About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

25
Reageer op dit artikel

avatar
15 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
22 Comment authors
HighJan HBartAnnGarfield Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Bart
Gast
Bart

Vorig jaar in september ook bij 2 banken langs gegaan, na vele vragen en brochures alles rustig thuis beginnen nalezen en veel over beleggen beginnen opzoeken. Vrij snel op MijnKapitaal terecht gekomen en pas geleidelijk aan de eerste stappen gezet. Van de voorgestelde producten van de bank schiet niks meer over.

Garfield
Gast
Garfield

Ik heb ook nog een mooi verhaal hierover. Een collega wou zijn lening laten herzien bij dezelfde (groot) bank. Ze wouden dat enkel doen bij een tegenprestatie. Hij moest bij hen voor toch een aanzienlijk bedrag beleggen. Ze hadden een nieuw product met laag risico. Hij heeft heel veel geluk gehad dat hij op echt het meest perfecte moment gekocht heeft en daardoor staat hij nu mooi in het groen, maar had hij een paar maand later gekocht stond hij zijn belegging bloedrood. De bank heeft dan een jaar ofzo later een brief gestuurd dat hij beleggingen heeft bij hen… Lees verder »

Ann
Gast
Ann

Helaas heb ik ook zoiets meegemaakt. Een jaar geleden hebben ze me dakfondsen verkocht die zogezegd een gegarandeerd rendement hadden. Niets bleek minder waar. Ik durf niet te zeggen op wel verlies ik sta.
In het najaar kreeg ik ook een brief van de bank omdat mijn profiel niet meer voldeed. Hoe ik dit kon oplossen : aandelen kopen !
Hier ben ik niet op ingegaan, en binnen de maand vliegen ook die dakfondsen buiten.

palermo
Gast
palermo

Ik doe al meer dan 10 jaar zaken, en probeer in alles te streven naar een winwin relatie. Ook met mijn (groot)bankier.
Door er blind van uit te gaan dat alle bankiers slecht zijn, verlies je ook geld.
Wees er wel selectief en kritisch in. Het klopt jammergenoeg dat er nog te veel cowboys zijn in het vak.
Dank à MK om die rotte appels er te helpen uithalen. En het zijn er veel…

Xavier
Gast
Xavier

3 weken geleden beleggingsadvies gevraagd aan BNPPFortis. Voor een aanzienlijk bedrag (vennootschap). Ze gingen binnen de week een voorstel doen. Nog steeds niets ontvangen! Ben nu van plan die som over te zetten naar een BB rekening en in het Mixer-of Flexerfonds te stappen (voor zover de fondsen bij BB te vinden zijn).
Toch blijft er een psychologisch aspect een rol spelen. Als ik alles in handen geef van BNP en het loopt niet zo goed, ‘is het hun fout’. Bij BB (of een ander internetbank) ben je zelf meer ‘verantwoordelijk’.
Gewoon doen zeker…

Al Fonds (Marc Person)
Lid

En als het hun fout is, wat ga je dan doen?
Gaan zij het verschil bijbetalen?

Xavier
Gast
Xavier

haha, was dat maar waar…..

stan
Gast
stan

En dat is dan gouden regel nummer 5: als het verkeerd uitdraait, zoek dan onmiddellijk een schuldige. Keuze in overvloed: de grieken, de sossen, de banken, ‘mijn kapitaal’, Bart De Wever…

Jan H
Gast
Jan H

Gewoon gespreid instappen. Dat is een goede strategie als je onzeker bent. Eerst kleine stapjes leren zetten

High
Gast
High

Inderdaad

Blackbelt
Gast
Blackbelt

Vroeger kreeg ik ook mailtjes of een belletje als er eens wat meer geld op mijn rekening stond.
Iedere keer stel ik dan kritische vragen, en meestal verdwijnt dat geld dan naar mijn online bank.

Nu spreken ze me niet meer aan, ook als er wat geld is.

stan
Gast
stan

Gouden regel 4: Ga daar nooit op in. Ik ging daar vroeger wel op in en was zelfs fier dat ik ‘mocht’ langsgaan. Dat was althans het gevoel dat ze mij aanpraatte. ik heb het over KBC. Steeds hoge instapkosten (minstens 3%)en beheerskosten maar dat zag ik pas achteraf en steeds een slecht rendement, toch in ieder geval veel lager dan dat ze voorspelden. Sinds meerder jaren ga ik zelf op zoek naar een belegging waar ik me goed bij voel en daar heb ik nog geen moment spijt van. Ondertussen is quasi heel mijn vermogen bij KBC weg en… Lees verder »

arlette
Gast
arlette

Heb nog steeds een Optima junior. Brengt dit eigenlijk nog op; 2% instapkosten en maar 1% procent krijgen. Op de eindafrekening heb ik nu al minder dan dat ik betaal aan instapkosten. Dit moet nog tot 2019. zijn er alternatieven

evita
Gast

Weet je, het vertrouwen in mijn bankier is weg. Ze zeggen daar gewoon wat in hun kraam past: kassa, kassa !

koen
Gast
koen

Moet men er dan ook is niet voor pleitten om die infofiche’s duidelijker (makkelijker leesbaar ) te maken ?

Loekie
Gast
Loekie

ebrmidt: Nu niet wenen dat je de fles chateau migraine of reisboek misloopt die je aangeboden worden op het einde van het gesprek. 😉

juluscesar
Gast
juluscesar

Tot mijn eigenste verassing hoef je ook niet meer bij een bank te zijn voor die Chateau. Met nieuwjaar kreeg ik keurig een flesje toegestuurd van mijn online broker in een ziekenhuis groen karton. Misschien omdat ik met mijn vele ‘amateur’ verrichtingen hun kas heb gevuld ? Dus noch voor erfenissen of noch voor het flesje wijn moet je naar jouw bank. Natuurlijk wel alles netjes afdrukken en doorgeven aan een vertrouwens- persoon. Misschien daar ook eens een artikel aan besteden; er zijn immers nieuwe(eenvoudige) regels voor bv volmachten indien je zelf niet meer de touwtjes in handen kunt nemen.… Lees verder »

ebrmidt
Gast
ebrmidt

Een 10-tal jaar geleden had ik een spreadsheet voorgelegd aan de lokale grootbank met winsten, kosten, etc … berekend over de verschillende jaren.
Sinds dan wordt ik niet meer gebeld voor een uitnodiging.

juluscesar
Gast
juluscesar

Weerom een mooi artikel. Zeker om even af te printen voor de generatie die nog wat minder vertrouwd is met forums. Zou je nog kunnen aanvullen met: laat je nooit onder tijdsdruk zetten en laat je ook nooit geen ‘schrik’ aanpraten. (vb op het internet iets aankopen OK; maar als er dan bv een overlijden is kan je niet naar kantoor komen) Angst en paniek zijn nooit goeie raadgevers. Breng steeds iemand mee, met twee hoor je meer dan alleen…. Laat de bankier op papier de volledige berekening maken van één van de beschreven scenario’s maar dan met alle kosten… Lees verder »

peterdedonder
Gast
peterdedonder

>> vb op het internet iets aankopen OK; maar als er dan bv een overlijden is >> kan je niet naar kantoor komen Niet dat ik daar schrik van heb, maar ik stel me wél de vraag wat er dan precies gebeurt. Stel: een klant bij MeDirect overlijdt (bv. mijn moeder, die weduwe is). Wat gebeurt er met de fondsen van die persoon? En met het geld op de spaarrekening van die persoon? Ze komen toe aan de erfgena(a)m(en) (bv. ikzelf ;-)). Maar hoe gaat dat in zijn werk? Want bv. de gekoppelde rekening (op naam van de overledene) is… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Dat geldt ook voor de andere internetbanken. Je opent zelf een rekening als je die nog niet hebt en vraagt dan met de nodige attesten (overlijdensakte, bewijs van erfgenaam) als bijlage de overzetting van effecten en saldo rekening naar jouw rekening. Uit ervaring: dat duurt juist 1 dag. Je hebt daar geen rekening en je wenst die ook niet: je stapt naar jouw bank met de nodige attesten en vraagt aan jouw bank om die effecten over te laten brengen van de internetbank. Dat gaat echter veel meer tijd in beslag nemen. Het grootste probleem dat je kan hebben met… Lees verder »

luc1961
Gast

Ik vraag me af wie nog naar de bank gaat want men kan nu alles kopen via internet met een eventuele korting. Daarom koop ik niets meer via een grootbank en beperkt ik mij uitsluitend tot het kopen van het mixerfonds. Men heeft nu toch al keuze uit 13 fondsen. We zijn ooit gestart met 6 mixfondsen geloof ik.

Kevin
Gast
Kevin

Waarheid als een koe!
Van 2006 tot 2013 heb ik jaarlijks (1à2) beleggingsproducten afgesloten bij de bank. Op welgeteld 1 product heb ik een bescheiden winst gemaakt.

In 2014 leerde ik Mijnkapitaal kennen. Ik heb me een half jaar lang ingelezen en gevolgd, tot de tijd ik er een beetje positiever tegenover stond. Inmiddels heb ik een mixfonds aangelegd. Nu is het de bedoeling om te wachten en te zien hoe dit evolueert.

E10NE (niet E10)
Gast
E10NE (niet E10)

Ben toevallig morgen aan de beurt om één – van de periodieke – omtmoetingen met mijn bankrelatie te
hebben; timing van dit artikel is dan ook perfect gekozen. Ben nu al ongeveer twee jaar een fervent lezer van MK.be en kan alleen maar beamen dat, hetgeen hier verkondigd wordt, ook daadwerkelijk toetreft op iemand die als leek zijn (eerste) stappen in de fondsen/beleggings-wereld zet(te). Proficiat aan allen die
op dit forum hiertoe hun bijdrage(n) leveren.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be