About the author

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

25 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bart
Bart
7 jaren geleden

Vorig jaar in september ook bij 2 banken langs gegaan, na vele vragen en brochures alles rustig thuis beginnen nalezen en veel over beleggen beginnen opzoeken. Vrij snel op MijnKapitaal terecht gekomen en pas geleidelijk aan de eerste stappen gezet. Van de voorgestelde producten van de bank schiet niks meer over.

Garfield
Garfield
7 jaren geleden

Ik heb ook nog een mooi verhaal hierover. Een collega wou zijn lening laten herzien bij dezelfde (groot) bank. Ze wouden dat enkel doen bij een tegenprestatie. Hij moest bij hen voor toch een aanzienlijk bedrag beleggen.
Ze hadden een nieuw product met laag risico. Hij heeft heel veel geluk gehad dat hij op echt het meest perfecte moment gekocht heeft en daardoor staat hij nu mooi in het groen, maar had hij een paar maand later gekocht stond hij zijn belegging bloedrood.
De bank heeft dan een jaar ofzo later een brief gestuurd dat hij beleggingen heeft bij hen die niet voldoen aan zijn beleggingsprofiel.
Je moet maar durven… hij is nu ook naar de mixer aan het kijken.

Ann
Ann
7 jaren geleden
Antwoord aan  Garfield

Helaas heb ik ook zoiets meegemaakt. Een jaar geleden hebben ze me dakfondsen verkocht die zogezegd een gegarandeerd rendement hadden. Niets bleek minder waar. Ik durf niet te zeggen op wel verlies ik sta.
In het najaar kreeg ik ook een brief van de bank omdat mijn profiel niet meer voldeed. Hoe ik dit kon oplossen : aandelen kopen !
Hier ben ik niet op ingegaan, en binnen de maand vliegen ook die dakfondsen buiten.

palermo
palermo
7 jaren geleden

Ik doe al meer dan 10 jaar zaken, en probeer in alles te streven naar een winwin relatie. Ook met mijn (groot)bankier.
Door er blind van uit te gaan dat alle bankiers slecht zijn, verlies je ook geld.
Wees er wel selectief en kritisch in. Het klopt jammergenoeg dat er nog te veel cowboys zijn in het vak.
Dank à MK om die rotte appels er te helpen uithalen. En het zijn er veel…

Xavier
Xavier
8 jaren geleden

3 weken geleden beleggingsadvies gevraagd aan BNPPFortis. Voor een aanzienlijk bedrag (vennootschap). Ze gingen binnen de week een voorstel doen. Nog steeds niets ontvangen! Ben nu van plan die som over te zetten naar een BB rekening en in het Mixer-of Flexerfonds te stappen (voor zover de fondsen bij BB te vinden zijn).
Toch blijft er een psychologisch aspect een rol spelen. Als ik alles in handen geef van BNP en het loopt niet zo goed, ‘is het hun fout’. Bij BB (of een ander internetbank) ben je zelf meer ‘verantwoordelijk’.
Gewoon doen zeker…

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Xavier

En als het hun fout is, wat ga je dan doen?
Gaan zij het verschil bijbetalen?

Xavier
Xavier
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

haha, was dat maar waar…..

stan
stan
8 jaren geleden
Antwoord aan  Xavier

En dat is dan gouden regel nummer 5: als het verkeerd uitdraait, zoek dan onmiddellijk een schuldige. Keuze in overvloed: de grieken, de sossen, de banken, ‘mijn kapitaal’, Bart De Wever…

Jan H
Jan H
7 jaren geleden
Antwoord aan  Xavier

Gewoon gespreid instappen. Dat is een goede strategie als je onzeker bent. Eerst kleine stapjes leren zetten

High
High
6 jaren geleden
Antwoord aan  Jan H

Inderdaad

Blackbelt
Blackbelt
8 jaren geleden

Vroeger kreeg ik ook mailtjes of een belletje als er eens wat meer geld op mijn rekening stond.
Iedere keer stel ik dan kritische vragen, en meestal verdwijnt dat geld dan naar mijn online bank.

Nu spreken ze me niet meer aan, ook als er wat geld is.

stan
stan
8 jaren geleden

Gouden regel 4: Ga daar nooit op in. Ik ging daar vroeger wel op in en was zelfs fier dat ik ‘mocht’ langsgaan. Dat was althans het gevoel dat ze mij aanpraatte. ik heb het over KBC. Steeds hoge instapkosten (minstens 3%)en beheerskosten maar dat zag ik pas achteraf en steeds een slecht rendement, toch in ieder geval veel lager dan dat ze voorspelden. Sinds meerder jaren ga ik zelf op zoek naar een belegging waar ik me goed bij voel en daar heb ik nog geen moment spijt van. Ondertussen is quasi heel mijn vermogen bij KBC weg en verspreid over een aantal kleinere banken. Dank aan KBC dat ze me hebben doen inzien hoe ik steeds in het zak werd gezet. Toeval of niet, mijn beleggingen komen vrij goed overeen met het mixerfonds van ‘Mijn Kapitaal’. Ik denk dat je zelfs vandaag nog zulke fondsen niet kan kopen bij KBC.

arlette
arlette
9 jaren geleden

Heb nog steeds een Optima junior. Brengt dit eigenlijk nog op; 2% instapkosten en maar 1% procent krijgen. Op de eindafrekening heb ik nu al minder dan dat ik betaal aan instapkosten. Dit moet nog tot 2019. zijn er alternatieven

evita
evita
9 jaren geleden

Weet je, het vertrouwen in mijn bankier is weg. Ze zeggen daar gewoon wat in hun kraam past: kassa, kassa !

koen
koen
9 jaren geleden

Moet men er dan ook is niet voor pleitten om die infofiche’s duidelijker (makkelijker leesbaar ) te maken ?

Loekie
Loekie
9 jaren geleden

ebrmidt: Nu niet wenen dat je de fles chateau migraine of reisboek misloopt die je aangeboden worden op het einde van het gesprek. 😉

juluscesar
juluscesar
9 jaren geleden
Antwoord aan  Loekie

Tot mijn eigenste verassing hoef je ook niet meer bij een bank te zijn voor die Chateau. Met nieuwjaar kreeg ik keurig een flesje toegestuurd van mijn online broker in een ziekenhuis groen karton. Misschien omdat ik met mijn vele ‘amateur’ verrichtingen hun kas heb gevuld ?
Dus noch voor erfenissen of noch voor het flesje wijn moet je naar jouw bank. Natuurlijk wel alles netjes afdrukken en doorgeven aan een vertrouwens- persoon. Misschien daar ook eens een artikel aan besteden; er zijn immers nieuwe(eenvoudige) regels voor bv volmachten indien je zelf niet meer de touwtjes in handen kunt nemen. Nu de fondsen goed draaien misschien eens een paar persoonlijke ‘bad’ scenario’s doornemen.

ebrmidt
ebrmidt
9 jaren geleden

Een 10-tal jaar geleden had ik een spreadsheet voorgelegd aan de lokale grootbank met winsten, kosten, etc … berekend over de verschillende jaren.
Sinds dan wordt ik niet meer gebeld voor een uitnodiging.

juluscesar
juluscesar
9 jaren geleden

Weerom een mooi artikel. Zeker om even af te printen voor de generatie die nog wat minder vertrouwd is met forums.
Zou je nog kunnen aanvullen met: laat je nooit onder tijdsdruk zetten en laat je ook nooit geen ‘schrik’ aanpraten. (vb op het internet iets aankopen OK; maar als er dan bv een overlijden is kan je niet naar kantoor komen) Angst en paniek zijn nooit goeie raadgevers.
Breng steeds iemand mee, met twee hoor je meer dan alleen….
Laat de bankier op papier de volledige berekening maken van één van de beschreven scenario’s maar dan met alle kosten erin; ik bedoel dus eigenlijk eraf )-; Begin dus met eerst de instapkosten van het ingelegde kapitaal weg te nemen. Je zult je bankier verschillende keren moeten aanmoedigen om de berekening tot het einde vol te houden.

Ga na een wat beraad terug en schotel jouw bankier alternatieven voor van eigen huis maar ook van anderen…

Met een beetje volharding zal je merken dat de relatie met de bankier volwassener zal worden.

peterdedonder
peterdedonder
9 jaren geleden
Antwoord aan  juluscesar

>> vb op het internet iets aankopen OK; maar als er dan bv een overlijden is
>> kan je niet naar kantoor komen
Niet dat ik daar schrik van heb, maar ik stel me wél de vraag wat er dan precies gebeurt.
Stel: een klant bij MeDirect overlijdt (bv. mijn moeder, die weduwe is). Wat gebeurt er met de fondsen van die persoon? En met het geld op de spaarrekening van die persoon? Ze komen toe aan de erfgena(a)m(en) (bv. ikzelf ;-)).
Maar hoe gaat dat in zijn werk? Want bv. de gekoppelde rekening (op naam van de overledene) is geblokkeerd of bestaat niet meer. Hoe en wanneer komen het geld en de fondsen op mijn MeDirect-account?
Iemand een idee?

Redactie
9 jaren geleden
Antwoord aan  peterdedonder

Dat geldt ook voor de andere internetbanken.
Je opent zelf een rekening als je die nog niet hebt en vraagt dan met de nodige attesten (overlijdensakte, bewijs van erfgenaam) als bijlage de overzetting van effecten en saldo rekening naar jouw rekening. Uit ervaring: dat duurt juist 1 dag.
Je hebt daar geen rekening en je wenst die ook niet: je stapt naar jouw bank met de nodige attesten en vraagt aan jouw bank om die effecten over te laten brengen van de internetbank. Dat gaat echter veel meer tijd in beslag nemen.
Het grootste probleem dat je kan hebben met een internetbank zonder kantoren als particulier: je hebt vreemde munten nodig in cash. Al de andere zaken los je één twee drie op via het internet. De bankbediende die sommigen persoonlijk willen spreken, lost dat toch ook allemaal op via zijn computer. Waarom zou jij dat niet kunnen?

luc1961
9 jaren geleden

Ik vraag me af wie nog naar de bank gaat want men kan nu alles kopen via internet met een eventuele korting. Daarom koop ik niets meer via een grootbank en beperkt ik mij uitsluitend tot het kopen van het mixerfonds. Men heeft nu toch al keuze uit 13 fondsen. We zijn ooit gestart met 6 mixfondsen geloof ik.

Kevin
Kevin
9 jaren geleden

Waarheid als een koe!
Van 2006 tot 2013 heb ik jaarlijks (1à2) beleggingsproducten afgesloten bij de bank. Op welgeteld 1 product heb ik een bescheiden winst gemaakt.

In 2014 leerde ik Mijnkapitaal kennen. Ik heb me een half jaar lang ingelezen en gevolgd, tot de tijd ik er een beetje positiever tegenover stond. Inmiddels heb ik een mixfonds aangelegd. Nu is het de bedoeling om te wachten en te zien hoe dit evolueert.

E10NE (niet E10)
E10NE (niet E10)
9 jaren geleden

Ben toevallig morgen aan de beurt om één – van de periodieke – omtmoetingen met mijn bankrelatie te
hebben; timing van dit artikel is dan ook perfect gekozen. Ben nu al ongeveer twee jaar een fervent lezer van MK.be en kan alleen maar beamen dat, hetgeen hier verkondigd wordt, ook daadwerkelijk toetreft op iemand die als leek zijn (eerste) stappen in de fondsen/beleggings-wereld zet(te). Proficiat aan allen die
op dit forum hiertoe hun bijdrage(n) leveren.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

25
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x