About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Effen
Effen
5 jaren geleden

Jullie kennen beslist de nieuwe JT beleggingshorizons van Fradaems. Waarin verschillen zij van de AF screenings?

Robokat (Carl De Ridder)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Effen

Ik weet niet wat daar “nieuw” aan is, die bestaan al jaren?

De achterliggende ideeën zijn in beide gevallen grotendeels hetzelfde, alleen verschillen de berekeningsdetails.

Wil
Wil
6 jaren geleden

• Ik verdwaal constant op deze website. Ik heb reeds ettelijke artikels gelezen maar wanneer ik een bepaalde uitleg nog eens opnieuw wil herlezen, dan is het een moeilijke opgave om die tekst weer op een simpele manier te pakken te krijgen. Ook als ik van op de Homepage vertrek, krijg ik amper een structuur te zien waarrond MijnKapitaal.be is opgebouwd. Dat is jammer (en ik erger me eraan).

• Ik heb de volgende vraag: de berekening van het langdurig gemiddelde waartegen de huidige rendementsgrafiek wordt afgezet, gebeurt als ik het juist heb op basis van verschillende tijdseenheden: de periodes variëren van 1 jaar over 3 jaar naar 5 jaar met telkens 15 dagen verschuiving doorheen de tijd om zodoende een heel groot aantal metingen te hebben. Klopt dit tot hier?

Wordt dan, nadat de berekening van het langetermijngemiddelde op basis van 3 jaar is gebeurd, een voortschrijdende rendementscurve gebruikt die ook op basis van de laatste 3 jaar is gevormd, of is de voortschrijdende rendementscurve altijd een 1-jarige blik op het recente verleden? (Wat voor 3 jaar geldt, geldt dan ook voor de 5-jarige periodes, neem ik aan.)

Wil
Wil
6 jaren geleden

Bedankt. Dit maakt het duidelijker.

Robokat (Carl De Ridder)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Wil

Wij zijn natuurlijk altijd geïnteresseerd hoe wij onze site structuur logischer kunnen maken. We voeren dan ook af en toe kleine veranderingen aan de menu structuur door. Je mag daarover altijd feedback leveren zoals:

Wat vind je in de indeling qua menu’s bovenaan niet logisch en hoe zou jij de dingen bij elkaar plaatsen?
Kan je de gezochte informatie niet via de zoekmotor terugvinden en levert die niet de gewenste zoekresultaten?

Wil
Wil
6 jaren geleden

De structuur van de menu’s is op zichzelf OK. Je ziet de hoofdbrokken en je kunt van start.
Wat ontbreekt is een overzicht van alle artikels die al werden gepubliceerd. Ergens las ik dat het er al meer dan 600 zijn. Ik zou die graag snel kunnen overlopen op titel. Bij Mijnkapitaal worden een 9 a 10-tal teksten ‘in beeld gebracht’ . Neem als voorbeeld deze pagina:

Ik zie hier 9 teksten die worden geïntroduceerd. Op deze ene bladzijde had drie keer zoveel info kunnen staan als de plaatjes van kaartenhuisjes e.d. waren weggelaten. Ook het begin van de tekst die bij een titel hoort, doet meestal weinig ter zake want die enkele lijnen geven geen beeld of samenvatting van de essentie van het verhaal.

Om de titels van alle artikels te kunnen bekijken moet je vanop deze pagina naar nog 4 andere pagina’s. Ik weet niet of het aan mijn pc ligt, maar de nieuwe pagina wordt tergend traag geladen. Ik werk nochtans met een top of the range laptop en heb een telenetverbinding.

Een voorbeeld van een webstek die naar mijn aanvoelen beter gestructureerd is en ook sneller werkt, is het forumdeel van seniorennet. Zie even hier: http://bit.ly/1VGc3ww

Op die pagina zie je de 6 grote onderdelen. Eén daarvan is bijvoorbeeld “Zorg” daarin zie ik onmiddellijk alle onderdelen. Heb ik interesse in het onderdeel “Ouderdom” dan klik ik erop en zie onmiddellijk een 50-tal titels zonder enige uitleg. Maar vaak kan ik uit die titels toch al iets afleiden. De site werkt ook lekker snel.

Dat is een voorbeeld van een andere aanpak. Misschien is het slechts een kwestie van smaak, maar die werkwijze ligt me beter.

Mijn kritiek is opbouwend bedoeld. Ik waardeer ten zeerste jullie core business. Die is vernieuwend en biedt een aanpak die je elders niet gemakkelijk zult tegenkomen. Ook de openheid waarmee jullie te werk gaan is verfrissend.

mvg,
Wil

Robokat (Carl De Ridder)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Wil

Ik snap wat je bedoelt, dat is een nuttige tip.

We gaan eens bekijken wat mogelijk is binnen het systeem dat wij gebruiken.

Ann
Ann
6 jaren geleden
Antwoord aan  Wil

Toen ik in het begin met deze website kennismaakte (eind april), had ik dat gevoel ook. Maar als ik nu een artikel zoek, wil herlezen, of gewoon iets wil weten over een onderwerp, gebruik ik de zoekfunctie. En je staat soms verbaasd hoeveel (andere) artikels er dan in de resultatenlijst komen, waardoor je gaat beseffen dat je het iets ruimer moet bekijken. Meestal ben ik dan weer een tijdje zoet met het (her)lezen van die artikels.

bagatti
bagatti
7 jaren geleden

“Een artikel over de zogezegd dure fondsen in één van onze kwaliteitskranten vind ik dus enkel maar nutteloze bladvulling.”

Een tijdje heb ik nog gedacht dat de schrijver van dat artikel, Jan Reyns, dat dat Robokat zou kunnen geweest zijn, maar blijkbaar niet 😉 Ik heb in het verleden namelijk, net zoals van jullie, al heel veel opgestoken van de artikels van Jan Reyns, vandaar.

Believer
Believer
7 jaren geleden

Ik zit zowat in hetzelfde schuitje als CP1234 : beleg ook al een hele tijd maar individuele aandelen hoeft ook niet meer voor mij. Mijn reden is dat je dit toch niet kort kan opvolgen. Vanaf het moment dat je goed of slecht nieuws te horen krijgt in de media is het al te laat om in actie te komen. Mijn voorkeur gaat ook uit naar fondsen. Via deze site heb ik al enige tijd aardig wat zaken bijgeleerd en dit heeft ook mij geen windeieren gelegd.

CP1234
CP1234
7 jaren geleden

“En hoe zit het met jou?”

Persoonlijk beleg ik nu al zo’n 20 jaar, aandelen, fondsen truckers, grondstoffen, … en dat heeft me doorheen de jaren zeker geen windeieren gelegd. Aandelen heb ik al een paar jaar geleden afgestoten. Iedereen weet dat je kan winnen en zeker ook verliezen maar de “logica” zit er al jaren niet meer in voor individuele aandelen. Waar men vroeger naar winst, schuld, kaspositie, vermogen, rendabiliteit, groeipotentieel, marktpositie, … moest kijken is het tegenwoordig meer een loterij geworden waar speculatieve berichten op internet veel meer invloed hebben op de koers dan de echte cijfers … ( het fortis-debacle heeft me volledig doen afhaken )

Fondsen bieden natuurlijk iets meer zekerheid, gewoon al omdat je kapitaal al gespreid is over meerdere aandelen/ producten/ fondsen, … . Een goed fonds kiezen is natuurlijk ook weer niet zo simpel, anders was iedereen rijk. Er is nu éénmaal heel veel rommel op de markt en het is zeker niet omdat een fonds goed verkoopt en maanden na elkaar wordt aangeraden door bankiers dat het een goed fonds is.

Persoonlijk vind ik dat je bij elk financieel product dat je koopt moet weten wat je koopt en waarom je het wil kopen. Het dus gewoon kopen omdat het hier bv. wordt aangeraden vind ik al even idioot als een fonds kopen omdat je bankier het je aanbeveelt.
Je moet nu éénmaal je huiswerk zelf maken net als bij aandelen of andere financiële producten.
Deze site en zeker de screening van Al Fonds zijn echter wel enorm handige hulpstukken om je huiswerk deftig voor te bereiden.

Daarom: Mijn huiswerk doe ik zelf, maar dankzij jullie heb ik nu een hypermoderne rekenmachine ter mijn beschikking ipv mijn houten telraam daarvoor … Hartelijk bedankt daarvoor !

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

13
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x