Ben je nieuw op deze website? Met ruim 800 artikels zou je de bomen door het bos niet meer zien. Met dit artikel geven we je een kaart en kompas zodat je aan de ontdekkingstocht kan beginnen.
Eerst en vooral: deze website gaat over financiële zaken en beleggen. Onze doelgroep is echter niet de hardcore aandelenbelegger, maar gewone mensen die op voorzichtige manier hun geld wel iets meer willen laten renderen. We hebben het daarom vaak over beleggingsfondsen, ook omdat geen enkele andere beleggingssite dat doet.
Ook belangrijk: wij verkopen niets, maar willen je enkel op onafhankelijke wijze objectieve informatie verschaffen. Wij verdienen daar niets aan, onze site is dan ook volledig gemaakt door vrijwilligers met een ietwat vreemde hobby en nog vreemdere nicknames.
Ken je niets van beleggen, dan ben je hier aan het juiste adres. We hebben niet één maar twee cursussen.
De cursus “leren beleggen voor beginners” van Robokat is sterk gefocust op defensief beleggen. Ze gaat over de uitbouw van een portefeuille met o.a. fondsen maar ook met andere effecten zoals obligaties, vastgoedbevaks, tak21,… De lezer moet als huiswerk zijn/haar eigen portefeuille samenstellen.
De cursus “beleggen in fondsen” van Al Fonds vertrekt vanuit een voorbeeldportefeuille die is samengesteld via de selectietechniek van Al Fonds. Ideaal voor wie als beginner snel aan de slag wil en zo ervaring wil opdoen.
Beide cursussen hebben een andere invalshoek, maar leiden uiteindelijk tot hetzelfde resultaat. Neem rustig je tijd om over de loop van enkele weken deze cursussen door te nemen. Je zal dan veel beter onze overige artikels begrijpen.
Omdat veel mensen het erg moeilijk vinden om een eigen beleggingsportefeuille samen te stellen, hebben we enkele voorbeeldportefeuilles samengesteld.
De eerste portefeuille heet het MijnKapitaal Mixerfonds en de doelstelling en de meest actuele versie van “de Mixer” vind je in dit artikel. Het Mixerfonds zal vooral defensieve beleggers aanspreken die misschien niet de tijd of kennis hebben om zo’n portefeuille actief te beheren.
Met deze portefeuille leg je je geld in handen van 10 professionele beheerders, die dit even zorgvuldig beheren alsof het hun eigen geld betreft. Ideaal voor de beginnende belegger of zelfs als vervanging van een vermogensbeheerder. In het menu Portefeuilles>MijnKapitaal Mixerfonds kan je heel wat artikels vinden over deze portefeuille.
De tweede portefeuille heet het MijnKapitaal Flexerfonds en de doelstelling en meest actuele samenstelling vindt je in dit artikel. Het Flexerfonds is bedoeld voor beleggers die toch iets meer risico aankunnen en ook al wel wat ervaring hebben met beleggen in fondsen.
Net zoals het Mixerfonds, behoeft deze portefeuille relatief weinig beheer en laat je alles over aan een 7-tal professionele beheerders.
In het menu Portefeuilles>MijnKapitaal Flexerfonds kan je alle artikels terugvinden over deze portefeuille.
De derde portefeuille heet het “MijnKapitaal Kernfonds” en het basisidee lees je in dit artikel. Het Kernfonds is bedoeld voor wie een fondsenportefeuille wil opbouwen en de nodige tijd wil investeren om die zelf te beheren. In tegenstelling tot de voorgaande portefeuilles kan je hier helemaal zelf aan de slag volgens de kern-satelliet benadering.
In het menu Portefeuilles>MijnKapitaal Kernfonds vind je alle artikels die over het kernfonds zijn verschenen, met o.a. een regelmatige opvolging van de portefeuille.
We hebben dus al heel wat werk voor je gedaan, maar het is zeker niet de bedoeling dat je deze beide portefeuilles slaafs overneemt. We raden je sterk aan om toch je eigen huiswerk te maken, volgens de principes die je in onze cursussen terug vindt. Onze portefeuilles dienen dus vooral als inspiratiebron om je eigen beleggingsportefeuille op te bouwen, de uiteindelijke keuze voor bepaalde fondsen en fondsvarianten moet je nog zelf maken.
Onder het menu fondsen vind je een heleboel artikels over beleggingsfondsen en categorieën van beleggingsfondsen. De artikels zijn heel divers van aard en de geïnteresseerde belegger vindt er ongetwijfeld zijn gading.
Wil je bijvoorbeeld iets weten over grondstoffenfondsen of biotechnologie fondsen, dan ben je hier aan het juiste adres.
Ook onder deze menu’s vind je heel wat gevarieerde artikels.
Zo bespreken we bijvoorbeeld alle Belgische obligaties die op de markt komen, en kom je te weten of een obligatie interessant is of niet.
Maar tak21 spaarverzekeringen en tak23 beleggingsverzekeringen mogen we zeker niet vergeten te vermelden.
Onze artikels over aandelen houden we eenvoudig en begrijpelijk. Geen ingewikkelde toestanden dus.
Bij pensioensparen hebben we het vooral over pensioenspaarfondsen, waarbij we de beste pensioenspaarfondsen even in de schijnwerper plaatsen. We bieden je ook een unieke strategie voor pensioensparen, afhankelijk van je leeftijd.
Gestructureerde beleggingen zijn producten die wel lijken op obligaties, maar waarvan de winst afhankelijk is van een bepaalde formule. Het zijn producten die banken graag verkopen aan defensieve beleggers, omdat ze meestal kapitaalbescherming bieden. Maar vaak zit er toch een addernest onder het spreekwoordelijke gras. We kunnen onmogelijk de honderden producten bespreken die op de markt zijn, maar misschien hebben wij ooit wel een gelijkaardig product besproken als dat wat je bankier je aanbiedt.
Deze artikels handelen over specifieke thema’s zoals de fiscaliteit van beleggen, de belastingaangifte, beleggen in Emerging Markets en beleggen in vastgoed. Je vindt er ook onze opinie artikels en nieuwsberichten.
De screenings en selecties zijn bedoeld voor gevorderden die de zaken in eigen handen willen nemen.
Hoe dit alles precies in elkaar steekt, dat leer je in de cursus van Al Fonds. Maar we vertellen alvast dat de screening een unieke methode is om fondsen te beoordelen, een methode die je nergens elders vindt. Het basisidee is dat je prestaties van een fonds niet mag evalueren op basis van de afgelopen 3, 5 of 10 jaar, zoals op veel websites gebruikelijk is.
Het idee proberen we in dit artikel op eenvoudige manier uit te leggen (ook aanbevolen voor beginners die toch willen weten hoe wij fondsen beoordelen).
De screenings (menu Portefeuilles>Screening) bevatten een heleboel cijfers die je kan hanteren om je eigen fondsen te selecteren volgens je eigen criteria. Hoe je dat precies doet, dat leer je hier.
Zoals je ziet, de honderden artikels vormen een hele boterham. Neem vooral rustig de tijd om met onze site kennis te maken.
Wij vragen maar één ding: indien je deze website nuttig vindt, laat dat dan ook weten aan familie, vrienden en kennissen. Hoe groter ons lezerspubliek, hoe groter de aanmoediging voor ons om met deze site door te gaan.
Ik ben Johan, oprichter van MijnKapitaal.be. Deze website werd opgericht om op een objectieve en onafhankelijke manier financiële zaken bespreekbaar te maken. Op professioneel niveau werk ik als Business Intelligence Consultant voor internationale ondernemingen. Het analytische en communicatieve aspect in combinatie met mijn passie voor economie en informatica laten mij toe om een goed zicht te krijgen op beleggen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Bedankt!
Hartelijk bedankt voor alle interessante informatie op deze site. Als beginnend (klein) belegger leer ik hier elke dag bij. Ik heb mij ingeschreven op de nieuwsbrief maar nog geen paswoord ontvangen.
Alvast hartelijke dank
In je mailbox
Voor een leek goede site! Maar de een begrijpt alles direct, en de ander niet! Spijtig behoor ik tot de tweede groep! Moet toch alles 3 keer lezen, en dan hier nog ambetante vragen stellen. Maar heb dikwijls antwoord gekregen dat ik moet zoekfunctie gebruiken op de site. Maar ik ben toch blij dat deze mensen die deze site onderhouden, in gezien hebben dat men soms ” Door het bos de bomen niet meer ziet ” Top site ben ook begonnen met mixfonds. Had de blog al eens in 2012 waargenomen, maar nu sinds een paar weken dagelijks bezoeker. Wat ik me wel af vraag is, dat we nu eigenlijk in de watten gelegd worden hier, kwestie uitleg en aanbieden van tips, en wij dit gewoon zijn. Wat als morgen beslist wordt dat de blog stopt? Dan gaan er veel leken zoals ik zijn houvast kwijt zijn. Wan beleggen vind ik nog altijd iets voor specialisten! Thanks alle medewerkers. Zalige Pasen
Je hoeft zeker niet te vrezen dat we stoppen, lees de volgende reacties (onderaan het artikel) maar na. https://www.mijnkapitaal.be/thema/nieuws/mijnkapitaal-opnieuw-een-jaartje-ouder/comment-page-1/#comment-9070 Zalig Pasen!
Zeer interessant ! … ik ben een beginner en neem nu nog wat tijd om hier de nodige info te nuttigen
Uitstekend werk!
Aan de hand van jullie systeem een FIP opgestart met 6 fondsen, waarvan 4 uit mixerfonds en 2 uitstapjes richting Azië. Beleggingshorizon is zo’n 18 jaar (spaarpot voor zoontje).
Aan de hand van dit artikel, ga ik ook es grasduinen in m’n pensioensparen. Als dertiger is een pensioenspaarverzekering misschien niet dynamisch genoeg.
Ik weet niet of het haalbaar is, maar diezelfde oefening op een beperkt groepje aandelen zou me echt plezieren.
@ Al Fonds : “de stoplossdrempel waarschuwt je om te verkopen” : ik ben niet zeker of ik dit goed versta, als de koers daalt beneden je SL-drempel, worden je stukken dan niet automatisch verkocht vooraleer dat je gewaarschuwd wordt ? Ik zou een “waarschuwing” (vóór mogelijke verkoop) inderdaad interessanter vinden. Trouwens, ik heb al gepoogd een fonds te kopen met behulp van een limietorder doch dit lukte niet. Gaat dit bij bepaalde banken wel ? Zelfde vraag voor het toepassen van een stoplossdrempel bij fondsen ?
Automatisch gaat het inderdaad niet (behalve in Tak23 bij sommige verzekeraars). Je dient zelf het order in te geven. En eigenlijk is dat maar goed ook want ik hou niet zo van die automatiekskes. Soms maar net over de limiet en verkocht. Limietorders kunnen volgens mij zelfs niet in TAK23. Je systeem geeft dus een signaal en jij beslist. Ik zie dat jij ook graag zelf de leiding in handen houdt en dat niet laat overnemen door een domme machine.
Hartelijk dank voor uw vlug antwoord Al Fonds ! Inderdaad hou ik er niet van eruit gegooid te worden zodra de limiet efkens wordt overschreden. Bijkomend : 1) Kan men bij de onlinebanken altijd zo’n stoplossdrempel opgeven ? 2) Op welke manier ontvangt men de waarschuwing in het algemeen ?
Ik had al geschreven dat het niet automatisch ging, maar daarmee waarschijnlijk niet duidelijk genoeg geweest: een stoplossdrempel ingeven bij een broker is niet mogelijk zodat je ook geen waarschuwing gaat krijgen. Je dient dat in een eigen systeem op te volgen en als het fonds door de drempel gaat, dien je een verkooporder in te geven
Het is een aanrader om de hierboven beschreven cursussen door te nemen. Je leert er o.a. hoe je een fondsenportfeuille zelf kan opvolgen.
Daaraan ben ik begonnen, als vakantieliteratuur. De vakantie is evenwel al om…
Ben jullie ongeveer 1, 5 maand aan het volgen en zal dit blijven doen. Interessante artikels en op een neutrale manier weergegeven. Proficiat en blijven doorgaaaaaaaaan……!
Nice!! Bedankt.
Vermits dit toch het wegwijsartikel is, is deze vraag hier mss wel op zijn plaats. Ik heb al wat gezocht maar vind nergens het artikel waar je de filosofie achter de tweewekelijkse verhoging met 0,125% van de trailing stoploss uitlegt. Ik denk wel dat ik het weet/versta, maar wil het toch graag zeker zijn, zodat ik het op de juiste manier toepas in mijn portefeuille.
De fondsen die sterk stijgen, die vallen erg goed op: daar dien je bijna om de veertien dagen de stoplossdrempel te verhogen. Dan de fondsen die in vrije val zijn: de stoplossdrempel waarschuwt je om te verkopen. Maar dan zijn er fondsen die terplaatse blijven trappelen: je kan dat natuurlijk telkens gaan berekenen maar dat is werken (en daar wordt je moe van). Gemakkelijker is de stoplossdrempel elke halve maand verhogen met 0,125% (x24 =3% op jaarbasis): zo gaat de stoplossdrempel je ook verwittigen dat er een fondsbeheerder in ’t slaap gevallen is.
Mooi werk jongens! Zoals altijd duidelijk en vrijblijvend. Keep up the good work.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be