About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
nwillem
nwillem
5 jaren geleden

Beste,

*noob alert*

Ik heb enkele artikels gelezen waar men spreekt over het herbalanceren van fondsen. Maar het is me nog niet helemaal duidelijk.
Gaat dit dan over: als de onderlinge segmenten uit balans gaan een fonds bijvullen zodat de segmenten weer in evenwicht zijn, verduidelijkend vb: hoeveelheid aandelen van een fonds daalt en hoeveelheid obligaties van dat fonds stijgt, dus moet ik een fonds aanvullen die het tegenovergestelde doet, zodat de percentages aandelen, obligaties,… in evenwicht blijven?

OF gaat het puur om de hoeveelheid geld in een fonds. Bv. ene fonds stijgt van 1000 geïnvesteerde geld naar 1200 en een ander fonds in men portefeuille daalt van 1000 geïnvesteerd naar 800. Om dan hier dus geld te verschuiven zodat elk fonds weer op 1000 staat?

Vanaf wanneer is dergelijke evenwicht uit proportie?

Alvast bedankt

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  nwillem

Het gaat over de huidige waarde van de onderliggende elementen.
In het begin hadden die bijv allemaal een waarde van 1.000 euro. Stel dat er eentje heel sterk gegroeid is en die heeft op zeker moment een tegenwaarde van 1.300 euro terwijl die anderen nog allemaal rond 1.000 euro zweven. Men verkoopt een stukje van die sterke stijger en koopt wat bij van de achterblijvers.
Evenwicht uit proportie: moeilijk te zeggen want dat hangt van het bedrag af: zorg dat je geen transacties dient uit te voeren van enkele euro’s. Kijk na wat jouw leverancier je aanrekent voor transactiekosten.

jempi
jempi
5 jaren geleden

Hoe je abonneren op een topic als je geen reactie plaatst? Zoals nu, wil ik dit blijven volgen!

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  jempi

Als je iets wil blijven volgen: memoriseer een stukje van de titel van het artikel en tik dat in in de zoekmotor van onze site; ===> “winst nemen” en je hebt het artikel met de laatste commentaren als eerste onderaan.

deenigekeuze
deenigekeuze
6 jaren geleden

Periodiek beleggen gedurende 5 jaar, op goede fondsen. Na 5 jaar de fondsen verkopen en het bedrag op een termijnrekening plaatsen. Opnieuw een periodieke belegging starten voor 5 jaar met hetzelfde bedrag als voorheen, vermeerderd met de intresten van de termijnrekening. Een soort sneeuwbaleffect: het bedrag is risicoloos vast op termijnrekening en men kan meer periodiek beleggen door de intresten van de termijnrekening. Ik heb destijds nog een termijnrekening kunnen openen aan 4 procent voor 5 jaar.

Paul D
Paul D
3 jaren geleden
Antwoord aan  deenigekeuze

(@ moderator: ik denk dat mijn eerder antwoord bij de verkeerde dialoog terecht kwam?)

Verklaar u nader …
Sowieso 5 jaar beleggen ? Dan kan het dus zijn dat je na een crash je fondsen verkoopt ??
En dat bedrag op de termijnrekening , voor hoelang dan ?
Kan je het eventueel eens uitwerken met een vb ?

rob
rob
7 jaren geleden

Is het zo dat de fondsbeheerder de zaak in het oog houden en voor ons aandelen kopen of verkopen naargelang de situatie? In 2008-2009 zijn toch evenzeer een groot aantal fondsen de dieperik in gegaan
rob

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden

Zoals ik al geschreven heb, hou ik vrij nauwkeurig de impact van een fonds in mijn portefeuille ( het percentage of het deel dat zo’n fonds inneeemt ) in het oog. Eens een fonds boven een bepaald percentage uitstijgt, breng ik dat terug naar het gemiddelde. Je kan die manier van werken ook als een winstname beschouwen. Ook als risicobeheersing.
Met pas gestarte portefeuilles is dat de ver-van-mijn-bed-show maar als je portefeuille al een tijdje samengesteld is, komt zoiets vaker voor dan je denkt. De laatste weken was het iets minder.

snormans
snormans
7 jaren geleden

Gaat u dan ook bij een daling van een fonds er geld bij insteken om het evenwicht te behouden?
Of gewoon uitzwaten?

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  snormans

Dat gebeurt soms als 1 het fonds in mijn aanbevelingen blijft . Ik heb bijvoorbeeld tijdens de voorbije weken geprofiteerd van de correctie om een aantal fondsen met een fikse korting bij te kopen.
2 Ik hou daarbij ook die impact in ’t oog: als het fonds al teveel plaats inneemt in mijn pf koop ik natuurlijk niet bij. Met een beetje aangroeie zou ik dan vrij spoedig terug moeten verkopen.

Mouche
Mouche
7 jaren geleden

Winst kan je ook nemen wanneer een algemene malaise zich aankondigt. Je moet dan wel alert en snel zijn. Diegenen die na de crash in 2002 of 2008 snel waren , hebben hun winst kunnen veilig stellen en kort nadien goedkoop weer kunnen aankopen. Toen niet verkopen was niet persé verlies op lange termijn, maar je moest wel jaren wachten om terug op het niveau te komen van voor de crash. Diegenen die toen wel op tijd verkocht hadden en nadien veel lager terug aankochten hebben toen gouden zaken gedaan.

johan
johan
7 jaren geleden

Een vraag in de marge: moet er roerende voorheffing betaald worden op verkoop van fondsen? maw, moeten we dit aangeven op de belastingsbrief (net zoals andere beleggeingsproducten zoals tak 21 etc…) of wordt dit direct afgehouden bij het ‘nemen van winst’?

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

15
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x