Na vele dalingen zit goud wat in het verdomhoekje. Volgens optimisten een uitstekende kans om goedkoop in goud te stappen. Het kopen van een “goud”-fonds lijkt dan de meest eenvoudige manier om in het blinkende metaal te investeren.
Spijtig genoeg weet de beginnende belegger zelden dat hij daarmee niet in goud belegt. Maar wel in aandelen van mijnbedrijven. En dat is toch helemaal iets anders. Een betere benaming is daarom een goudmijnfonds.
Goudmijnfondsen beleggen dus in mijnbedrijven die vooral naar goud delven. Hun winstgevendheid is dus van groot belang voor de belegger. Ergens zou je dus vermoeden dat de koers van die aandelen verband houdt met de goudkoers.
Maar wat is nu dat verband? Stijgen en dalen de aandelenkoersen evenredig met de goudprijs of niet?
Laten we even de evolutie van de voorbije drie jaar bekijken. We vergelijken hierbij de relatieve performantie van goud (zwarte curve) met deze van een representatieve tracker in goudmijnbedrijven (groen) als vertegenwoordiger van een doorsnee goudmijnfonds.
Opgepast: alle grafieken tonen geen koersen maar percentuele stijgingen/dalingen. Bovendien zijn ze berekend in USD.
In deze grafiek lijken goudmijnen wel in grote lijnen de bewegingen van de goudkoers te volgen, maar de dalingen zijn veel groter en de schommelingen worden heel sterk uitvergroot.
Goudmijnen hebben erg veel schulden en tegen de huidige goudprijzen is een kwart van die mijnen zelfs verlieslatend. Wie wel eens naar Discovery Channel kijkt, weet immers hoe kapitaal- en energie intensief de goudwinning is, en dat de opbrengst vaak lager ligt dan de kosten om dat goud te winnen. Beleggers dumpen deze aandelen dan ook bij iedere verdere daling van de goudprijs.
De grafiek sinds 2008 geeft nog een ander beeld.
In deze grafiek merken we op dat de goudmijnen in 2008 sterk gedaald zijn. Dat is ook logisch: je hebt geen goud in portefeuille maar gewoonweg aandelen in bedrijven. En als de aandelen crashen, dan gaan de goudmijnaandelen mee.
In 2009 en 2010 stijgen de koersen van goud en goudmijnen gelijkmatig, maar in 2011 stijgen de goudmijnen niet meer mee. Opnieuw speelt de turbulentie op de aandelenmarkten een rol.
Globaal gezien heb je sinds 2008 niet kunnen mee profiteren van de goud hausse. Wie een klompje fysiek goud had in 2008, stond in 2012 +80% en nu +11%. Wie in een goudmijnfonds investeerde kijkt nu misschien aan tegen een verlies van -72%. Jawadde!
Goudmijnfondsen en goud zijn toch sterk verschillende dingen en daarvan moet je je al belegger goed van bewust zijn. Eén ding is zeker: met een goudmijnfonds heb je geen gram goud in je portefeuille. Wie in goud een bescherming zoekt, zal die bescherming niet vinden in goudmijnaandelen.
Goudmijnfondsen lijken de nadelen van beide categorieën te hebben: ze dalen als de goudprijs daalt, maar evengoed als de beurzen crashen. En ze lijken slechts in beperkte periodes mee te stijgen met de goudprijs. Deze beleggingscategorie lijkt dus uitermate onaantrekkelijk.
De goudmijnsector is bovendien een beleggingscategorie met veel te weinig spreiding. De fondsbeheerder heeft nauwelijks manoeuvreerruimte, want wereldwijd zijn er maar enkele tientallen grote mijnbedrijven om uit te kiezen.
Indien er wegens de lage goudprijzen enkele van die bedrijven overkop gaan, dan verliest zo’n fonds direct veel waarde, waarde die dan definitief verloren gaat …
Is dit nog beleggen of is het al eerder speculeren? En is zo’n goudmijnfonds wel geschikt voor een niet-professionele belegger? Je mag de vraag zelf beantwoorden…
@Robokat_MK
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Vorige week nog belegd in een goudmijnfonds. De koersen van de goudmijnen zijn achtergebleven tegenover de prijs van het goud. Dus lijkt mij een inhaalbeweging van de mijnen tegenover het goud zeker haalbaar. Dit is risicokapitaal en niet echt voor de goede huisvader.
Als je investeert in alle fondsen uit de mixer heb je sowieso al een beetje goud in je portefeuille onder de vorm van trackers in fysisch goud met Flossbach von Storch – Multiple Opportunities II RT (8%) en First Eagle Amundi International Fund (5%) , kijk er de samenstelling maar eens op na.
Dan heb je geen goud, maar papier-goud in je portfolio, toch wel iets totaal anders.
Misschien kunnen de heren van Mijn Kapitaal het totale verschil eens duidelijk uitleggen, want als er nu één materie is waar er gigantische misverstanden over bestaan is het dit wel.
We hebben in België de pech dat het verboden is voor fondsen om fysiek goud aan te houden. De originele versie van Flossbach doet dat wel, de variant die in België verkrijgbaar is belegt in papieren goud.
Klopt, maar velen zien het gigantische verschil niet tussen papier-goud en fysiek goud, misschien kunnen jullie daar eens wat verder op ingaan in de toekomst.
Wie goud wil bezitten moet effectief fysiek goud kopen, al de rest zijn speculatieve beleggingsinstrumenten zonder enige goudvoorraad die er achter zit. Om op korte termijn te speculeren vind ik goudfondsen ( Blackrock world gold en niet de mining variant ) zeer lucratief als je laag kan kopen en ze niet te lang wil houden.
Hoort in de categorie voor wie zich niet blindstaart op schommelingen en het niet koopt voor de lange termijn in tegenstelling tot fysiek goud wat je dan weer wel voor de lange termijn koopt.
Als kleine belegger tracht ik ietwat inzicht te krijgen op de financiële wereld. En die moet je (denk ik) globaal bekijken. Meer en meer lees je dat landen zoals Duitsland en Nederland (en nog vele anderen) hun goudvoorraad terug naar eigen land halen. Blijkbaar vertrouwen de centrale banken elkaar onderling niet meer zo goed, en staan landen onder druk van de publieke opinie om hun goud terug te halen. De Amerikaanse fed heeft erg lang de persen dollars laten drukken om uit het slop te raken, en toch is op dit moment de dollar erg sterke munt. Ik lees zelfs dat de Amerikanen hun goudvoorraad jaren lang geleased hebben. China en Rusland hebben al gigantische goudaankopen gedaan. De euro wordt meer en meer in vraag gesteld en de eurozone doet het allesbehalve goed. Wat moeten we daar als kleine belegger allemaal van denken ? Wat is de impact van die gigantische verschuiving van goud van west naar oost ?
Dan als laatste nog (maar off topic) de fondsbeheerders bouwen hun cash gigantisch op, op het forum hier lees i dat ze wachten op een opportuniteit, maar is dat wel zo ? Als ik lees dat de grootste goeroes op een gigantische berg cash zitten zou je haast denken dat er iets meer moet aan de hand zijn.
Waar gaat dit allemaal naartoe ? valutaoorlog ? implosie van het monetair systeem ?
Zoveel zaken waar ik geen touw aan kan knopen.
Ja Robokat, sorry, maar je ontgoochelt me wat , ik zou denken dat je bij spreiding ook aan goud zou denken !
O maar daar maak ik me geen zorgen over, hoor. Ik heb via Blackrock Global Allocation, Carmignac Patrimoine en andere wereldwijde fondsen een heel gespreide portefeuille inclusief wat goud.
Ok bedankt voor je info. Ik ga het world mining fonds zeker eens wat beter opvolgen in de toekomst. Maar toch blijf ik om de 1 of andere reden nog geloven in het “world gold”-fonds en fysiek goud op de langere termijn (5 à 10 jaar), aangezien fysiek goud toch ook “schaarser” blijkt te worden…en bij een eventueel verdere (sterke) daling van de goudprijs overweeg ik toch wel sterk om in te stappen/bij te kopen…
Ik laat je nog met een referentie naar een ouder artikel is goud een defensieve belegging, en de bedenking dat na de piek in 1980 we gedurende meer dan 25 jaar een berenmarkt voor goud hebben gekend. Indien je de koersen corrigeert voor de inflatie, staan beleggers van toen nog altijd op verlies.
De vraag is waar vind je zo’n interessant “breed” grondstoffenfonds?
World Mining gaat al een stukje in die richting. Wij staan echter open voor alle suggesties.
Zelf beleg je dan eerder “gespreid” kleine bedragen in het Blackrock World Mining A2-fonds? Als je op rabobank.be kijkt bij de “hottest funds” staat het Blackrock World gold-fonds in de top 10 op plaats 3 geloof ik. Blijkbaar zijn er toch mensen die hierin op termijn geloven?
Volg jij altijd de grote kudde? Goud spreekt natuurlijk enorm tot de verbeelding. Maar ik denk dat je op lange termijn ook goede resultaten kan halen met een breed grondstoffen fonds en met minder volatiliteit dan een puur goud fonds. Ik laat het m.a.w. over aan de fondsbeheerder om te bepalen hoeveel goudmijnen hij in zijn fonds stopt, wat hij beschikt over een team die dit dagelijks bestudeert. Je kan als leek dit zelf onmogelijk zo grondig opvolgen. Ik stap gespreid in, maar niet op regelmatige tijdstippen. In augustus leek er zich een bodem te vormen en heb ik een eerste instap gedaan. Nu wacht ik af tot er zich een nieuwe bodem lijkt te vormen voor ik opnieuw bijkoop.
Op slimbeleggen.be wordt nochtans altijd sterk aangeraden om voor goud en zeker goudmijnaandelen te kiezen in 2014…Blijft toch een aparte categorie, maar misschien valt hier wel geld mee te verdienen na de sterke daling van dit jaar?
Exact één jaar geleden schreef men op slimbeleggen:
Een stevige rally voor de goudprijs behoort tot onze verwachtingen voor 2013, waarbij de jaarprestaties van goud tot de beste van het afgelopen decennium kan behoren. Een waanzinnig stelling? We denken het niet. Goud komt uit een overgangsperiode: het was tijd om de jarenlange stijging te consolideren. Dit maakt de stierenmarkt terug ‘gezond’. Nu de consolidatie stilaan op z’n einde loopt, mogen we ons opmaken voor de volgende race omhoog. Wij zijn er klaar voor, u toch ook?!
Twee jaar geleden schreven ze:
[…]Hier verwachten we dat de grootste prijsstijging van 2012 zal plaatsvinden, waarbij we zelfs 2300 dollar per ounce in het vizier krijgen […] waardoor een langdurige (forse) daling quasi is uitgesloten in dit stadium. Iedere prijscorrectie mag dus opnieuw beschouwd worden als een koopgelegenheid voor goud.
Als ze maar lang genoeg goud aanraden, krijgen ze vroeg of laat wel eens gelijk. Op MijnKapitaal wagen we ons niet aan voorspellingen, dat is immers zinloos. En het toont nog maar eens aan hoe gevaarlijk het is om sterk in te zetten op een niet gediversifieerde belegging.
De meeste goudmijnen zijn ‘niet ethisch” =milieu en menselijke schade. Een alternatief is het Belgische Umicore. Recyclage van Electronica met herwinning van edelmetalen die dan verwerkt worden in katalysatoren voor wagens en oplaadbare batterijen ….dus ook aan de andere kant milieuvriendelijk. Voor sommige metalen wordt Umicore als belangrijkste (bovengrondse) mijn gezien. Het aandeel doet het niet goed maar beter dan de goudmijnaandelen. Door de lage notering slaan enkele holdings en ook Umicore zelf aandelen in.
De ETF all commodities wordt ook als onethisch gezien gezien je met voeding speculeert. Hierdoor wordt soms basis voeding ‘achter gehouden’ bij voedselschaarste om bij echte honger ze dan duur te verkopen. De landbouwer zelf ziet hiervan helaas niets. Misschien iets om over na te denken ?
Een aparte klasse van mijnen/delfstoffen zij de ‘rare aardjongens’ (rare earth metals); komen terug in de belangstelling met bv magneten voor windmolens, tesla motors, drones…
Blijft allemaal erg speculatief.
Dat kunnen inderdaad erg interessante trackers zijn, maar hun tendens is op dit moment sterk dalend. Ik zou toch nog wat wachten om ze aan te kopen als je niet onmiddellijk negatief wil staan.
Ik volg die nu al een tijdje mijn schaduwportefeuille, maar het moment is duidelijk nog niet gekomen om te kopen. Om de negatieve trend om te buigen, zal een heropleving van de reële economie nodig zijn.
Voor wie interesse heeft in grondstoffen, ik probeer regelmatig via twitter interessante artikels die ik lees op andere sites te delen. Dus allen @RoboKat_MK volgen!
Gaat het om deze ISIN-code? “DE000A0KRKC6”
Dat is de Euro versie die via Frankfurt kan gekocht worden. Ik weet echter niet of die euro-hedged is of niet, en in mijn opinie is de USD versie dan toch interessanter.
Waar kan je die tracker “ETFS All commodities” kopen? Bij binck? wat is de isin-code hiervan? Ik zou deze graag eens opvolgen…
Ja, USD versie is via Binck op LSE verkrijgbaar (GB00B15KY989).
Omdat ik dacht dat het goud in 2010 al teveel gestegen was heb ik voor een BlackRock Global Funds – World Mining A2 gekozen (met het idee dat deze meer divercificatie zou hebben dan een louter goudfonds). Stond destijds ook in meerdere selecties hier op de site. Maar veel verschil heeft het niet uitgemaakt want sindsdien (3j) zijn deze fors blijven dalen. Ik zie deze ook niet meer in de laatste lijstjes verschijnen. Een gevallen ster ???
Het zijn en blijven cyclische waarden, waar je moet proberen op een dieptepunt in te stappen. Anders valt daar geen geld mee te verdienen. Maar World Gold YTD -49% en World Mining YTD “maar”-30%, dus toch iets minder volatiel.
@Robokat (Carl De Ridder): interessant idee van jou om voor een breed grondstoffenfond te kiezen. Voor welk fonds heb jij in deze categorie gekozen?
Ik ben nu heel voorzichtig wat Blackrock World Mining aan het opbouwen, maar in feite is dat nog niet breed genoeg. Ik volg ook een tracker in mijn schaduwportefeuille: ETFS All commodities, gebaseerd op een grondstoffen index die ook in voedingsproducten (soja, tarwe, suiker, magere(!) varkens), katoen, enz… investeert. Maar een goed fonds-equivalent daarvan heb ik nog niet gevonden. Wie helpt?
Er zijn toch ook goudfondsen die wel in goud zelf beleggen (en niet in goudmijnen), zoals ETFS Physical Gold? Gesteld dat iemand toch (beperkt) in goud wil investeren (bijvoorbeeld om toch nog iets te hebben in geval van plotse hyperinflatie), lijkt zo een physical gold fonds u dan een goed idee (in vergelijking met het alternatief: zelf echt goud kopen en ergens in een kluis leggen)?
Via trackers of ETF’s kan je inderdaad in fysiek goud beleggen. Dit zijn echter geen fondsen en je zal die dus nooit in gewone fondslijsten van banken terugvinden. In principe staat er een hoeveelheid fysiek goud tegenover, maar je bent geen eigenaar van dat goud. Kwatongen stellen zelfs in vraag of er wel voldoende goud in de kluizen van de uitgevers van die ETF’s ligt om alles te dekken.
Daarnaast heb je ook ETF’s die via derivaten in goud beleggen en ook de goudprijs tracken. Dit is dan ‘papieren’ goud omdat er geen echt goud tegenover staat. Naar het schijnt zou er tot 100 keer meer papieren goud in omloop zijn dan er beschikbaar fysiek goud is op de wereld, maar die cijfers zijn moeilijk te controleren.
Al bij al zijn goud ETF’s wel bruikbaar voor de belegger in normale marktomstandigheden. De physical gold versies bieden wat meer zekerheid, de derivaat producten zijn wat meer dubieus. In extreme omstandigheden zijn ze echter geen vervanging van goud dat je effectief zelf in bezit hebt.
Een interessant alternatief voor diegenen die goud en zilver niet in de tuin willen begraven is CEF. Dit is een beursgenoteerde onderneming welke enkel fysiek goud en zilver als activa heeft. Deze onderneming bestaat al meer dan 20 jaar en de edelmetalen worden bewaard in Canada. Bijkomend voordeel is dat dit aandeel momenteel met een discount noteert van ongeveer 6 % op de intrinsieke waarde. Een discount komt meestal voor bij een negatief sentiment. Omgekeerd noteerde het aandeel in de euforietijden met een premie. De samenstelling is 57 % goud en 42 % zilver. Ongeveer 1 % cash om kosten te dekken.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be