About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

56
Reageer op dit artikel

avatar
18 Comment threads
38 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
Robokat (Carl De Ridder)Geert MAl FondsOmegajempi25 Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Omega
Gast
Omega

Bij pure aandelenfondsen is gespreid instappen waarschijnlijk nuttig, maar heeft dat persé zin bij flexibele mixfondsen zoals Flossbach. Reken je er juist niet op dat de fondsbeheerder zijn port steeds zal aanpassen naargelang de omstandigheden. Bij een goede fondsbeheerder zouden de markomstandigheden zo weinig mogelijk moeten meespelen, een zeer goede – JPM Macro Opps bvb – kan daar zelfs zijn voordeel uit halen.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Het is maar hoe je het bekijkt: Wij werken momenteel aan een beoordelingscijfer voor de fondsen. Het fonds dat je noemt, scoort echt niet zo goed.
Op welke basis klasseer jij een fonds als goed of minder goed?

Victor
Gast
Victor

Is er in het geval 2 ( dalende markten) ook geen Jefke dat bij de hogere koersen geen aankopen doet omdat de GOGI een NOGO geeft en dan als de GOGI ALLOW aangeeft toch geen aankopen doet omdat hij vaststelt dat er een lange termijn dalende trend bezig is ( berenmarkt). In dit geval worden er geen verliezen geleden. Hij doet maar terug aankopen als de lange termijn trend terug naar stijgend is veranderd. Voor het herkennen van lange termijntrends doet hij beroep op technische analyse.

lamberto
Gast
lamberto

Ook weer een interessante update, bedankt hiervoor!
De komende dagen doe ik zeker nog enkele aankopen om de laatste (mixer)fondsen volledig in balans te brengen, dezelfde investering voor ieder fonds. Daarna terug periodiek bijkopen.

Koen
Gast
Koen

Boeiende update, bedankt alweer. Ik plan inderdaad een gespreide instap zoals in dit artikel, maar dan 2 jaar lang. Wel zou ik elke maand op basis van Gogi slechts 1 of 2 fondsen uit de mixer kopen (die op dat moment het meest relatief onderpresteren). Over de hele periode bewaak ik wel de balans in de mixer.
Verder staat er nog een som klaar om volgens hkds in de flexer te stoppen, als de gelegenheid zich voordoet.
Wat zie ik over het hoofd?

Natalie
Gast
Natalie

Hadden jullie niet ergens een artikel met een theorie over instappen als de beurs 15% gedaald is ofzo.

jempi25
Gast
jempi25

Ben akkoord met jullie over gespreid instappen!
Nu hebben bijna alle mixfondsen allow en 2 bij mij no score!
Maar ik begrijp ivm gespreid instappen dat je elke maand 100 € of iets dergelijks belegt.
Maar wat indien je zoals nu plotseling een grote som cash krijgt en dan laten staan op een boekje waar je niets krijgt?
Of dit grote bedrag ook gespreid beleggen bv over 12 maanden???
Is toch niet zo simpel als het is.
groetjes
jempi25

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Een spaarboekje kan dan misschien niets opbrengen, maar toch ben je beter af om gespreid in te stappen en de rest even op dat spaarboekje te laten staan.
Beter dan ineens met dat hele bedrag in te stappen en dan na enkele weken op -10% (of meer) te staan.
Ik zou bijna durven zeggen: “Wie te gretig is en de laatste druppel uit de kan wil, zou wel eens het deksel op de neus kunnen krijgen”.

jempi25
Gast
jempi25

Die fout heb ik dus gemaakt in April en toen was er nog geen GOGI! In eens belegd over 12 fondsen.
Ik zit gem op – 8.66 %

costaadeje
Gast
costaadeje

Zolang het in de mixer is, is dat geen probleem. Het instapmoment speelt niet echt een rol.

jempi25
Gast
jempi25

Ja in de Mixer! Thanks

Jhn
Gast
Jhn

Euhh, een spaarboekje brengt al jaren niks op, die paar maand zal geen verschil geven.

Karien
Gast
Karien

Ik hoor altijd spreken van ‘never catch a falling knive’. Als je wil bijstorten, wacht je dan best tot alles zich stabiliseert ? En hoe weet je dat dan ? Of wat bedoelen ze daar dan mee ?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Voor elke beweging, voor elke rimpeling op de beursvloer, is er wel een gezegde of een spreuk. Nog teveel uitdrukkingen en gezegdes slaan echter op aandelen en niet op fondsen. Twee werelden die niet helemaal hetzelfde zijn.
Ik ken geen enkel fonds dat ooit waardeloos is geworden. Failliete ondernemingen des te meer.

hagi
Gast
hagi

Zeer leerijk, wat ik onthoud als beginner, bij een periode van dalingen: aankoop defensieve mixers die nog ontbreken in portefeuille geen probleem en voor de rest periodiek blijven beleggen.

Jhn
Gast
Jhn

Gisteren zo eens een paar curves bekeken van een aantal fondsen!
Amai, de daling in 2008 ging letterlijk geleidelijk, het zakte over maanden.

Nu in 2015 en net in januari, valt, stuikt de curve naar beneden.
Wat een verschil!

Het zijn andere tijden en dat is te zien.
De issues zitten overal en dat is er aan te zien.

costaadeje
Gast
costaadeje

Is het verstandig om een groot bedrag (per 1000 euro) te beleggen in een fonds zoals rouvier patrimoine en M&G Optimal Income? Of doe je dat beter ook gespreid?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

De vraag die zich daar ook stelt: Is 1.000 euro een groot bedrag ?
Voor de ene wel, een andere denkt misschien aan nog grotere bedragen om (gespreid) in te stappen. Daarom kan het heel interessant zijn om maandag met de tips van mijn collega aan de slag te gaan. Elke beslissing is immers erg persoonlijk en past misschien niet voor iedereen…

costaadeje
Gast
costaadeje

En een volatiel mixerfonds dat in enkele maanden tijd tot 20% daalt, verkopen jullie niet noodzakelijk?

costaadeje
Gast
costaadeje

En die volatielere fondsen in de mixer kunnen tot 20% of meer dalen dan bij een crash?

costaadeje
Gast
costaadeje

Even concreet toepassen: nu de markten al enkele dagen aan het zakken zijn, is het nu interessant om in de volatielere of de meer defensieve versies van de mixerfondsen te stappen? Of verwachten jullie een daling op een langere termijn van de markten?

Kevin
Gast
Kevin

@robokat: met de term “salamicrash” ben ik niet bekend, wat mag ik mij hierbij voorstellen?

geo
Gast
geo

Ik was van zin om een maand geleden met 7 fondsen van het mixerfonds voor 100% in èèn keer in te stappen voor een behoorlijk bedrag met start op 22 september. Om zovele redenen begon ik toch weer te twijfelen , en ben dagelijks de stand van mijn 7 fondsen gaan bijhouden op een Exelleke tot op heden….. net op het moment dat het allemaal een beetje ging inzakken. Het resultaat tot vandaag (+- 1 maand) is dat ik diezelfde fondsen en aantallen nu voor +- 1000€ (berekend volgens de som die ik wil investeren) goedkoper kan aankopen. Nu de… Lees verder »

jules cesar
Gast
jules cesar

Tom, je ook niet teveel vastpinnen op % en spreidingsstrategie. Voor de kernfondsen heb je zelf al een oplossing gevonden. Je kunt dit gerust een tijdje op zichzelf laten lopen.Voor de satellieten kun je bv volgend jaar A kopen in Jan, B in febr enz zo krijg je ook een spreiding tov de algemene conjuctuur. Weliswaar niet binnen hetzelfde fonds maar dan toch binnen jouw portfolio. De selectie laat dit gerust toe; en ja het ene zal wat meer dalen of stijgen dan het andere…maar om het genoemde bedrag te spreiden in kleine éénheden puff…en duur ? Voor echte landen… Lees verder »

Tom
Gast
Tom

Ik zit nog steeds vast met de vraag hoe periodiek te beleggen in het Kernfonds. Om tekst te besparen, laten we ervan uitgaan dat ik de kernselectie volledig overneem zonder wijzigingen. Voor de kernfondsen blijkt dit simpel te zijn, voor minimaal €100/maand kan je bijvoorbeeld all drie de aangeraden fondsen vinden onder het periodiek beleggen bij DB. De kosten blijven beperkt voor zulke ‘kleine’ bedragen en laten we eerlijk zijn veel gemakkelijker wordt het niet. Als ik dan echter naar alle satellietfondsen ga kijken die worden aangeraden is maandelijks, periodiek investeren een kostelijke bedoeling. Hoe doe je dit het beste?… Lees verder »

Jhn
Gast
Jhn

Deze tip had ik al door, elke maand koop ik van die fondsen bij, uit mijn port, die gezakt of zeer weinig gestegen zijn, dan zijn ze het goedkoopst. Ik geef een voorbeeld: fid emea: kocht ik telkens als het laag stond/staat, ik scoor op 1 jaar meer dan 11%. Inderdaad meer dan had ik alles ineens gekocht.

Uw laatste qoute vind ik hilarisch!
Stel u voor 🙂

Miquel
Gast
Miquel

Volgens mij kan het niet anders dat banken hier nu stiekem komen lezen om hun algemene kennis, die ze zouden moeten hebben en toepassen, bij te schaven 🙂

Tex
Gast
Tex

Ik vermoed dat de voordelen van het gespreid instappen teniet gedaan worden door de verhoging in kosten die dit met zich meebrengt, toch indien met voor kleine bedragen instapt. Het zou interessant zijn om hier in het artikel rekening mee te houden.

Geert M
Gast
Geert M

Beste Tex, Ik vind jouw opmerking zeer zeker terecht. De meeste banken rekenen een minimale kost aan. Dit ongeacht de hoogte van het belegde bedrag. En dit per verrichting. bv 9,95Euro per fonds. Herhaaldelijk geeft men in de verschillende artikels op Mijn Kapitaal het gevoel dat men kan beleggen in fondsen vanaf 10 euro ofzo. Het geeft de mensen verkeerdelijk de indruk dat het echt eenvoudig is. 9.95Euro kosten is heel veel als je voor slechts 100 euro aankoopt. En dit elke maand. Spaart men dan eigenlijk wel? Men zou in elk artikel hierover moeten terugkomen! Indien banken kosten aanrekenen… Lees verder »

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be