Opgepast: dit artikel is verouderd. Voor de actuele samenstelling van het mixerfonds, raadpleeg dit artikel hier (link).
Ik had jullie al beloofd dat er meer kwam over ons Mixerfonds, wel ziehier !
Vermits het de bedoeling is dat iedereen het kan gebruiken, willen wij het ook zo gemakkelijk mogelijk maken. Het ene fonds was bij de ene distributeur niet verkrijgbaar, het andere bij een andere dan weer niet: wij trekken daarom de mogelijkheden open naar 14 fondsen zodat je waarschijnlijk altijd wel bij één fondsenaanbieder je gading zal vinden. Het is immers te gek dat je als starter je investeringen moet gaan spreiden over twee rekeningen. Ook als je weinig tijd kan besteden aan je beleggingen dan kan zo’n spreiding alleen maar tijdverlies zijn en extra beheer met zich meebrengen.
Wij raden ten stelligste aan om van die 14 fondsen in onze lijst er minstens 6 aan te kopen en dit voor ongeveer dezelfde bedragen. Kan je ze niet allemaal onmiddellijk aankopen, begin dan misschien al met diegene die in de kolom Code een S achter hun naam hebben. Het momentum is daar stijgend. Meer dan 6 fondsen is zeker geen bezwaar: eigenlijk hoe meer, hoe veiliger ! Kan je er bij jouw aanbieder geen 6 vinden, dan is het spijtig genoeg wel hoog tijd om een bank te vinden met een aanbod dat groot genoeg is.
Ben je al geen starter meer en vind je deze reeks te braaf, dan raden wij je aan om bijvoorbeeld 80 % van je te investeren bedrag over zo’n 6 à … fondsen te verdelen. Ben je een erg dynamische belegger, ben je erg creatief of heb je de tijd om de zaken van nabij op te volgen dan is 60 % misschien aan te raden. Weet je dat je mogelijkheden in de toekomst ruimer gaan worden, dan kan je nu misschien al voor 100 % gaan en later de satellieten lanceren of deze mixfondsen gewoon verder opbouwen. Daar komen we binnenkort zeker op terug.
Ook als je al een portefeuille hebt, dan leggen wij eerstdaags uit hoe je die kan ombouwen zonder alles buiten te gooien en weer opnieuw te beginnen.
Zoals je merkt kan ons Mixerfonds een volledige oplossing bieden of een aanloop naar, gewoon de ruggengraat van jouw beleggingsportefeuille.
Wil je nog eens terug de allereerste start gaan lezen: dat kan hier.
Wil je nog eens lezen waarom ook Robokat het een goed idee vindt: dat kun je hier.
Met de regelmaat van een klok krijgen wij vragen om voor iemand een persoonlijke portefeuille samen te stellen of minstens een bestaande portefeuille te beoordelen. Dat kan echter niet omdat wij daar 1° geen toelating voor hebben en 2° het ook niet zouden kunnen: wij kennen jou en jouw mogelijkheden en verzuchtingen onvoldoende om dat op een degelijke manier te doen.
Regelmatig krijgen wij ook emails van mensen die men overtuigd heeft dat fondsbeheerders duur zijn en op de lange termijn hun benchmark toch niet kunnen verslaan, dat niemand weet welke fondsen het goed gaan doen en dat je dus beter af bent met trackers. Als je daarmee een goede spreiding en de juiste allocatie uitdoktert met een minimum aan overlapping, dan ga je zeker betere resultaten boeken ?
Ik vraag je om die stellingen die hierboven gedrukt staan, nog eens te overlopen en eens diep na te denken. Da’s toch een contradictio in terminis of in ‘t Nederlands: een gezegde dat zichzelf tegenspreekt. Is die radde verkoper zo hypocriet of overschat die zichzelf of zijn team dan zo dat hij gelooft dat hij of zijn team dan wel kan wat die professionele beheerder niet zou kunnen. Of heeft die jou kunnen doen geloven dat jij dat allemaal zelf gaat kunnen met hier en daar wat te lezen en te googelen zodat hij aan jou zijn trackers kwijt kan ? Want hij heeft verkocht en jij blijft met het risico zitten …
Wij stellen je een doe-het-zelf alternatief voor want wij denken dat je met minstens 6 goede wereldwijd gespreide mixfondsen een goed gediversifieerde portefeuille kan opzetten met een beneden gemiddeld risico. De allocatie wordt dan volledig gedaan, niet door één, maar door minstens 6 internationaal gerenommeerde fondsbeheerders en vervangt zo het advies van dure beleggingsadviseurs of dure private bankers. De opvolging van dergelijke portefeuille zal weinig inspanning vergen en is dus ook aangepast voor mensen die weinig of geen ervaring hebben met beleggen. Keuzes hoef je niet te maken en zo ook is het niet noodzakelijk dat je echt de marktevoluties opvolgt.
Hier heb je onze uitgebreide lijst: onze voorkeurfondsen hebben wij in vetjes gedrukt:
Ik ontving een aantal opmerkingen die mij vertellen dat deze lijst met alle mogelijkheden te ingewikkeld is. Onderaan voeg ik de opgesplitste lijsten toe om het je te vergemakkelijken:
Als er zich in de toekomst andere fondsen aanbieden of fondsen hun verwachtingen niet kunnen waarmaken, dan gaan we je dat zeker meedelen.
– Het Ethna -fonds in de tabel is de distributievariant. Heb je liever de kapitalisatievariant dan kies je voor LU0431139764. Ik denk gezien te hebben dat deze laatste makkelijker te verkrijgen is.
– Ik heb er enkele fondsen tussen laten staan en die in een andere kleur gezet: het fonds van Capfi Delen ( zowel kap als dis ) heeft zijn plaats in deze lijst verdiend maar ga je bij de meeste aanbieders toch niet kunnen aankopen. Op zoek gaan is meestal tijdverlies.
– Het Piazza-Carmignac-fonds van Axa is een afgeleid product: je kan in de tabel, als je vergelijkt met het moederfonds, goed merken hoeveel van het rendement je aan Axa dient te laten en dit zonder de instaptaks ( 2 % ), de instapkost ( nogmaals 2 % ) en de beheerskost ( ongeveer 1 % per jaar ). Wij hebben al herhaaldelijk gewaarschuwd voor Tak23-fondsen…
– Carmignac Latitude heeft in België geen distributietoelating en dus ook moeilijk te krijgen. Blijkbaar heeft het die toelating in Nederland wel.
– Om begrijpelijke redenen stellen wij van Blackrock Global Allocation de EUR-variant voor: je vindt in de tabel ook het hoofdfonds in USD: misschien kunnen de gevorderden af en toe profiteren van een opportuniteit en de pariteit van die twee munten in hun voordeel laten spelen.
We gaan deze fondsen maandelijks opvolgen en daarbij, op jullie aanvraag, ook een grafiek aanmaken. In die grafiek gaan wij een uitdaging aan en ons Mixerfonds vergelijken met enkele gekende en veel aangeboden mixfondsen.
Ziehier enkel de basisfondsen geselecteerd op de volatiliteit:
Als je wat meer volatiliteit kan verdragen, dan kan deze lijst een aanvulling voor jou zijn. Overdrijf er niet mee:
Deze fondsen zouden in België niet verkrijgbaar zijn: zoeken lijkt nutteloos tenzij… Sommige zijn wel beschikbaar in Nederland:
Nog vragen of opmerkingen ? Laat maar komen !
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Bij medirect kan je het fonds carmignac investissement latitude (LU1046327000) als sicav aankopen. In de flexer hebben jullie de de gewone investissement (FCP) zitten. In het eerste zit 17% cash en wordt onder de mixfondsen gecatalogeerd, het 2de heeft 10% cash en is een aandelenfonds. Het latitude fonds heeft volgens de screening duidelijk minder volaliteit. Beide fondsen lijken mij in dezelfde bedrijven te investeren. Welk fonds zou jullie voorkeur dragen als aanvulling op de mixer? Of komt het hiervoor nu in aanmerking?
Dat wij met de FCP werken, komt door het feit dat de Sicav pas is opgestart op 21/03/2014. Blijkbaar is Carmignac al zijn FCP’s aan ‘t omvormen in Luxemburgse sicavs. Als ik de sicav inbreng in mijn databestand dan ga ik als Gogi Noscore krijgen. Te jong.
zijn dit dan 2 dezelfde fondsen? Als je het rendement bekijkt zit er toch wat verschil en volaliteit op. Ik zie wel dat bij de latitude sicav de kosten bijna 1% hoger liggen.
Oeps, sorry … dit was mij even ontgaan. Maar het verklaard ook waarom ik het artikel niet direct kon terugvinden. Ik zie dat er ondertussen ook een waarschuwing bovenaan staat. Goed werk mannen !
We laten die oude artikels staan, omdat we niet te beroerd zijn om te tonen dat de portefeuille evolueert volgens “voortschrijdend inzicht”. Bvb. het was pas later dat we zijn gaan inzien dat erg volatiele mixfondsen weinig of geen meerwaarde boden, maar wel grote nadelen hadden.
Maar een kleine waarschuwing was inderdaad wel op zijn plaats.
Ik ben toch even verrast door dit artikel. In jullie xls-files met mixfondsen vind ik plots niets meer terug van bv. Flossbach von Storch, toch wel een fonds dat jullie in de mixer opgenomen hebben. Van mening veranderd ? Volgt er een aanpassing aan jullie mixer ? What’s wrong ?
Bovenstaand artikel dateert van januari 2014 en bevat deze fondsen nog niet. Ook de volatiele fondsen die je hierboven vindt, zijn inmiddels afgevoerd wegens te volatiel en te weinig meerwaarde.
Hier vind je de huidige samenstelling van de mixer.
Ik wacht nog op cijfers van 3 fondsen van Patronale Life ( die weerom erg laattijdig zijn) en dan start ik met een nieuwe screening. Er volgt ook een specifieke screening van de Mixfondsen. Op dinsdag 13/01 om 10u00 heeft Patronale Life nog steeds geen cijfers vrij gegeven van 31/12/2014. Zijn ze die misschien nog aan ‘t manipuleren?
Bij MeDirect kan je de beschikbaarheid online checken, ook als je geen klant bent. http://www.medirectbank.be/nl-be/beleggen/fondsen/zoeken
M&G stond dit weekend in het aanbod. Minimum startbedrag was €1000, maar verdere stortingen waren al mogelijk vanaf €100. Nu vind ik het inderdaad niet meer terug.
De email van de MeDirect directie dateert van 6 januari. Ik heb een reply gestuurd met jullie opmerking.
Vanmorgen (13/01) al antwoord gekregen van MeDirect: M&G Optimal Income zou wel in de fondsennavigator te vinden zijn. Er zitten zelfs ook andere fondsen van M&G in het aanbod.
een vraagje is M&g optimal income nu te verkrijgen bij medirect of weet u al wanneer dank u
Volgens een email die ik kreeg van de directie van MeDirect zou het al te verkrijgen zijn. Je zou het dus moeten vinden online. Ook ergens gelezen dat Keytrade Bank het ook aanbiedt. Ook gelezen dat men een minimum instap vraagt. Goed nakijken dus en niet zomaar een order ingeven.
M&G Optimal income was (is) idd te verkrijgen bij medirect, maar vandaag vind ik het niet meer terug via hun fonds navigator? Er was (is) wel een minimum instap van €1000.
Men vraagt ons dikwijls om te vermelden waar een fonds wordt aangeboden. Dat is echt niet op te volgen. Als ik elke dag alle brokers zou contacteren, dan zou de lijst nog fouten bevatten. Zouden ze het zelf weten ?
Heel interessante website & insteek! Enkele vraagjes::
* AM3 & AM5: Gebeurt dit elke maand of elk kwartaal? Ik vond dit niet direct terug.
* Deze oefening is puur statistisch? Of wordt er ook effectief geanalyseerd?
* Verder had ik graag deze oefening ook es gezien op aandelen? Is dit mogelijk/haalbaar?
Keep up the good work!
Dieter
De NAV-waarden van de 1ste en 16de van elke maand worden genoteerd. De analyse wordt elk kwartaal gemaakt. De meeste opmerkingen die ik krijg, vermelden dat het verleden geen correlatie heeft met de toekomst. Vermits de resultaten van fondsen echter ook het effect kunnen zijn van de knowhow van het beheersteam, kan er wel degelijk een link zijn met het verleden. Ik zou ook aandelen in mijn databestand kunnen opnemen: vermits enkel de markten de koersen van aandelen en ook indexen bepalen, heeft deze manier van werken volgens mij weinig zin. Bovendien dien ik mijn databestand beheersbaar te houden. Het screeningsysteem filtert de kwaliteit (rendement en volatiliteit) van de fondsen maar zegt niets over het momentum. Daarvoor dien je andere methodes te hanteren.
Ik heb rabo en medirect, daar kan je al de genoemde fondsen aankopen…
gr, toon
Dan denk, ik het voorlopig bij 2 te houden. Is het bij BINCK bij het intekenen duidelijk wat je kosten gaan zijn?
Hallo,
bij de samenstelling van mijn core mixer fondsen lijst kom ik tot dit resultaat.
FR0010135103 Carmignac Carmignac Patrimoine A EUR kap LU0431139764 Ethna Ethna Aktiv EA kap LU0243957239 invesco Invesco Pan European High Income Fund Class A Accumulation FR0000401366 Rouvier Rouvier Patrimoine LU0284394235 DNCA DNCA Invest Eurose Class A shares EUR LU0171283459 BlackRock BlackRock Global Funds – Global Allocation A2 (EUR)
Mijn plan was om zoveel mogelijk via Rabo aan te kopen en de rest via DB. Echter, met deze 2 kom ik er niet. Ik zou Binck toevoegen dan. Maar dan heb ik 3 brokers. Is dat niet wat veel van het goede?
Binck vind ik persoonlijk ook de minst duidelijke: het is ofwel een transactiekost ofwel een instapkost. Het bewaarloon is dan wel gratis (in vergelijking met DB waar je 8euro/jaar/fonds max 80 betaald)
Wat hebben jullie gedaan?
Wie zijn wij om te zeggen welke brokers je dient te nemen ? Veel hangt ook af van het bedrag dat je aan fondsen spendeert. Een klein bedrag zou ik niet gaan spreiden over een hele reeks. Kijk niet naar mij: ik heb er momenteel 5 verschillende maar vooral om hier en daar ook al eens een testje te kunnen uitvoeren en het niet altijd te moeten hebben van info van horen zeggen. Maar vooral proficiat: je hebt al 6 verschillende fondsen. Een formidabel begin. Misschien even de kat uit de boom kijken: wij zijn hard op zoek naar fondsen die ons Mixerfonds kunnen aanvullen.
De combinatie Rabo en MeDirect – beiden nauweljiks (Rabo) tot geen (MeDirect) kosten – lijken mij perfect voor de doorsnee fondsenbelegger.
Voor diegenen die het nog niet weten: voor een doorsnee fondsenbelegger is het bij MeDirect zelfs beter dan gratis. Tijdens hun lenteactie ( tot 23 maart ) krijg je 100 euro cash als je drie aankooporders ingeeft. Als je nu daarvoor nog een rekening wil openen, dan ga je wel heel snel moeten zijn want het neemt wel wat tijd om dat geregeld te krijgen.
Vandaag vernomen van Rabobank dat zij eerstdaags het fonds Invesco Pan European High Income (uit de lijst van iets volatielere mixfondsen) gaan aanbieden, doch wel de distributieversie met Isin: LU0794790716. Dit fonds zou 4 maal per jaar een dividend uitkeren. Zoals ik op Morningstar kan zien, bestaat deze distributieversie pas sedert midden 2012 en zijn de samenstelling en de rendementen van dit fonds op het eerste zicht identiek aan dit van de kapitalisatieversie, of zie ik iets over het hoofd…? Ik heb in december 2013 al voor de helft van het totale aankoopbedrag voor dit fonds (binnen mijn mixerfonds) de kapitalisatieversie aangekocht bij BinckBank (nog voor de wijziging van de kostenstructuur daar en toen nog zonder kosten uit de kernselectie). Is het een goed idee om voor de andere helft van het te besteden bedrag voor dit fonds de distributieversie aan te kopen bij Rabobank zonder kosten (hetgeen ook meer de mogelijkheid geeft om gespreid in te stappen in dit iets volatieler fonds), al is het maar omdat ik – daar waar mogelijk – niks meer wil bijkopen bij Binck omwille van de hoge kosten…
Volgens mij is de distributievariant altijd een mogelijke optie: ofwel heb je zo extra inkomen ofwel krijg je zo cash om te profiteren van opportuniteiten. Mag ik verder eens advokaat van de duivel spelen ? Als je een fonds aankoopt, dan dien je er altijd rekening mee te houden dat je op enkele maanden of zelfs weken zo’n 10 % kan kwijtspelen. Een order van 1.000 euro en je bent mogelijk al snel 100 euro kwijt… terwijl BinckBank slechts 12,75 euro aanrekent… Zie je nu hoe relatief dat allemaal is ? Maar je hebt een punt: als je kosten kan uitsparen, dan doen we dat. Ik heb al aan BB laten weten dat hun tarief duur is. Maar ik ken er nog duurdere… Ook goedkopere: bij Medirect koop je zelfs Carmignac aan zonder kosten.
Al Fonds, Dat van die 100€ kwijtspelen klopt en daar ben ik me ook bewust van… Eens te meer vind ik het daarom niet onbelangrijk – en zeker met fondsen met een hogere volatiliteit – om gespreid te kunnen instappen, en daar wringt nu net het schoentje met de hoge kosten bij BinckBank: indien ik 1500€ in dit fonds wil investeren dan is 12,75€ aankoopkost inderdaad nog geen 1% bij een eenmalige aankoop, maar hierbij neem ik toch een groter risico (en hoe volatieler het fonds, hoe meer risico) dat ik juist op de top heb gekocht en veel sneller opgezadeld zit met bv. 100€ verlies dan dat ik in 3 of 4 keer gespreid aankoop, maar wanneer ik bij deze gespreide aankopen telkens 12,75€ aankoopkost dien te betalen, dan knaagt dit toch al wat aan het rendement… Bovendien steekt de vaste transactiekost van eveneens 12,75€ me echt pas tegen, eens te meer wanneer je bv. na enkele jaren een fonds (dat zeer goed gepresteerd heeft en een te grote omvang heeft gekregen binnen je port) wat wil afbouwen in een paar keer, dan dien je telkens opnieuw kosten te betalen. Als je alles dan optelt… Voor core-fondsen, meestal aangekocht voor een groter bedrag voor langere jaren en die de basis van je port vormen, zou ik er nog mee kunnen leven, maar voor satelietfondsen, die je voor een kleiner bedrag aankoopt en bv. niet boven de 5% van je port wil laten uitstijgen, vind ik de kostenstructuur van Binck tegenwoordig echt duur en niet geschikt. Denk je dat hierin in de nabije toekomst mogelijk verandering in komt bij Binck? Ik overweeg het om mijn port bij Binck (een tiental fondsen) over te dragen naar Rabo en Keytrade en eventueel, voor de fondsen die ik bij deze niet kan onderbrengen, klant te worden bij MeDirect (waar blijkbaar alle fondsen die ik heb worden aangeboden)…
Ter info: in tegenstelling tot wat ik gisteren nog in een ander topic over het Mixerfonds las, is Rouvier Patrimoine nu wel te verkrijgen bij MeDirect; het staat gewoon in de lijst…
Ik volg jou 200 %. Ik kocht vroeger ook gespreid aan: dat doe ik dus niet meer bij BB. Voor de “Mixers” geen probleem, die kan je in één maal aankopen en vermits die ook vrij gelijkmatig aangroeien, is ook herbalancering niet zo snel een probleem. Ik denk dat ze het bij BB gaan voelen. En ik weet dat ze ook onze artikels lezen… Rouvier was door één van onze lezers aangekondigd ( ging komen … ).
Lees ons artikel over kapitalisatie versus distributie voor de fiscale aspecten. Bij fondsen met vooral aandelen is kapitalisatie een must, in het rekenvoorbeeld van het artikel betaal je 5 maal meer RV op een distributievariant. Bij overwegend obligaties is distributie interessanter. Het IPEHI bevat momenteel maar 17% aandelen, dus is distributie momenteel interessanter. Dat kan morgen natuurlijk anders zijn want het is een mixfonds.
Robokat,
Bedankt om me hierop te wijzen. Ik ben even gaan opzoeken en blijkt dat IPEHI voornamelijk belegt in Europese hogerrentende schuldpapieren en, in mindere mate – nl. voor max. 30% – in aandelen. In dit geval zal het distributiefonds dan wel voordeliger zijn… Nog een vraagje, want ik ben zo niet vertrouwd met distributiefondsen: als ik het goed begrijp worden de opbrengsten van de schuldpapieren uit het fonds uitgekeerd (in dit geval 4x per jaar) terwijl de koersstijgingen van de aandelen in het fonds blijven (niet worden uitgekeerd)? Klopt dit?
De dividenden van aandelen en obligaties worden uitgekeerd. Koersveranderingen (het kan ook dalen!) van die effecten blijven in het fonds.
Dag Robokat ,
Ik dacht juist tegenovergestelde .
Mixfondsen met vooral aandelen leveren op termijn , in princiep , hun meerwaarde op door het stijgen van aandelen van de fond . Deze word dan 25% belast tesamen met de gekapitaliseerde dividenden bij het verkopen . Ik dacht dat ik met de distributie variant de belasting op meerwaarde van de aandelen kon vermijden en alleen iedere jaar 25% op de dividende van de fond betalen . Voor mixfondsen met vooral obligaties , dacht ik ,dat de meerwaarde van de fond praktisch alleen door de interessen van de obligaties gegenereerd werd . (in de huidige lage rente toestand is er weinig of geen meerwaarde van de fond te verwachten van de obligatiekoers en volgens mij , meer kans op minderwaarde ) de belasting van 25% op het “opbrengst” van de fond zou daardoor zo wiezo moeten betaald worden aan de distributie of aan het verkopen van de fond . Daardoor zou , volgens mij de kapitalisatievariant niet veel nadeliger zijn (op fiskaal gebied ) dan de distributie en natuurlijk veel komfortabler Ben ik fout ? Is eindelijk de beste oplossing niet een mix basis portefeuille met 100% obligaties fondsen in distributie of kapitalisatie variante naar keuze waar u in beide keuz 25% op de opbrengst betaald , gepaard met 100% aandelen fondsen in kapitalisatievariante waar u geen belastingen betaald aan de uitgang van de fond ? Natuurlijk stappen wij uit de philosophie “mixfondsen” , en zulke beheer neeemt mischien meer tijd in beslag om het evenwicht van de mix te behouden maar er is toch op deze wijze veel te besparen denkt u niet ? Is een ander oplossing niet heel defensieve mixfondsen in distributievariante paren met heel aggressieve mixfondsen in kapitalisatievariante ? Zoals u het vroeger schreef is het doel van deze blog hier niet de fiscaliteit te optimaliseeren maar het is toch een zeer belangrijk element op lange termijn als de fond b.v. aan 2 of 3 maal zijn aankoopswaarde verkocht word .
Dank u voor het lezen van deze kommentaar en nog eens sorry voor mijn nederlands ;-))
J.C.
De meerwaardebelasting op een fonds is enkel van toepassing op het obligatiegedeelte. Op het aandelengedeelte wordt er nooit een meerwaardebelasting toegepast. Verkoop je een kapitaliserend aandelenfonds , dan er is geen belasting op de gekapitaliseerde dividenden van de aandelen noch op de meerwaarde. Juist daarom is een kapitaliserend aandelenfonds fiscaal veel interessanter, want op de distributieversie betaal je wel 25% RV op de dividenden.
uw isin is verkeerd Invesco Funds – Invesco Pan European High Income Fund Class A Quarterly Distribution = LU0243957312 bestaat al sinds 2007
Bij Rabo stond wel degelijk de Isin LU0794790716 vermeld in de fondsenlijst en ze lieten weten dat het dividend 4 maal per jaar werd uitgekeerd… Bij opzoeking blijkt inderdaad dat het fonds met deze Isin inderdaad slechts jaarlijks een dividend uitkeert; het fonds met uw Isin is inderdaad het fonds dat om de 3 maanden dividend uitkeert. Juist nog even gecheckt bij Rabobank, maar het fonds staat er nog niet tussen; gisterennamiddag heeft het amper een uurtje in de fondsenlijst gestaan en wel degelijk met de Isin LU0794790716, maar toen was het plots verdwenen. Misschien stelde men toen zelf vast dat het om het verkeerde fonds ging… We zullen eerstdaags weten welk type men juist aanbiedt.
Ter info: MeDirect is écht wel te overwegen om je fondsen bij aan te kopen. Ik lees in het fondsen magazine van Test-Aankoop dat je bv. de fondsen van Carmignac bij MeDirect kan aankopen zónder de gebruikelijke 1% instapkosten die je (minimaal) overal elders moet betalen. Ik ga mij daar ook eens een klantenaccount aanmaken zie. Tot dusver kocht ik mijn maandelijkse Carmignac Patrimoine stuks (gespreid instappen weet je wel) via Rabobank.be.
We hebben dat hier ook al een aantal keer vermeld.
En wat vinden jullie van volgende fondsen voor in het mixerfonds. BE0949074265 private invest best managers kap LU0599946893 DWS concept Kaldemorgen LC
Binnen enkele dagen krijg je van mij een lijst met meer dan 100 mixfondsen: die twee staan er ook in. Ik werk eraan.
waar best Ethna Aktiv EA Dis aankopen ( LU0136412771 ) Zurich of Frankfurt ? heeft te maken met kosten ? staat waarschijnlijk ergens tussen , maar met zoekfunctie niet gevonden , daarom via deze weg
Ik heb dat fonds gewoon aangekocht bij mijn gebruikelijke fondsenwinkels: één keer met transactiekosten en één keer zonder. Kijk ook na: er is ook een kapitalisatievariant: LU0431139764.
Conc DJE Alpha Rent GL DWS Kap € is toch te verkrijgen in België: bij Medirect.
Ik vond het interessant om die 3 EM-fondsen, die ik verkocht heb, toch samen in 1 portefeuille te steken Ik sta vanaf het moment dat ik ze gekocht heb in mei tot op vandaag op een verlies van 17 % ! Ben benieuwd naar wat er verder gaat gebeuren.
Als ik naar de momentums ga kijken, dan blijken Em Mkts nog steeds de verkeerde kant ↓ op te gaan. Ik vrees dat we de bodem nog niet gezien hebben.
Mijn reactie op Al Fonds 14-1 20.43 die ik postte op 15-1 onge 13.15 is blijkbaar de mist ingegaan op het ogenblik dat de reactie van Robocat online kwam, geen erg !! Heb nu nog een andere vraag. In mijn zoektocht naar nog goede mixfondsen kwam ik uit bij : JPMorgan Investment Funds – Global Income A (div) – EUR (LU0395794307) Vraag me een beetje af of dit mixfonds niet aan de aandacht ontsnapt is. Weet dat het pas in 2008 gestart is ,maar toch ! De behaalde rendementen zijn toch behoorlijk : 2009 1010 2011 2012 2013 30,3 11,8 -1,6 15 8,4% Misschien is er een foutje geslopen in het exel bestand met rendementen, hier worden volgende cijfers vermeld : 25,56% 6,96% -5,44% 9,92% 2,97%
Ook als je kijkt naar de verhouding aandelen/ obligaties en vervolgens naar de regioverdeling lijkt me dit een fonds om aan te kopen ! Vergis ik mij of zie ik iets over het hoofd ??
Als ik me niet vergis, is dit fonds deze week al twee maal onder de aandacht gebracht. Heb daar steeds op gezegd dat het “te jong” was : kan slechts twee periodes van 5 jaar berekenen. Komt er waarschijnlijk binnen enkele maanden bij. Het lijkt goed, maar wij gaan niet ver één nacht ijs.
geen probleem Franklin biotechnologie discoverie A Acc LU0109394709. Heb het begin september gekocht.
Dit fonds gaat op dit moment nog steeds steeds als een raket omhoog. Bijkopen kan, maar hou er rekening dat een winner bijkopen je rendement drukt. Opgelet ook met Biotech want die blijken erg gevoelig voor schommelingen. Kijk na of het fonds na een aankoop niet te “impressionant” wordt en bouw eventueel ook je kern uit.
ik heb mijn eerste fondsen half mei gekocht, en heb nu nog een klein verlies. Heb Aberdeen EM nog niet verkocht. Tot nu toe lees je veel op de blog over wanneer verkopen als het slecht gaat. Daarom eens het tegenovergestelde: 1 van mijn satelliet fondsen staat momenteel op +20% maar is een redelijk volatiel fonds. Kan ik nu best winst nemen, wachten op een dip en terug instappen of verder afwachten?
Als je laat weten over welk fonds het gaat, dan laat ik je weten of het nu opportuun is om bij te kopen aan de hand van het momentum.
@jhn: ja, ik zie toch een merkelijke verbetering in mijn port ! We zijn op een slecht moment gestart en zijn nu nog geen 8 maanden bezig. In augustus 2013 stond ik op een verlies van 5,42% en vandaag is dat nog 0,70%. Ik heb wel die 3 EM-fondsen ( zoals Al Fonds hier heeft aangegeven) verkocht met verlies.
Bij mij een gelijkaardig scenario, ben wel voluit voor US en EU aandeelfondsen gegaan. Die renderen nu volop. Heb hier al eens een lijstje gepost met codes. zat er op tijd in blijkbaar.
Ik was eens aan het nakijken op morningstar voor uitgebreide info over de geselecteerde fondsen, blijkbaar worden een aantal van de opgegeven fondsen niet door hen gevolgd. Waar kan je nog dat soort info vinden ? ik was aan het lezen in de lessen van robokat dat je op deze manier een eventuele selectie moet afwegen. Nog een andere ‘ misschien domme vraag, is over me direct, ik heb hier ook gelezen dat zijn geen instap of uitstapkosten aanrekenen, hoe komen ze dan aan hun inkomsten ? ik kan me moeilijk voorstellen dat ze het voor de liefdadigheid doen.
We krijgen ook wel wat vragen uit Nederland: daar zijn heel wat meer fondsen te verkrijgen: als je ze op Morningstar.be niet vindt, dan kan Morningstar.nl dikwijls helpen. Liefdadigheid ?: Je zou met de zoekmotor van onze site eens moeten gaan zoeken naar fee’s, kickbacks, instapkosten, beheerskosten enz… Ruwweg gesteld, mag je aannemen dat ze elk jaar op elk bedrag dat uitstaat zo’n 0,50 à 0,75 % uitbetaald krijgen door de fondsenhuizen. Voor de rest kader ik dat als een soort publiciteit.
Zeer interessante website, zelf ga ik mijn eerste stappen op de beurs zetten. Ik heb een beperkt budget (2000 euro) die ik zou willen investeren. Ik zou van 4 van die mix fondsen aankopen om de extra kosten te drukken. Acht U het verstandig om dit te doen of is het bedrag te klein in verhouding met de kosten. Ik zit bij brinckbank. Het geld heb ik voor 15jaar niet meer nodig, mijn kapitaal zal per jaar met 750 euro aangroeien. Doen of laten?
Ik zou toch maar starten. Volgend jaar koop je het 5de fonds bij en zo verder.
Starten met 2000€ is genoeg, zo ben ik ook begonnen. Maar als je 4 fondsen koopt betaal je 4×12.5 = 50€ + nog ens 50€ bij verkoop => 100€ van de winst is al verdampt. Dus kiezen tussen pest en cholera!
We geven in ons dagelijks leven al zoveel uit aan domme dingen: op die 100 euro zal het nu ook wel niet aankomen zeker ?
Bij Rabobank vind je ook topfondsen en de meeste zonder kosten. Ik ben er een heel tevreden klant: uw 5% gemaakte kosten steek ik in mijn eigen zak.
En nochtans zijn het de kosten niet die het verschil maken. Ik koop liever een goed fonds met misschien wat kosten, dan een brolfonds zonder instapkosten. Waarmee ik zeker niet wil zeggen dat ze bij Rabo brolfondsen verkopen.
Ik zit nu met het ‘MijnKaptitaal Kernfonds Neutraal’ met 10 fondsen op een verlies van 0,74 % ! Dat komt goed, zeker weten ! We gaan vooruit !
Niet voor niets was de titel van mijn laatste artikel: de aanhouder wint…
@evita: zie jij in uw port een verbetering de laatste 3 maanden
Ik vind dat ‘ MijnKapitaal Kernfonds Neutraal ‘ evenwichtig is samengesteld ! In een evenwichtige portefeuille horen toch aandelenfondsen, vind ik !
Nu zitten er wel aandelen in onze mixondsen: op dit moment bijv 26% bij Rouvier, 46,92 % bij C. Patrimoine, bij Eurose 23 % en Ethna 22 % om er maar enkele te noemen. Ook heel wat cash heb ik gezien bij sommigen: om te profiteren van opportuniteiten ? Starters en mensen die niet willen of kunnen beheren, zou ik zeggen: hou je aan ons Mixerfonds. Voor al de andere kan je dat als de basis nemen om dan uit te bouwen. Ons mixerfonds en ons Kernfonds Neutraal lijken wel een beetje op mekaar. De kans dat je met die laatste zeer snel op -10% ( ons voorbeeld ) kan zitten, was voor velen een stap te ver. Er zijn zelfs beleggers die daarvoor afgehaakt hebben. Maar… in principe heb je gelijk als je het een evenwichtige portefeuille vond.
@alfonds: ethna heeft zijn aandelenblootstelling in januari opgetrokken tot net boven 30%, komende van 19% eind vorig jaar. Reden? Gebrek aan alternatieven in bondsmarket.
Ik ga mij voorlopig houden aan het ‘ MijnKapitaal Kernfonds Neutraal ‘. De fondsen overlappen toch elkaar !
Uiteindelijk is het logisch dat deze portefeuilles elkaar overlappen. Het is niet alsof we alles plots overboord gooien, maar we proberen wel stelselmatig verbeteringen aan te brengen.
De werking van de mixfondsen, hierboven door jou vermeld, zijn dan wel extreem toegepast door R Valor C, Assetverdeling % Long % Short % Netto Aandelen 89.08 0.00 89.08 Obligaties 1.28 0.00 1.28 Kas/ geldmarkt 8.85 0.34 8.52 Overig 1.21 0.09 1.12 Letterlijk blijft dit een mix-fonds. Met maar 1,28% obligaties zou ik het in praktijk het een aandelenfonds noemen !! AL Fonds : soms zie ik vrij hoge percentages bij Kas/geldmarkt, wat walt allemaal onder die noemer ??
De keuze tussen obligaties en aandelen ligt gewoonlijk helemaal bij de beheerder. Sommige fondsen hebben wel een reglement dat die keuzes beperkt: bijv Carmignac Patrimoine = max 50 % aandelen. Dat de beheerder van R Valor extreme posities durft innemen, weerspiegelt zich duidelijk in de volatiliteit.
Kas/geldmarkt : cash en monetaire fondsen ( = heel korte termijn ). Dat er bij de meeste fondsen vrij hoge cashposities werden ingenomen, is 1° een manier om de risico’s te beperken en 2° om te kunnen profiteren van opportuniteiten. Zoals je waarschijnlijk opgemerkt hebt, hebben de beurzen de laatste twee dagen een serieuze tik gekregen: misschien gaan de beheerders nu “goedkope” aandelen opkopen om alzo te profiteren van die prijsdalingen. Er zijn er toch nog die in de solden op koopjesjacht gaan…
ik zou nog iets willen vragen ivm de rendementen. Aangezien het mixfondsen zijn, zitten we ook met een gedeelte obligaties. De screenings van AF (ook die op de langere termijn) zijn altijd met een dalende rente geweest. Indien de rente nu zou beginnen stijgen hebben de mixfondsen hier dan geen last van? Als je kijkt hoe moeilijk (pure) obligatiefondsen het nu hebben bv Amundi obli inter.
Da’s nu juist het voordeel van mixfondsen. Dikwijls mag die beheerder gedeeltelijk of geheel uit die obligaties stappen en in iets anders gaan beleggen. Als er verliezen dreigen bij obligaties, gaat hij wijzigen en vice versa. Als je in een obligatiefonds belegt, dan kan die beheerder moeilijk komen uitleggen dat hij aandelen gekocht heeft. Een beheerder van een aandelenfonds mag geen obligaties aankopen. Die mannen zitten dus vast. Nog erger wordt het als jij bepaalt dat het bijv Belgische obligaties moeten zijn: stel je voor dat je dan ziet dat hij voor 20 % Griekse obligaties zou gekocht hebben. Je zou dan kunnen zeggen:”zolang het goed gaat, geen probleem”. Maar zo werkt dat niet want er zijn genoeg beleggers die hun risico bewaken: die zouden bijv werken met maximum 10 % Griekse obligaties die ze ergens gekocht hebben. Door die verkeerde aankoop zou het risico in hun portefeuille boven de limiet zitten: je zou die nogal eens zien protesteren…
Het is natuurlijk aan de fondsbeheerder om de juiste keuzes te maken. En je moet er van uitgaan dat er altijd wel één of twee een foute keuze maken. Daarom is spreiding over minstens 6 mixfondsen vrij belangrijk. We houden de mixfondsen ook inhoudelijk in het oog en zien dat die zich momenteel vrij goed indekken tegen rentestijgingen. Binnenkort meer daarover.
Ik ga deze methode aan mij laten passeren, ik zit op dit moment in nog een van jullie vorige voorbeeld portefeuilles. Veel geluk, ik hoop dat deze keer wel lukt om winst te maken. Veel succes aan alle mixers.
Een vraagje daarbij: doe jij systematisch aan buy and hold of verkoop jij fondsen als ze door een bepaalde drempel gaan ?
Beide eigenlijk, met winst heb ik nog niks verkocht. Met verlies wel, om te grote verliezen van mijn domme stoten te voorkomen. Leerschool 🙂 Nu gaat het beter en heb ik blijkbaar een goede port dat het goed doe
Heel interessant. Maar ik wil toch nog eerst begrijpen wat de kosten zijn om een dergelijke portefeuille op te starten. Hoe vind ik nu de beste (goedkoopste ?) bank of andere om deze fondsen aan te kopen ? Enig advies ?
Ik ben daar al eens aan begonnen om daar een overzicht van te maken. Het probleem is echter dat het enorm kan variëren naargelang het aantal transacties dat je uitvoert en het gemiddelde bedrag waarover die transacties gaan. Ik ben eraan gestopt toen er dan nog één zijn tarieven veranderde als ik er bijna was. Ruw weg kan je stellen dat Rabo Bank en Medirect Bank momenteel de goedkoopste zijn. De eerste heeft wel een “vrij beperkt” aanbod. Medirect heeft me laten weten dat ze bijna alle fondsen kunnen aanbieden. Ik heb er wel geen idee van wat de kosten bij zo’n specifieke vraag gaan zijn, maar zij passen vrij makkelijk hun aanbod aan.
Wat betenen de andere codes als W en o in de tabel van de mixfondsen
S betekent stijgend, maar W en o ?
In het eerste artikel wordt dat uitgelegd: S betekent momentum is stijgend, D is natuurlijk dalend. Bij W van wachten is het niet duidelijk en weten wij het ook niet. Als er o staat, is het momentum niet bepaald: er kruipt namelijk nogal wat werk in zodat ik de tijd niet heb om het voor alle fondsen te bepalen. Voor de mixfondsen met de minste volatiliteit is het momentum niet veel betekenend: hoe volatieler een fonds, hoe belangrijker, maar een momentum is geen garantie want het kan op elk moment omslaan.
Beste Al Fonds,
Ik ben heel positief over jullie moedige oefening. Oefening is eigenlijk een te banaal woord. Echt chique dat jullie die ervaringen willen delen en daar zo veel tijd in stoppen. Ik heb echter een vraag omtrent uw Mixerfonds. Het Rouvier fonds is een Frans FCP, net zoals bij Carmignac Patrimoine.. Die laatste heeft daar speciaal een simulator voor, maar dat zie ik niet op de website van Rouvier. Het is dus wel een fonds met mooie prestaties maar hoe kan men dat als leek dan gaan aangeven in z’n belastingaangifte?
Vermits ze ondertussen een distributie-akkoord hebben voor BE, denk ik dat ze het nodige gaan doen. Voor de aangifte hebben we nog wel even tijd.
Volgens Morningstar bestaat de Dis variant van JP Morgan investment funds sinds 11.12.2008. Dus juist 5 jaar.
Dat klopt: ik heb de historiek sinds het begin: dat levert mij 2 periodes van 5 jaar op: eentje begint op 15/12/2008 en eentje op 31/12/2008. Dat kan je moeilijk een hele reeks noemen toch. Het fonds blijkt het vooral in ‘t begin zeer goed gedaan te hebben. Als je er dus als de kippen bij was, dan ga je een fikse winst hebben. De laatste tijd is het echter maar pover: de laatste periodes van 3 jaar tonen jaarlijkse rendementen van nog geen 3 % per jaar. Als ze zo verder doen, dan zie ik dat fonds niet tevoorschijn komen.
Beetje vreemd dat deze ontbreekt in de volatiele lijst: LU0740858229 (Kap) LU0395794307 (Dis) – JPMorgan Investment Funds – Global Income A (div) – EUR – Gemengd neutraal risico internationaal
Eigenlijk niet zo vreemd: wij hebben hem er niet uit geschrapt, hij is er niet ingeraakt. Wij gaan niet verder op één berekening, maar met mijn screeningsysteem over een hele reeks berekeningen. Daar het fonds nog ( vooral de kapitalisatievariant ) nog heel jong is, kwam dit fonds nog niet tevoorschijn. Dat betekent niet dat het een slecht fonds is, maar gewoon te jong. Dat wordt uitkijken naar de toekomst. Ik hoop dat we in de toekomst nog veel fondsen gaan kunnen toevoegen.
@Al Fonds: veel dank voor deze update!
AF nogmaals erg bedankt voor het werk; ondertussen is er volop beweging op de beurs….
Waar ik wel niet niet helemaal aan uit geraak is die ‘concept’-fondsen. Ik zie dat er ééntje bijstaat niet te koop Belgenland. Is er een reden waarom ik niet direct DJE concept zie in jouw lijsten of keek ik erover ? LU0124662932
Da’s een fonds dat ik nog maar pas toegevoegd heb aan mijn bestand. Die lijsten waren eerder opgemaakt.
Ik ben ook wel nieuwsgierig naar dit DJE Concept fonds. Als ik het goed begrijp heeft de fondsbeheerder de volledige vrijheid in het % aandelen/obligaties of wat dan ook. Heeft in ieder geval tamelijk gepresteerd in 2008. Vreemd wel dat er geen info te vinden is op morningstar.be of nl en toch gewoon kan gekocht worden bij MeDirect…
Er komt nog zo’n fonds aan: Concept Kaldemorgen. Ik heb Klaus Kaldemorgen dat ooit nog persoonlijk weten uitleggen. Dat fonds is echter veel jonger.
Heel interessant, ik probeer mijn eerste stappen te zetten en dit defensieve mixfonds is wel een goede aansluiting op wat ik zoek. Een korte vraag: Is Invesco Funds – Invesco Balanced-Risk Allocation Fund A (LU0432616737) uit de selectie verdwenen? Die zat nog in de allereerste selectie van 6 maar nu zie ik hem niet meer terug.
Eigenlijk niet: ik heb gisteren een nieuwe lijst opgemaakt vanuit de screeningresultaten en voor die screenings is Invesco Balanced Risk net iets te jong. Er komt vandaag een nieuwe update want ik krijg heel wat opmerkingen dat die verzamelde lijst ( weinig volatiel + te volatiel + niet verkrijgbaar ) te ingewikkeld zou zijn. Er komt vereenvoudiging.
Zeer blij dat jullie de Invesco eruit gehaald hebben.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be