About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ann
Ann
3 jaren geleden

Gisteren in de bib had ik een extra bijlage van Knack vast van enkele weken geleden over beleggen.
Verschillende grootbanken verklaren daarin dat ze hun huisfondsen ook duurzamer willen maken, en dat dat deels eenvoudig is, maar deels ook niet (omwille van een mooi rendement en/of dividend).
Volgens de verschillende banken was er nog een lange weg te gaan.

Gunther
Gunther
3 jaren geleden

Beste Al Fonds,

bovenstaand, uitgebreid artikel verbaast me een beetje van jou. Enkele maanden geleden reageerde je op het artikel ‘Beleg eens in …water’ met volgende woorden:

‘Bovendien is de pointe van het verhaal van mijn collega, dacht ik, nu net dat je niet moet gaan voor het mooie verhaal, maar voor het rendement. ESG of SRI is niet de trigger, maar verdient zeker wel aandacht.
Als ik de evolutie zie dan zullen de meeste fondsen op termijn duurzaam zijn’

Ik heb een tijdje zitten uitvlooien wat er zoal in duurzame fondsen zit en zelden kom je een echt duurzaam fonds tegen. Hierin zitten dan vaak bedrijven als Mastercard, Microsoft, Walt Disney…bedrijven die niet direct de wereld gaan redden. Als het dan wel voldoet aan duurzaamheid is het vaak een themafonds wat dan weer niet divers genoeg is. (zoals je uitlegde in het artikel ‘Beleg eens in…water)

Mijns inziens bestaat er momenteel geen fonds met een brede waaier aan sectoren/thema’s dat werkelijk duurzaam is. Ik heb dan ook enkele maanden geleden jouw goede raad opgevolgd, waarvoor dank.

julus cesar
julus cesar
3 jaren geleden
Antwoord aan  Gunther

Een iet of wat meer ruimer ‘alternatief’ fonds ; triodos sust pionier. Indezelfde adem wortd ook dijkwijls ASN water en milieu genoemd. Te koop als beursgenoteerd fonds.
bekijk ook eens het Belgische cleantech fund; nog een andere benadering van het probleem.

Patrick Claerhout
Patrick Claerhout
3 jaren geleden

Het klimaatakkoord van Parijs (waar Trump uitgestapt is met dezelfde arrogantie als wat recent op de jas van zijn vrouw Melania te lezen was) verplicht de onderschrijvende landen de opwarming tot 2 ° C te beperken. Momenteel stevenen we nog steeds af op 4 ° als we Schroders dashboard (http://www.schroders.com/en/us/professional-investor/insights/economic-views/climate-progress-dashboard-forecasts-global-warming-of-more-than-4c/) kunnen geloven. Als de beleidsmakers hun engagement ooit ernstig nemen zal veel steenkool en olie definitief in de grond moeten blijven zitten.
Gezien beurskoersen van oliebedrijven een weerspiegeling zijn van potentiële omzet en winst bij ten gelde maken van hun totale voorraden, dan dreigt daar een enorme verdamping van aandeelhouderswaarde te gaan ontstaan. Dit in aandelen die ooit als “goede huisvader-aandelen” beschouwd werden (parallel met de bankaandelen voor 2008) en nog steeds in veel beleggingsfondsen sterk aanwezig zijn. Grassrootsbewegingen als 350.org proberen die beweging een duwtje te geven met Divestmentcampagnes (Divest = uitstappen ipv investeren in). Diverse institutionele beleggers blijken al gevoelig te zijn voor deze oproep. Of en wanneer het ooit zo ver komt dat beleggen in klimaatvernietigende bedrijven de gesanctioneerd wordt, weet niemand. Maar net zoals we ons 20 jaar geleden niet konden voorstellen dat roken in publieke ruimtes verboden zou worden en we 10 jaar geleden ons niet konden voorstellen dat diesels uit het stadsverkeer geweerd worden, kan een verandering in beleid hieromtrent er ook plots aankomen.

Karien
Karien
3 jaren geleden

Er zijn zoveel mogelijkheden op dit vlak. Zoals bv. golfenergie. Energie van de golven van de zee die via panelen op of onder die golven in elektrische energie wordt omgezet, om maar één voorbeeld te noemen. Innovatie en investeringen hierin zijn noodzakelijk en de technieken zijn er.
Alleen de goede wil en financiering ontbreekt nog. Ik kijk met volle aandacht uit naar de fondsenlijst in de komende dagen!!

Visbak
Visbak
3 jaren geleden

Oei, dit is een gevaarlijk onderwerp dat alle kanten kan uitgaan. Ik probeer objectief te blijven:
Dat er iets gedaan moet worden aan de opwarming vd aarde en de fosiele brandstoffen vermeden moeten worden, daar is (quasi) iedereen het over eens.
Maar zijn de voorgestelde alternatieven zo goed?
* Kerncentrales sluiten, maar dan gascentrales extra bouwen die veeel meer CO2 produceren
* Idem met diesel wagens. Dat is fout en iedereen wordt terug naar benzine gepusht terwijl die veeeeel meer CO2 uitstoten.
* Hout opstoken wordt ook terug als groene energie gezien… ????
* Elektrische verwarming (accumulatoren) wordt nu ook als slecht gezien, maar tegelijkertijd worden warmtepompen gepromoot (wat in sé ook een elektrische verwarming is).
* De zonnepanelen zijn nu HET groenste alternatief, maar ik voorspel dat ze binnen enkele 10tallen jaren hetzelfde teweeg brengen als de diesel auto’s nu. Op het moment dat de huidige panelen gedegradeerd zijn en die gerecycleerd moeten worden en men “ontdekt” wat een rommel daarin steekt…
* Heel het elektrische gebeuren moet opgeslagen worden op batterijen. Daar al eens over nagedacht wat de impact daar van is? Maar ja dat is ons probleem niet, want voor ons is dat groen, terwijl de vervuiling elders in de wereld blijft. Lees ook bv: https://www.mo.be/analyse/wie-betaalt-de-groene-rekening-van-de-elektrische-auto

De enige echte groene energie is die van waterkracht. Maar met het watervalleke van Coo gaan we er hier in België niet komen.

platin
platin
3 jaren geleden
Antwoord aan  Visbak

Appelen en peren vergelijken is makkelijk.
Een Warmte pomp en verbruik , versus accumulatie verwarming en verbruik.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

10
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x