altijd over een hele reeks periodes.
Hieronder al een deel van die resultaten:
Je krijgt de screenings over periodes van 5 jaar en 3 jaar en de vermelde rendementen zijn percentages per jaar. In de kolom AM het aantal berekende periodes met telkens een interval van een halve maand:
Belangrijke cijfers daarin: In de kolom AV krijg je het gemiddelde resultaat en dat is bedroevend laag.In de kolom PERC krijg je het percentage positieve resultaten: ook niet bijzonder hoog. Daaruit kan je al afleiden dat je misschien wel winst kan maken (zie kolom High met het beste resultaat) maar dat dat waarschijnlijk niet kan met buy and hold-strategie. Dat zie je ook als je de cijfers van vijfjarige periodes vergelijkt met die over drie jaar. Bij die laatste zie je daar ook dat de kans op een positief resultaat maar ongeveer 50% is. Dat België felle klappen kreeg in 2008 zie je in de laatste kolom.
Want de Belgische index (zonder coupon en met coupon) deed het ook niet zo schitterend.
Met snel snel een tracker te kopen, ga je er dus ook niet komen.
Dat zelfs degene met het hoogste gemiddelde er slechts in 81,40% van de gevallen in slaagt om winst op te leveren, toont nogmaals aan dat dit geen fondsen zijn voor de defensieve belegger of de brave huisvader. Men zal de zaken moeten opvolgen en met een stoplossdrempels werken. Nochtans zitten deze fondsen in heel wat defensieve portefeuilles is gebleken: erg ten onrechte volgens ons.
In de kolom AV5L6 krijg je de gemiddelde jaarlijkse rendementen van de laatste 6 periodes van 5 jaar. Periodes die dus juist afgelopen zijn. Met die rendementen probeert men je momenteel te overtuigen van de kwaliteit van deze fondsen. Loop er niet in want deze cijfers zijn momentopnames en geen ernstige uitzichten op de toekomst. In de periodes van 3 jaar ziet men alle periodes van 3 jaar die afliepen tijdens het laatste jaar (elke halve maand): ook die cijfers, nochtans al fiks minder, zijn ook overtrokken en al geschiedenis…
Laat ons misschien toch maar de visie van Robokat volgen en eerder kiezen voor “Europese” fondsen. België is nu eenmaal maar een klein landje, misschien spijtig genoeg te beperkt. Voor de defensieve beleggers verwijs ik liever naar ons Mixerfonds. Ik ben de resultaten op dit moment aan ’t updaten en die gaan weer in de lijn van de verwachtingen.
Met ons Mixerfonds kan je bijna op je twee oren slapen…
NB Van sommige van deze fondsen bestaan ook distributievarianten. Omdat mijn screening geen rekening houdt met uitbetaalde dividenden zijn die fondsen niet opgenomen. De cijfers zouden hen oneer aan doen.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Misschien levert een vergelijking met Belgische beursgenoteerde holdings wel interessante resultaten op.
Het is de laatste weken niet zo evident meer om historieken van Belgische bedrijven of fondsen terug te vinden.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be