About the author

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

33 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
benny
benny
7 jaren geleden

is het momenteel een goed moment om in te stappen in een Mixer en/of Flexer fonds?
Mvg
Benjamin

hagi
hagi
7 jaren geleden

Van welk rendement mag je voor beleggingen op de lange termijn uitgaan? (+15jaar) av1, av3 of av5.

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  hagi

Voor periodes van 15 jaar zou ik mij vooreerst richten op de AV5 waarbij ik zeker de LOW5 en de High5 als limiet neem.
Kijk wel of het cijfer AM5 voldoende hoog is (meer dan 120).

Roland VL
Roland VL
7 jaren geleden

GOGI opvolgen: goed en wel gezegd, maar ik kan dit niet. Ik kan de betrokken xls-sheets niet openen (paswoord is vereist/ MK Sleutel) en ik heb al vele malen een mail gestuurd, maar nooit een antwoord gekregen. Lukt het deze maal?

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  Roland VL

Werd onmiddellijk toegestuurd via email.

bvdv
bvdv
7 jaren geleden

Inderdaad, veel mensen hier kijken op te korte termijn, wat misschien wel wil zeggen dat ze geld in fondsen steken dat ze niet echt kunnen missen… Ik heb vroeger ook op te korte termijn beslissingen genomen, en eigenlijk er altijd bijna verlies mee geleden als je de aandelen/fondsen een jaar later bekijkt! De boodschap is, niet teveel ineens beleggen, en goed de GOGI opvolgen om gespreid te beleggen… De redactie van MijnKapitaal heeft daarvoor de perfecte tools! Het beste voorbeeld is mijn pensioensparen, waar ik iedere maand braafjes in investeer, en al een zeer hoog rendement heb geboekt, zelfs met de crash van 2008 erbij… Beleggen is geduld en hier en daar wat geluk hebben, want een glazen bol bestaat toch niet… Kijk nu eens naar de Brexit… (Heb eerlijk gezegd ook getwijfeld wat ik moet doen net ervoor… Alles verkopen of alles houden), en zie… 2 dagen de beuk erin, en nu al 3 dagen stijging… Beleggen en korte termijn en super winsten gaan niet samen! Zelf beleg ik voor 65% in de mixer en 35% in de flexer(s) en eigen voorkeur fondsen… En als we eens een goede dip gehad hebben, ga ik die % zeker wijzigen… Veel geluk aan allen, en maak de goede keuzes op lange termijn, en wees AUB niet kortzichtig!

Ronald
Ronald
8 jaren geleden

Iedereen die al nerveus gaat worden bij een daling van -10% zou eigenlijk niet moeten beleggen, maar zijn centen op een verlies(spaar) rekening moeten zetten. Verlies gegarandeerd…ook na 5 jaar:)

Dolfijn
Dolfijn
8 jaren geleden

Er is wel één voorwaarde die je zelf kan controleren vooraleer je ons de vraag stelt: het kandidaat mixfonds moet een voldoende lange historiek hebben, anders kan Al Fonds dat niet deftig screenen. Praktisch gezien moet een fonds al bestaan sinds begin 2008 of vroeger, iets wat je via Morningstar kan opzoeken.

Waarom hebben jullie dan Invesco Balanced Risk opgenomen wat maar sinds september 2009 bestaat. Dat fonds is idd toen sterk gestart maar de NIW nu (€14,95) staat nauwelijks boven zijn top in 2013 (€14,77), nochtans een vruchtbare beursperiode.

Wat ik vooral niet begrijp is dat in jullie screening dat fonds een AV1 en AV3 heeft van blijbkaar 7%. Zelfs met een andere methodiek ligt dat toch ver boven hetgeen M* geeft van 3Y geann van amper 1,68% en de grafiek van de NIW laat ook niet beter vermoeden. Ik weet dat jullie de cijfers van M* vaak in vraag stellen, maar de grafiek in de tab “grafiek” van een fonds zou toch betrouwbaar moeten zijn, vooral als je “koers” ipv “groei” neemt. Ik mag hopen dat M* de historische NIWs toch correct bijhoudt.

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Dolfijn

Zoals mijn collega schrijft zijn wij bij de start misschien iets te snel en iets te braaf geweest. Alhoewel de cijfers van de Invesco Balanced Risk nog altijd ruim binnen de normen vallen.
Maar ik ben blij dat je die opmerking maakt: dat toont nogmaals erg duidelijk aan dat je met die rendementen van M* geen stap verder raakt en de waarde van een fonds niet kan inschatten. Zij geven een momentopname. Wij tonen de waarde van een fonds gemeten over een veel langere periode.
Als je je inschatting maakt op M* dan komt men soms zeggen dat een fonds in aanmerking komt en dat wij oordelen dat het maar pover presteert. Of zoals jij nu: het hoort er niet thuis in, terwijl wij vinden van wel. Met enig voorbehoud want ik dien toe te geven dat het fonds momenteel op korte termijn uitschuivers maakt.
Om je nog een voorbeeld te geven van de betrouwbaarheid van M*: deze morgen 24 fondsen gevonden waarvan je op M* rendementen kan vinden op 3 jaar, 5 jaar en zelfs 10 jaar. Die 24 fondsen zijn opgestart in maart 2015. Dat moet jij me nu eens uitleggen.

Dolfijn
Dolfijn
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Dat jullie geannuliseerde resultaten niet nuttig vinden, gezien dit alleen kijkt naar de periode 1jan-31dec, kan ik begrijpen, maar zeg je nu ook dat de grafiek tab op M* die het verloop van de NIW weergeeft (selecteer daarvoor “koers” ipv “groei”) niet juist is?

Dus voor Invesco BR: http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0000043PR&tab=13 Neem daar 5Y of langer en selecteer eventueel “Koers” ipv “Groei” bovenaan. Dan zie ik dat dit fonds tot april 2013 idd fel steeg maar nu niet veel hoger staat dan toen. Op zich mss geen ramp, maar niet zo goed dit gebeurde in een periode waarin ongeveer alles steeg. Op 3 jaar krijg je dan dat zwak resultaat.

Maar is die NIW grafiek dus volledig fout? Als dat zo is wil ik dat uiteraard graag weten natuurlijk.

Raar is dan wel dat de rendementen op M* ook terug te vinden zijn in de KIID en op de website van Invesco.

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Dolfijn

Die dingen zijn juist, maar dat zijn zoals ik al zei momentopnames. Een voorbeeld: we meten op een dag rond jouw woning een windsnelheid van 100km/uur. Gaan we dan besluiten dat jij in een stormachtige streek woont?
Ik heb van een hele reeks resultaten op 3 jaar het gemiddelde genomen. Het is inderdaad pover op dit moment (laatste was 0,03%) maar er zijn er verschillende bij die 10 en 11% per jaar geven en die trekken dat gemiddelde natuurlijk op. Waarom zouden die niet kunnen terugkomen? Die windsnelheid weer: ik neem aan jouw woning elke dag de windsnelheid en maak daar het gemiddelde van en besluit dan om te zeggen of het een rustige streek is of niet.
Dat de NIW op de KIID overeenstemt met de gegevens op M* dat lijkt me nogal wiedes: M* levert die namelijk voor een behoorlijke prijs aan. Met zulk soort abonnementen haalt het zijn inkomsten.

julus cesar
julus cesar
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Vorige week deed een Vlaamse Grootbank een mailactie om Invesco Bal risk aan de man te brengen. Instappen kon tegen dezelfde voorwaarden als hun huisfondsen….
Eigenaardig genoeg doen ze dit in het kader van de erg lage grondstofprijzen. Deze grootbank meent dat het nuttig is om daarin de eerste posities in et nemen.
En inderdaad er zitten in dit fonds ook (edel)metalen(ag, cu, alu,…), olie en landbouwgrondstoffen.

Voice
Voice
8 jaren geleden

Er zijn wel degelijk slechte momenten om in het mixerfonds te stappen. Wie in het voorjaar 2015 ingestapt is zoals ik heeft een héél slecht moment gekozen. Zal jaren duren om die verliezen weg te werken. Ze staan allemaal in het rood. Vroeger werd voor de mixer niet zo’n belang gehecht aan het gespreid instappen, zeker niet voor de defensieve fondsen.Wat je niet kan doen is de verantwoordelijkheid bij de medewerkers van Mijn Kapitaal leggen. Ik ben met mijn volle verstand ingestapt en wist dat hoe vele malen de fondsen ook gescreend zijn, het blijft beleggen en daar zijn risico’s aan verbonden. Nu gewoon rustig blijven, hopen dat alles goed komt en de grote crash nog enkele jaren uitblijft.

costaadeje
costaadeje
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Akkoord met je bewering dat je niet kan weten dat het jaren kan duren vooraleer de sinds april van dit jaar opgelopen verliezen weggewerkt zijn.
Maar als je de grafiek van de BEL 20 over de laatste 5 jaar bekijkt, moet je toch wel bekennen dat hij op één van zijn hoogste punten staat en de kans op een verdere daling wel degelijk mogelijk is…En dan kan ik begrijpen dat er sommige bezoekers op deze website enigszins schrik hebben om -10% in het rood te gaan. Je kan toch niet ontkennen dat de meeste aandelen van de BEL 20 zeer duur geworden zijn?

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Ik heb die GOGI’s wel:
Van de BEL20 Price is de GOGI op 1/10 ALLOW. De AV van de laatste 120 was 8% en het laatste resultaat was 4.02. De ommezwaai is er nog niet lang want op 16/08 was het laatste jaarrendement nog 17,44%.
Van de BEL20 Gross (incl dividenden) is de GOGI ook ALLOW. Het gemiddelde jaarrendement van de laatste 120 berekeningen is 18% en het laatste jaarrendement 14,36%.

costaadeje
costaadeje
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Dus alle bezoekers van jullie site die op een ongelukkig moment in de mixer zijn ingestapt en nu aankijken tegen een verlies van 10%, moeten hier dus niet te veel bij stil staan, want het komt wel goed? Ik denk dat de meeste beginnende beleggers hier toch even niet goed van waren eerlijk gezegd en best wel wat geruststelling konden gebruiken.

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  costaadeje

Ik ben er ook van overtuigd dat het allemaal wel goed komt. De Mixer was en is bedoeld voor een periode van 5 jaar. Men oordeelt nu over een periode van enkele weken tot enkele maanden.
Omdat wij ook zulke zaken proberen te vermijden, zijn wij tot de GOGI gekomen. Ik denk een goede oplossing

costaadeje
costaadeje
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

En de GOGI zegt dat het nu tijd is om in te stappen in de mixer als ik het goed begrijp?

costaadeje
costaadeje
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

“Een gespreide instap over een voldoende lange periode is wel een optie voor de lange termijn belegger” merkt u terecht op… Maar kan je dan éénmalig instappen met een bedrag van 2500 euro in de MijnKapitaal Mixerportefeuille of beleg je beter zelf apart in de mixer zodat je het bedrag kan spreiden?

Jhn
Jhn
8 jaren geleden
Antwoord aan  costaadeje

YTD van de bel20 is nog geen 5%
Nog niet zolang geleden was dat 20%

Zomaar 15% eraf.
Maw de dalingen zitten overal.
Het is de trend van het moment.

Erger, is dat jouw port daalt en de rest stijgt, dan zit je met een probleem.
Nu is dat niet.

Jhn
Jhn
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Klopt Robo, mijn winsten komen door de aankopen die ik bleef doen tijdens die dip van 2013.
Het is een soort van turbo die dan aanslaat.

Keep Calm and Carry On
De aankopen van nu, zorgen voor de winsten in de toekomst.

Paar maand geleden, werd er gezegd: bij een dip koop ik zeker.
Nu is er een dipke en nu is er wederom twijfel.
Spreiden in aantalen en tijd.

marenko
marenko
8 jaren geleden

Beste

Ik ben ingestapt in het mixerfonds via medirect.
Ik heb nog geen duidelijk antwoord gekregen over:
1/ kan je meerdere malen op verschillende tijdstipppen de portefeuille herkapitaliseren, of blijft het bij maandelijkse vooropgestelde bijstortingen. Bij mij gebeurt dit automatisch op de 20 ste van de maand door medirect op voorwaarde dart er genoeg op de wachtrekening staat.
2/ Als jullie van mijn kapitaal wijzigingen aanbevelen in het mixerfonds ( een fonds bij of een fonds eruit) zal medirect deze wijzigingen ook doorvoeren? Kunnen we zelf nog wijzigingen aanbrengen op jullie expertise en aanbeveling?
3/ Misschien kunnen we dan zelf de aanbevolen fondsen in zelfde verhouding van het mixer aankopenom zo de portefuille te actualiseren.

Ik heb enkel een antwoord gekregen over de maandelijks vooropgestelde stortingen die de bank zelf uitvoerd iedere maand.

Neman
Neman
8 jaren geleden

Beste
Een dikke proficiat voor uw uitgebreide artikels.
“Afwachten betekent dat je misschien wel mooie winsten laat voorbij gaan” schrijft u en daar worstel ik steeds mee omwille van het feit dat fondsen na 5 jaar bijvoorbeeld terug op een 0% winst kunnen staan laat staan dat ze misschien op dat moment op min kunnen staan. Stel dat het mixerfonds na 3 jaar op + 6 % stond maar je wacht om te verkopen en na 5 jaar kom je op 0 % winst te staan? Dan heb je feitelijk niks winst gehad. Wanneer feitelijk winst nemen?

Neman
Neman
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Bedankt voor deze verhelderende uitleg en verder nog veel succes met uw interessant en leerrijk initiatief.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

33
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x