About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

35 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
julus cesar
julus cesar
5 jaren geleden

Tot nog toe ja; je kan het vgl met gespreid instappen; maar hoelang zal dit nog werken gezien de obligaties buiten adem geraken ?

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  julus cesar

Ik bekijk het zo: obligaties geven altijd een coupon. Als de basisrente niet met sprongen stijgt, maar heel langzaam, dan kunnen de coupons het obligatiegedeelte op break even houden. Op ’t eerste gezicht een belegging met een “lamme arm”. Door herbalancering (bijstorting in obligatiegedeelte) gaat dit dan op termijn weer bijdragen aan de winst.

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden

Voor zij die denken dat de rente weer spoedig (en ook snel) gaat stijgen: hoeveel miljarden hebben ze nu al in de markten gepompt en wat is het resultaat ?

omega
omega
5 jaren geleden

Probeer eens volgende..

Instant x-ray op Morningstar
geef in SPY (SPDR S&P 500 etf) en GLD (SPDR Gold Shares) omdat die allebei lange historiek hebben
kies voor allebei 50%
selecteer “prestaties” in de drop down menu van de x-ray tool
selecteer 10 jaar.. bekijk de grafiek.. vergelijk eventueel met Flossbach of gelijk welke mixer.. niet slecht hé 😉

julus cesar
julus cesar
5 jaren geleden

Naar ik gelezen heb zit het ‘geheim’ van dergelijke portefeuilles vooral in het regelmatig herbalanceren.

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  julus cesar

Is dat niet het “geheim” van elke portefeuille. Ook de Lazy Portfolio past in deze serie.

CP1234
CP1234
6 jaren geleden

Naar aanleiding van dit artikel is het misschien eens interessant om dit wat breder te kijken naar verschillende grondstoffen, zoals bv.: olie, koper, …
De grondstoffenprijzen staan al een tijdje serieus onder druk, wat menig fondsbelegger ook merkt die hierin belegd. Men heeft de goudfondsen en goudmijnfondsen van Blackrock die redelijk bekend zijn, mede omdat ze jarenlang zijn aangeraden door een bepaalde bank die vroeger iets met wielrennen had maar ook Commodities van Carmignac heeft menig belegger. ( denken we maar aan het keyplan )

Wat men soms wel eens durft te vergeten als men het over de prijsevoluties heeft van grondstoffen is dat men de prijzen van vroeger niet zomaar kan vergelijken met die van nu, zelf al rekent men de inflatie er al in mee. Bovenstaand artikel maakt deze fout voor een stuk ook.
Nemen we nu goud en olie als voorbeelden, maar men kan dit doortrekken naar vele grondstoffen.
De kosten om goud te delven of olie te boren zijn doorheen de jaren veel sterker gestegen dan de inflatie wat resulteert dat de bodemprijzen vele hoger liggen de dag van vandaag als zou men simpel een prijs van in de jaren ’70 verrekenen met de inflatie.
Grondstoffenprijzen zijn natuurlijk veel meer speculatiegericht dan simpel de prijs van het delven en de winstmarges van de tussenschakels, de speculatiekost is groot, veel te groot, maar zorgt ook voor rare situaties.
Zo kan de beursprijs van goud bv. nog tientallen procenten dalen, in zo’n scenario zal er amper nog goud worden bovengehaald omdat men zwaar verlies zal draaien, een situatie waar nu al menige kleinere mijnbedrijven door moeten sluiten. Hetzelfde verhaal speelt zich momenteel af bij de olie.

Ik heb een tijdje geleden wat opzoekwerk gedaan over de kostprijs van de goudwinning en de oliewinning.
Bij het goud zit men nu al geregeld negatief te flirten met die prijs, waardoor men het fysieke aanbod ook vaker ziet verminderen en wachttijden oplopen; bij de olie zit men voor verschillende vormen van winning al zwaar in het rood maar daar heeft men de zware interne concurrentie van nieuwe winningen zoals schaliegas.

Een fout die ook vaak gemaakt wordt bij goud is dat men niet ziet ( of wil zien ) dat het aanbod zeer laag ligt omdat juweliers nog vol liggen met goud … De prijs-goudverhouding bij juweliers ligt dan ook zo verkeerd dat men prijsschommelingen veel minder voelt dan bij de aankoop van gouden munten of baren waar men de echte goudprijs betaalt met een kleine premie er bovenop. Telkens als de goudprijs zwaar daalt of onder de kostprijs komt ziet men dat het bijna onmogelijk wordt om tegen de correcte prijs fysiek goud te kopen.

CP1234
CP1234
6 jaren geleden

Klopt, al zijn die discovery reeksen nu niet direct “het” voorbeeld, dat zijn eerder reeksen à la “grote broer” van hier vroeger, alleen geen blote borsten van Betty erin …

Maar goudmijnfondsen of mijnfondsen in het algemeen lijken mij persoonlijk uiterst speculatief en zeker niet aan te raden voor de langere termijn maar eerder om steeds zo snel mogelijk met winst te verkopen, als je al het geluk hebt om winst te maken want de grafieken zijn om te huilen.

Daarom ook mijn eerdere opmerking over de aanraders van sommige banken, er ging vroeger geen maand voorbij of ik kreeg een goudmijn- of goudfonds aangeraden in mijn mailbox door een bank.

Daarom zoals hier al vaak werd herhaald, altijd zelf je huiswerk doen en weet wat je koopt.

ronald
ronald
6 jaren geleden

volledig akkoord!

“Geef mij maar een gezonde mix van goede fondsen ( waar jullie site heel goed over adviseert ) cash, edele metalen, vastgoed, …”

Wonky Tonky
6 jaren geleden

als je graag nog jaren wacht.. goud.. als je snel (binnen 1 jaar) wil zijn.. bitcoin 🙂

jempi
jempi
6 jaren geleden

Beste een vraagje?
De goudprijs in 1980 zegt u 850 $, ik lees dit ook hier
http://www.vrijspreker.nl/wp/2011/08/21-januari-1980-de-hoogste-goudprijs-ooit-werd-bereikt-op-een-niveau-van-850-per-ounce/
In de grafiek is dat ook zo? Want ik denk dat het lager is in 1980, of heb ik het mis? Is het niet 605 $ of iets meer per ounce?

CP1234
CP1234
6 jaren geleden

Goud is voor een stuk een verzekering, men moet fysiek goud zeker niet zien als een belegging.

Indien men wilt beleggen in goud moet men dat doen in papiergoud en het is spijtig dat dit artikel daar niet op ingaat, want het is juist het papiergoud ( dat voor elke gram goud er minstens 100 verkoopt, sommige denken zelfs 1000 ) dat al jaren een bubbel aan het vormen is daar men gewoon niets bezit behalve lucht. Het stilaan barsten van deze bubbel zorgt al jaren, samen met de manipulatie van sommige groot-bankiers, op een neerwaartse druk op de goudprijs.
Het moment dat de papier-goud-bubbel barst zal men eindelijk terug een echte fysieke goudprijs krijgen want het aanbod wordt steeds schraler daar mijnen aan deze prijzen niet kunnen overleven maar de fysieke vraag blijft op pijl, hoewel door de crash in China de vraag wel is teruggevallen.

CP1234
CP1234
6 jaren geleden

Wat is de echte vraag naar fysiek goud dan ? Momenteel bestaat er enkel een vraag-aanbod naar de mix van papier- en fysiek goud.
Men ziet trouwens vaak dat als de prijs van goud ( mix papier-fysiek ) sterk zakt men amper nog aan fysiek goud kan komen tenzij men torenhoge premies moet ophoesten.

En goud blijft in mijn ogen DE beste verzekering voor doemscenario’s. Misschien niet als men er ver vanaf staat, maar zeker als men er in zit. Maar een verzekering moet men dus zeker niet zien als een belegging en moet ook een niet al te hoog bedrag zijn, je autoverzekering maakt (hopelijk ) als kost toch ook geen 10% uit van je vermogen.

CP1234
CP1234
6 jaren geleden

Klopt niet, goud kan in het geval van een doemscenario je leven redden, de geschiedenis bewijst dit trouwens keer op keer, ik zou zeggen dat dat onbetaalbaar is.

Maar jullie hebben een zeer subjectief artikel geschreven, en je laatste post bewijst dat je gewoon je gelijk wil hebben, voor mijn part heb je gelijk, I don’t care maar als je je redenering van toepassingen doortrekt, hebben diamanten, kunst, oude postzegels, oude wijnen, antiek, …, ook geen of amper toepassingen. Wil dat zeggen dat ze daarom geen waarde hebben die in tijde van crisis veel meer nut heeft dan waardeloos papier geld of fondsen op een virtuele rekening waar men niets van in de hand heeft ?

Geef mij maar een gezonde mix van goede fondsen ( waar jullie site heel goed over adviseert ) cash, edele metalen, vastgoed, …

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  CP1234

In mijn jonge jaren ben ik postzegelverzamelaar geweest. Hele reeksen oude postzegels, afgestempeld en niet-gestempeld, heb ik hier nog netjes liggen.
Toen ik enkele maanden geleden ging verhuizen, heb ik ze eens proberen te verkopen. Voor de prijs die ze me boden, geef ik ze nog liever mee met het oud papier.

HKDS
6 jaren geleden

Wacht maar tot het wereldwijde e-mail systeem plat ligt. Dan zul je content zijn postzegels te hebben 😉

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  HKDS

Als ik dan op een brief aan jou een postzegel plak uit 1935 dan gaat de postbode aan jouw deur bellen om de portkosten te betalen…

HKDS
6 jaren geleden

Staat er een geldigheidsdatum op zo’n zegel uit ’35?

HKDS
6 jaren geleden

Volgens mining.com gaat technologie gigant Apple zowat één derde van de wereld jaarproductie van fysiek goud moeten gaan opkopen, enkel en alleen voor de productie van de nieuwe gouden Apple Watch!
Voor alle duidelijkheid: bovenstaande zin komt niet uit mijn pen. Ergens gevonden op Internet. Best wel grappig.

Kevin
Kevin
6 jaren geleden

Die gouden Apple Watch is een regelrechte flop en wordt quasi nooit verkocht! Dus reken daar maar niet op! Kans is groot dat Apple die watch over 5 jaar uit haar assortiment gooit.

Francis
Francis
6 jaren geleden

Interessante kijk. Hoe staat u tegenover fysiek goud aanhouden ter bescherming van extreme tijden? (Bankrun, enorme crash, oorlog, …)

costaadeje
costaadeje
6 jaren geleden

Gaat stijging van de goudprijs dan niet samen met een sterke dollar?

HKDS
6 jaren geleden
Antwoord aan  costaadeje

Ik zou denken: hoe sterker een dollar, hou minder je ervan nodig hebt om een goudstaafje te betalen.
Maar de prijs wordt ook bepaald door vraag en aabod, én door de beleggingen/speculaties op papieren goud (cf. reactie CP1234).

costaadeje
costaadeje
6 jaren geleden
Antwoord aan  HKDS

wordt de goudprijs niet enkel en alleen bepaald door vraag een aanbod?

HKDS
6 jaren geleden
Antwoord aan  costaadeje

Ja, maar ik bedoelde eigenlijk: niet alleen door vraag en aanbod naar het leverbare metaal, maar ook door beleggingen/speculaties op het stijgen of dalen van de goudprijs (contracten, “papieren goud”), zonder dat dat metaal ooit geleverd wordt.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

35
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x