About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

93 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ronny
Ronny
5 jaren geleden

Bij medirect kan je het fonds carmignac investissement latitude (LU1046327000) als sicav aankopen. In de flexer hebben jullie de de gewone investissement (FCP) zitten. In het eerste zit 17% cash en wordt onder de mixfondsen gecatalogeerd, het 2de heeft 10% cash en is een aandelenfonds. Het latitude fonds heeft volgens de screening duidelijk minder volaliteit. Beide fondsen lijken mij in dezelfde bedrijven te investeren. Welk fonds zou jullie voorkeur dragen als aanvulling op de mixer? Of komt het hiervoor nu in aanmerking?

Ronny
Ronny
5 jaren geleden

zijn dit dan 2 dezelfde fondsen? Als je het rendement bekijkt zit er toch wat verschil en volaliteit op. Ik zie wel dat bij de latitude sicav de kosten bijna 1% hoger liggen.

Jurgen
Jurgen
6 jaren geleden

Oeps, sorry … dit was mij even ontgaan. Maar het verklaard ook waarom ik het artikel niet direct kon terugvinden. Ik zie dat er ondertussen ook een waarschuwing bovenaan staat. Goed werk mannen !

Robokat (Carl De Ridder)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Jurgen

We laten die oude artikels staan, omdat we niet te beroerd zijn om te tonen dat de portefeuille evolueert volgens “voortschrijdend inzicht”. Bvb. het was pas later dat we zijn gaan inzien dat erg volatiele mixfondsen weinig of geen meerwaarde boden, maar wel grote nadelen hadden.

Maar een kleine waarschuwing was inderdaad wel op zijn plaats.

Jurgen
Jurgen
6 jaren geleden

Ik ben toch even verrast door dit artikel. In jullie xls-files met mixfondsen vind ik plots niets meer terug van bv. Flossbach von Storch, toch wel een fonds dat jullie in de mixer opgenomen hebben. Van mening veranderd ? Volgt er een aanpassing aan jullie mixer ? What’s wrong ?

Robokat (Carl De Ridder)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Jurgen

Bovenstaand artikel dateert van januari 2014 en bevat deze fondsen nog niet.
Ook de volatiele fondsen die je hierboven vindt, zijn inmiddels afgevoerd wegens te volatiel en te weinig meerwaarde.

Hier vind je de huidige samenstelling van de mixer.

Jens
Jens
6 jaren geleden

Bij MeDirect kan je de beschikbaarheid online checken, ook als je geen klant bent.
http://www.medirectbank.be/nl-be/beleggen/fondsen/zoeken

M&G stond dit weekend in het aanbod. Minimum startbedrag was €1000, maar verdere stortingen waren al mogelijk vanaf €100. Nu vind ik het inderdaad niet meer terug.

Jean-louis Beeken
6 jaren geleden

een vraagje is M&g optimal income nu te verkrijgen bij medirect of weet u al wanneer dank u

bvdv
bvdv
6 jaren geleden
Antwoord aan  Jean-louis Beeken

M&G Optimal income was (is) idd te verkrijgen bij medirect, maar vandaag vind ik het niet meer terug via hun fonds navigator? Er was (is) wel een minimum instap van €1000.

Dieter
Dieter
6 jaren geleden

Heel interessante website & insteek! Enkele vraagjes::

* AM3 & AM5: Gebeurt dit elke maand of elk kwartaal? Ik vond dit niet direct terug.

* Deze oefening is puur statistisch? Of wordt er ook effectief geanalyseerd?

* Verder had ik graag deze oefening ook es gezien op aandelen? Is dit mogelijk/haalbaar?

Keep up the good work!

Dieter

toon
toon
6 jaren geleden

Ik heb rabo en medirect, daar kan je al de genoemde fondsen aankopen…

gr, toon

Geert
Geert
6 jaren geleden

Dan denk, ik het voorlopig bij 2 te houden. Is het bij BINCK bij het intekenen duidelijk wat je kosten gaan zijn?

Geert
Geert
6 jaren geleden

Hallo,

bij de samenstelling van mijn core mixer fondsen lijst kom ik tot dit resultaat.

FR0010135103 Carmignac Carmignac Patrimoine A EUR kap
LU0431139764 Ethna Ethna Aktiv EA kap
LU0243957239 invesco Invesco Pan European High Income Fund Class A Accumulation
FR0000401366 Rouvier Rouvier Patrimoine
LU0284394235 DNCA DNCA Invest Eurose Class A shares EUR
LU0171283459 BlackRock BlackRock Global Funds – Global Allocation A2 (EUR)

Mijn plan was om zoveel mogelijk via Rabo aan te kopen en de rest via DB. Echter, met deze 2 kom ik er niet. Ik zou Binck toevoegen dan. Maar dan heb ik 3 brokers. Is dat niet wat veel van het goede?

Binck vind ik persoonlijk ook de minst duidelijke: het is ofwel een transactiekost ofwel een instapkost. Het bewaarloon is dan wel gratis (in vergelijking met DB waar je 8euro/jaar/fonds max 80 betaald)

Wat hebben jullie gedaan?

Peter
Peter
6 jaren geleden
Antwoord aan  Geert

De combinatie Rabo en MeDirect – beiden nauweljiks (Rabo) tot geen (MeDirect) kosten – lijken mij perfect voor de doorsnee fondsenbelegger.

TK14
TK14
6 jaren geleden

Vandaag vernomen van Rabobank dat zij eerstdaags het fonds Invesco Pan European High Income (uit de lijst van iets volatielere mixfondsen) gaan aanbieden, doch wel de distributieversie met Isin: LU0794790716. Dit fonds zou 4 maal per jaar een dividend uitkeren. Zoals ik op Morningstar kan zien, bestaat deze distributieversie pas sedert midden 2012 en zijn de samenstelling en de rendementen van dit fonds op het eerste zicht identiek aan dit van de kapitalisatieversie, of zie ik iets over het hoofd…? Ik heb in december 2013 al voor de helft van het totale aankoopbedrag voor dit fonds (binnen mijn mixerfonds) de kapitalisatieversie aangekocht bij BinckBank (nog voor de wijziging van de kostenstructuur daar en toen nog zonder kosten uit de kernselectie). Is het een goed idee om voor de andere helft van het te besteden bedrag voor dit fonds de distributieversie aan te kopen bij Rabobank zonder kosten (hetgeen ook meer de mogelijkheid geeft om gespreid in te stappen in dit iets volatieler fonds), al is het maar omdat ik – daar waar mogelijk – niks meer wil bijkopen bij Binck omwille van de hoge kosten…

TK14
TK14
6 jaren geleden

Al Fonds,
Dat van die 100€ kwijtspelen klopt en daar ben ik me ook bewust van… Eens te meer vind ik het daarom niet onbelangrijk – en zeker met fondsen met een hogere volatiliteit – om gespreid te kunnen instappen, en daar wringt nu net het schoentje met de hoge kosten bij BinckBank: indien ik 1500€ in dit fonds wil investeren dan is 12,75€ aankoopkost inderdaad nog geen 1% bij een eenmalige aankoop, maar hierbij neem ik toch een groter risico (en hoe volatieler het fonds, hoe meer risico) dat ik juist op de top heb gekocht en veel sneller opgezadeld zit met bv. 100€ verlies dan dat ik in 3 of 4 keer gespreid aankoop, maar wanneer ik bij deze gespreide aankopen telkens 12,75€ aankoopkost dien te betalen, dan knaagt dit toch al wat aan het rendement… Bovendien steekt de vaste transactiekost van eveneens 12,75€ me echt pas tegen, eens te meer wanneer je bv. na enkele jaren een fonds (dat zeer goed gepresteerd heeft en een te grote omvang heeft gekregen binnen je port) wat wil afbouwen in een paar keer, dan dien je telkens opnieuw kosten te betalen. Als je alles dan optelt… Voor core-fondsen, meestal aangekocht voor een groter bedrag voor langere jaren en die de basis van je port vormen, zou ik er nog mee kunnen leven, maar voor satelietfondsen, die je voor een kleiner bedrag aankoopt en bv. niet boven de 5% van je port wil laten uitstijgen, vind ik de kostenstructuur van Binck tegenwoordig echt duur en niet geschikt. Denk je dat hierin in de nabije toekomst mogelijk verandering in komt bij Binck? Ik overweeg het om mijn port bij Binck (een tiental fondsen) over te dragen naar Rabo en Keytrade en eventueel, voor de fondsen die ik bij deze niet kan onderbrengen, klant te worden bij MeDirect (waar blijkbaar alle fondsen die ik heb worden aangeboden)…

Ter info: in tegenstelling tot wat ik gisteren nog in een ander topic over het Mixerfonds las, is Rouvier Patrimoine nu wel te verkrijgen bij MeDirect; het staat gewoon in de lijst…

Robokat (Carl De Ridder)
6 jaren geleden
Antwoord aan  TK14

Lees ons artikel over kapitalisatie versus distributie voor de fiscale aspecten. Bij fondsen met vooral aandelen is kapitalisatie een must, in het rekenvoorbeeld van het artikel betaal je 5 maal meer RV op een distributievariant. Bij overwegend obligaties is distributie interessanter.

Het IPEHI bevat momenteel maar 17% aandelen, dus is distributie momenteel interessanter. Dat kan morgen natuurlijk anders zijn want het is een mixfonds.

TK14
TK14
6 jaren geleden

Robokat,

Bedankt om me hierop te wijzen. Ik ben even gaan opzoeken en blijkt dat IPEHI voornamelijk belegt in Europese hogerrentende schuldpapieren en, in mindere mate – nl. voor max. 30% – in aandelen. In dit geval zal het distributiefonds dan wel voordeliger zijn…
Nog een vraagje, want ik ben zo niet vertrouwd met distributiefondsen: als ik het goed begrijp worden de opbrengsten van de schuldpapieren uit het fonds uitgekeerd (in dit geval 4x per jaar) terwijl de koersstijgingen van de aandelen in het fonds blijven (niet worden uitgekeerd)? Klopt dit?

Robokat (Carl De Ridder)
6 jaren geleden
Antwoord aan  TK14

De dividenden van aandelen en obligaties worden uitgekeerd. Koersveranderingen (het kan ook dalen!) van die effecten blijven in het fonds.

Jean-Claude
Jean-Claude
6 jaren geleden

Dag Robokat ,

Ik dacht juist tegenovergestelde .

Mixfondsen met vooral aandelen leveren op termijn , in princiep , hun meerwaarde op door het stijgen van aandelen van de fond .
Deze word dan 25% belast tesamen met de gekapitaliseerde dividenden bij het verkopen .
Ik dacht dat ik met de distributie variant de belasting op meerwaarde van de aandelen kon vermijden en alleen iedere jaar 25% op de dividende van de fond betalen .
Voor mixfondsen met vooral obligaties , dacht ik ,dat de meerwaarde van de fond praktisch alleen door de interessen van de obligaties gegenereerd werd . (in de huidige lage rente toestand is er weinig of geen meerwaarde van de fond te verwachten van de obligatiekoers en volgens mij , meer kans op minderwaarde ) de belasting van 25% op het “opbrengst” van de fond zou daardoor zo wiezo moeten betaald worden aan de distributie of aan het verkopen van de fond .
Daardoor zou , volgens mij de kapitalisatievariant niet veel nadeliger zijn (op fiskaal gebied ) dan de distributie en natuurlijk veel komfortabler
Ben ik fout ?
Is eindelijk de beste oplossing niet een mix basis portefeuille met 100% obligaties fondsen in distributie of kapitalisatie variante naar keuze waar u in beide keuz 25% op de opbrengst betaald , gepaard met 100% aandelen fondsen in kapitalisatievariante waar u geen belastingen betaald aan de uitgang van de fond ?
Natuurlijk stappen wij uit de philosophie “mixfondsen” , en zulke beheer neeemt mischien meer tijd in beslag om het evenwicht van de mix te behouden maar er is toch op deze wijze veel te besparen denkt u niet ?
Is een ander oplossing niet heel defensieve mixfondsen in distributievariante paren met heel aggressieve mixfondsen in kapitalisatievariante ?
Zoals u het vroeger schreef is het doel van deze blog hier niet de fiscaliteit te optimaliseeren maar het is toch een zeer belangrijk element op lange termijn als de fond b.v. aan 2 of 3 maal zijn aankoopswaarde verkocht word .

Dank u voor het lezen van deze kommentaar en nog eens sorry voor mijn nederlands ;-))

J.C.

Robokat (Carl De Ridder)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Jean-Claude

De meerwaardebelasting op een fonds is enkel van toepassing op het obligatiegedeelte. Op het aandelengedeelte wordt er nooit een meerwaardebelasting toegepast. Verkoop je een kapitaliserend aandelenfonds , dan er is geen belasting op de gekapitaliseerde dividenden van de aandelen noch op de meerwaarde. Juist daarom is een kapitaliserend aandelenfonds fiscaal veel interessanter, want op de distributieversie betaal je wel 25% RV op de dividenden.

lop
lop
6 jaren geleden
Antwoord aan  TK14

uw isin is verkeerd Invesco Funds – Invesco Pan European High Income Fund Class A Quarterly Distribution = LU0243957312 bestaat al sinds 2007

TK14
TK14
6 jaren geleden
Antwoord aan  lop

Bij Rabo stond wel degelijk de Isin LU0794790716 vermeld in de fondsenlijst en ze lieten weten dat het dividend 4 maal per jaar werd uitgekeerd… Bij opzoeking blijkt inderdaad dat het fonds met deze Isin inderdaad slechts jaarlijks een dividend uitkeert; het fonds met uw Isin is inderdaad het fonds dat om de 3 maanden dividend uitkeert. Juist nog even gecheckt bij Rabobank, maar het fonds staat er nog niet tussen; gisterennamiddag heeft het amper een uurtje in de fondsenlijst gestaan en wel degelijk met de Isin LU0794790716, maar toen was het plots verdwenen. Misschien stelde men toen zelf vast dat het om het verkeerde fonds ging… We zullen eerstdaags weten welk type men juist aanbiedt.

Peter
Peter
6 jaren geleden

Ter info: MeDirect is écht wel te overwegen om je fondsen bij aan te kopen. Ik lees in het fondsen magazine van Test-Aankoop dat je bv. de fondsen van Carmignac bij MeDirect kan aankopen zónder de gebruikelijke 1% instapkosten die je (minimaal) overal elders moet betalen.
Ik ga mij daar ook eens een klantenaccount aanmaken zie. Tot dusver kocht ik mijn maandelijkse Carmignac Patrimoine stuks (gespreid instappen weet je wel) via Rabobank.be.

Harm
Harm
6 jaren geleden

En wat vinden jullie van volgende fondsen voor in het mixerfonds.
BE0949074265 private invest best managers kap
LU0599946893 DWS concept Kaldemorgen LC

Pascal
Pascal
6 jaren geleden

waar best Ethna Aktiv EA Dis aankopen ( LU0136412771 ) Zurich of Frankfurt ? heeft te maken met kosten ? staat waarschijnlijk ergens tussen , maar met zoekfunctie niet gevonden , daarom via deze weg

golddigger
golddigger
7 jaren geleden

Conc DJE Alpha Rent GL DWS Kap € is toch te verkrijgen in België: bij Medirect.

evita
7 jaren geleden

Ik vond het interessant om die 3 EM-fondsen, die ik verkocht heb, toch samen in 1 portefeuille te steken
Ik sta vanaf het moment dat ik ze gekocht heb in mei tot op vandaag op een verlies van 17 % !
Ben benieuwd naar wat er verder gaat gebeuren.

Vino
Vino
7 jaren geleden

Mijn reactie op Al Fonds 14-1 20.43 die ik postte op 15-1 onge 13.15 is blijkbaar de mist ingegaan op het ogenblik dat de reactie van Robocat online kwam, geen erg !! Heb nu nog een andere vraag.
In mijn zoektocht naar nog goede mixfondsen kwam ik uit bij :
JPMorgan Investment Funds – Global Income A (div) – EUR (LU0395794307)
Vraag me een beetje af of dit mixfonds niet aan de aandacht ontsnapt is. Weet dat het pas in 2008 gestart is ,maar toch !
De behaalde rendementen zijn toch behoorlijk :
2009 1010 2011 2012 2013
30,3 11,8 -1,6 15 8,4%
Misschien is er een foutje geslopen in het exel bestand met rendementen, hier worden volgende cijfers vermeld :
25,56% 6,96% -5,44% 9,92% 2,97%

Ook als je kijkt naar de verhouding aandelen/ obligaties en vervolgens naar de regioverdeling lijkt me dit een fonds om aan te kopen !
Vergis ik mij of zie ik iets over het hoofd ??

Yves
Yves
7 jaren geleden

geen probleem Franklin biotechnologie discoverie A Acc LU0109394709. Heb het begin september gekocht.

Yves
Yves
7 jaren geleden

ik heb mijn eerste fondsen half mei gekocht, en heb nu nog een klein verlies. Heb Aberdeen EM nog niet verkocht. Tot nu toe lees je veel op de blog over wanneer verkopen als het slecht gaat. Daarom eens het tegenovergestelde: 1 van mijn satelliet fondsen staat momenteel op +20% maar is een redelijk volatiel fonds. Kan ik nu best winst nemen, wachten op een dip en terug instappen of verder afwachten?

evita
7 jaren geleden

@jhn: ja, ik zie toch een merkelijke verbetering in mijn port ! We zijn op een slecht moment gestart en zijn nu nog geen 8 maanden bezig.
In augustus 2013 stond ik op een verlies van 5,42% en vandaag is dat nog 0,70%.
Ik heb wel die 3 EM-fondsen ( zoals Al Fonds hier heeft aangegeven) verkocht met verlies.

Jhn
Jhn
7 jaren geleden
Antwoord aan  evita

Bij mij een gelijkaardig scenario, ben wel voluit voor US en EU aandeelfondsen gegaan. Die renderen nu volop. Heb hier al eens een lijstje gepost met codes. zat er op tijd in blijkbaar.

Herman
Herman
7 jaren geleden

Ik was eens aan het nakijken op morningstar voor uitgebreide info over de geselecteerde fondsen, blijkbaar worden een aantal van de opgegeven fondsen niet door hen gevolgd. Waar kan je nog dat soort info vinden ? ik was aan het lezen in de lessen van robokat dat je op deze manier een eventuele selectie moet afwegen. Nog een andere ‘ misschien domme vraag, is over me direct, ik heb hier ook gelezen dat zijn geen instap of uitstapkosten aanrekenen, hoe komen ze dan aan hun inkomsten ? ik kan me moeilijk voorstellen dat ze het voor de liefdadigheid doen.

vanhove
vanhove
7 jaren geleden

Zeer interessante website, zelf ga ik mijn eerste stappen op de beurs zetten.
Ik heb een beperkt budget (2000 euro) die ik zou willen investeren. Ik zou van 4 van die mix fondsen aankopen om de extra kosten te drukken.
Acht U het verstandig om dit te doen of is het bedrag te klein in verhouding met de kosten. Ik zit bij brinckbank.
Het geld heb ik voor 15jaar niet meer nodig, mijn kapitaal zal per jaar met 750 euro aangroeien.
Doen of laten?

Kevin Gardedieu
Kevin Gardedieu
7 jaren geleden

Starten met 2000€ is genoeg, zo ben ik ook begonnen. Maar als je 4 fondsen koopt betaal je 4×12.5 = 50€ + nog ens 50€ bij verkoop => 100€ van de winst is al verdampt. Dus kiezen tussen pest en cholera!

Luc
Luc
7 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin Gardedieu

Bij Rabobank vind je ook topfondsen en de meeste zonder kosten.
Ik ben er een heel tevreden klant: uw 5% gemaakte kosten steek ik in mijn eigen zak.

evita
7 jaren geleden

Ik zit nu met het ‘MijnKaptitaal Kernfonds Neutraal’ met 10 fondsen op een verlies van 0,74 % !
Dat komt goed, zeker weten ! We gaan vooruit !

Jhn
Jhn
7 jaren geleden
Antwoord aan  evita

@evita: zie jij in uw port een verbetering de laatste 3 maanden

evita
7 jaren geleden

Ik vind dat ‘ MijnKapitaal Kernfonds Neutraal ‘ evenwichtig is samengesteld ! In een evenwichtige portefeuille horen toch aandelenfondsen, vind ik !

Phjo
Phjo
7 jaren geleden

@alfonds: ethna heeft zijn aandelenblootstelling in januari opgetrokken tot net boven 30%, komende van 19% eind vorig jaar. Reden? Gebrek aan alternatieven in bondsmarket.

evita
7 jaren geleden

Ik ga mij voorlopig houden aan het ‘ MijnKapitaal Kernfonds Neutraal ‘.
De fondsen overlappen toch elkaar !

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  evita

Uiteindelijk is het logisch dat deze portefeuilles elkaar overlappen. Het is niet alsof we alles plots overboord gooien, maar we proberen wel stelselmatig verbeteringen aan te brengen.

Vino
Vino
7 jaren geleden

De werking van de mixfondsen, hierboven door jou vermeld, zijn dan wel extreem toegepast door R Valor C,
Assetverdeling % Long % Short % Netto
Aandelen 89.08 0.00 89.08
Obligaties 1.28 0.00 1.28
Kas/ geldmarkt 8.85 0.34 8.52
Overig 1.21 0.09 1.12
Letterlijk blijft dit een mix-fonds. Met maar 1,28% obligaties zou ik het in praktijk het een aandelenfonds noemen !!
AL Fonds : soms zie ik vrij hoge percentages bij Kas/geldmarkt, wat walt allemaal onder die noemer ??

Al Fonds
Al Fonds
7 jaren geleden
Antwoord aan  Vino

De keuze tussen obligaties en aandelen ligt gewoonlijk helemaal bij de beheerder. Sommige fondsen hebben wel een reglement dat die keuzes beperkt: bijv Carmignac Patrimoine = max 50 % aandelen.
Dat de beheerder van R Valor extreme posities durft innemen, weerspiegelt zich duidelijk in de volatiliteit.

Kas/geldmarkt : cash en monetaire fondsen ( = heel korte termijn ). Dat er bij de meeste fondsen vrij hoge cashposities werden ingenomen, is 1° een manier om de risico’s te beperken en 2° om te kunnen profiteren van opportuniteiten.
Zoals je waarschijnlijk opgemerkt hebt, hebben de beurzen de laatste twee dagen een serieuze tik gekregen: misschien gaan de beheerders nu “goedkope” aandelen opkopen om alzo te profiteren van die prijsdalingen. Er zijn er toch nog die in de solden op koopjesjacht gaan…

Yves
Yves
7 jaren geleden

ik zou nog iets willen vragen ivm de rendementen. Aangezien het mixfondsen zijn, zitten we ook met een gedeelte obligaties. De screenings van AF (ook die op de langere termijn) zijn altijd met een dalende rente geweest. Indien de rente nu zou beginnen stijgen hebben de mixfondsen hier dan geen last van? Als je kijkt hoe moeilijk (pure) obligatiefondsen het nu hebben bv Amundi obli inter.

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Yves

Het is natuurlijk aan de fondsbeheerder om de juiste keuzes te maken. En je moet er van uitgaan dat er altijd wel één of twee een foute keuze maken. Daarom is spreiding over minstens 6 mixfondsen vrij belangrijk.
We houden de mixfondsen ook inhoudelijk in het oog en zien dat die zich momenteel vrij goed indekken tegen rentestijgingen. Binnenkort meer daarover.

Jhn
Jhn
7 jaren geleden

Ik ga deze methode aan mij laten passeren, ik zit op dit moment in nog een van jullie vorige voorbeeld portefeuilles. Veel geluk, ik hoop dat deze keer wel lukt om winst te maken.
Veel succes aan alle mixers.

Jhn
Jhn
7 jaren geleden

Beide eigenlijk, met winst heb ik nog niks verkocht.
Met verlies wel, om te grote verliezen van mijn domme stoten te voorkomen.
Leerschool 🙂
Nu gaat het beter en heb ik blijkbaar een goede port dat het goed doe

Hans
Hans
7 jaren geleden

Heel interessant. Maar ik wil toch nog eerst begrijpen wat de kosten zijn om een dergelijke portefeuille op te starten. Hoe vind ik nu de beste (goedkoopste ?) bank of andere om deze fondsen aan te kopen ? Enig advies ?

verondegraeve@gmail.com
verondegraeve@gmail.com
7 jaren geleden

Wat betenen de andere codes als W en o in de tabel van de mixfondsen

S betekent stijgend, maar W en o ?

Stein
Stein
7 jaren geleden

Beste Al Fonds,

Ik ben heel positief over jullie moedige oefening. Oefening is eigenlijk een te banaal woord. Echt chique dat jullie die ervaringen willen delen en daar zo veel tijd in stoppen.
Ik heb echter een vraag omtrent uw Mixerfonds. Het Rouvier fonds is een Frans FCP, net zoals bij Carmignac Patrimoine.. Die laatste heeft daar speciaal een simulator voor, maar dat zie ik niet op de website van Rouvier. Het is dus wel een fonds met mooie prestaties maar hoe kan men dat als leek dan gaan aangeven in z’n belastingaangifte?

jipi
jipi
7 jaren geleden

Volgens Morningstar bestaat de Dis variant van JP Morgan investment funds sinds 11.12.2008. Dus juist 5 jaar.

Kleine Garnaal
Kleine Garnaal
7 jaren geleden

Beetje vreemd dat deze ontbreekt in de volatiele lijst: LU0740858229 (Kap) LU0395794307 (Dis) – JPMorgan Investment Funds – Global Income A (div) – EUR – Gemengd neutraal risico internationaal

Vowani
7 jaren geleden

@Al Fonds: veel dank voor deze update!

juluscesar
juluscesar
7 jaren geleden

AF nogmaals erg bedankt voor het werk; ondertussen is er volop beweging op de beurs….

Waar ik wel niet niet helemaal aan uit geraak is die ‘concept’-fondsen.
Ik zie dat er ééntje bijstaat niet te koop Belgenland.
Is er een reden waarom ik niet direct DJE concept zie in jouw lijsten of keek ik erover ?
LU0124662932

lucca
lucca
7 jaren geleden

Ik ben ook wel nieuwsgierig naar dit DJE Concept fonds. Als ik het goed begrijp heeft de fondsbeheerder de volledige vrijheid in het % aandelen/obligaties of wat dan ook. Heeft in ieder geval tamelijk gepresteerd in 2008.
Vreemd wel dat er geen info te vinden is op morningstar.be of nl en toch gewoon kan gekocht worden bij MeDirect…

BertBert
7 jaren geleden

Heel interessant, ik probeer mijn eerste stappen te zetten en dit defensieve mixfonds is wel een goede aansluiting op wat ik zoek. Een korte vraag: Is Invesco Funds – Invesco Balanced-Risk Allocation Fund A (LU0432616737) uit de selectie verdwenen? Die zat nog in de allereerste selectie van 6 maar nu zie ik hem niet meer terug.

Kleine Garnaal
Kleine Garnaal
7 jaren geleden

Zeer blij dat jullie de Invesco eruit gehaald hebben.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

93
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x